Komentáře

Jak jenom Templar Battleforce popsat? V základě se jedná o docela prostou tahovku, využívají klasické mechaniky jako třeba známý XCOM. Máte svůj tým vojáků, každý s body pro pohyb a pro akci. Odehrajete svůj tah a následuje tah nepřítele. Potom zase vy a pak on. Pořád dokola, dokud nesplníte cíl mise nebo nezemřete.

Čím se ale hra od ostatních tahových strategií liší, je množství nepřátel. To není pevně dané a s každým kolem přibývají další a další. Nekončící horda, kterou jen tak nezničíte. A aby těch problémů nebylo málo, tak zbroje vašich vojáků se s každou provedenou akcí zahřívají. Překročte určitou hranici a bude je teplo zraňovat. Dosáhněte kritické hranice a zbroj se vypne. Dvě zcela obyčejné věci, které činí hru neuvěřitelně zábavnou. Vytváří to ten správný tlak a pocit ohrožení.

A o co tedy vlastně jde? Stáváte se členem militaristické organizace Templářů, lidí se schopností "dědit" vzpomínky své pokrevní linie. Bojujete a chráníte své spojence na cestě neznámými kouty vesmíru, ve snaze založit nové kolonie. Během kampaně jste vysíláni na různé planety, kde je pokaždé vaším úkolem něco jiného. Někdy jde o prostou likvidační misi, jindy hledáte ztracenou jednotku nebo bráníte město. I přes to, že je jádrem úkolu vždy ZNIČ, ZABER nebo DOJDI, tak mi jedinkrát nepřišlo, že by se hra opakovala. Příběh je velmi prostý a není tady na něj kladen moc velký důraz, přesto byla každá mise unikátní.

Na vašich akcích vám pochopitelně bude k dispozici vaše osobní jednotka, kterou si můžete vytvořit podle svých představ. A tady začíná ta pravá zábava. Z počátku máte kromě svého Kapitána k dispozici pouze tři druhy jednotek: Vojáka, Průzkumníka a Inženýra. Časem si ale můžete odemknout i další, včetně nového vybavení a zbraní. Například Hydry využívají plamenomety a vynikají tak v plošných útocích. Paladin zase dokáže léčit zraněné vojáky a sám je dobrý v přední linii. Nebo základní inženýr. Pokud ho dobře vylepšíte dokáže vytvářet obranné stavby. Každá třída je nějakým způsobem užitečná a je zcela na hráčích jak se ke stavbě své jednotky postaví. Já sám zvolil celkem konzervativní přístup, kdy jádro mojí jednotky tvořili klasičtí vojáci, Neptuni s těžkými kulomety a čas od času nějaký ten specialista podle potřeby.

Hra má sice jednodušší grafické zpracování a nemůže se v tomto směru měřit se hrami větších studií, ale mě osobně se vizuál hodně líbil a tak nějak k tomu všemu seděl. Co mi ale trochu vadilo, byl hudební podkres. Ten sice není špatný, ale po několika prvních hodinách mi začala stále opakující se smyčka trochu vadit a musel jsem hudbu vypnout a nahradit jí něčím jiným. Jinak hru vřele doporučuji.

Pro: Tvorba jednotky, vývojový strom, taktické možnosti

Proti: Hudba