Mary je mladá študentka, ktorá žije typický život stredoškoláčky. Žije doma s rodičmi, chodí do školy, trávi čas s kamarátmi a snaží sa dosahovať čo najlepšie študijné výsledky. Všetky svoje denné starosti a zážitky si zapisuje do svojho denníka, v ktorom sa však nachádzajú prázdne miesta. Úlohou hráča je vyplniť ich s využitím všadeprítomných indícií a pochopiť tak udalosti, ktoré nastali.
Little Problems: A Cozy Detective Game funguje podobne ako mnohé hidden object hry, no namiesto objektov je potrebné hľadať slovíčka, ktoré slúžia ako indície. Je potrebné, aby sme sa čo najviac dozvedeli o postavách, ich zážitkoch a vnútorných pocitoch, a následne tieto znalosti využiť k tomu, aby ste ako správny detektív mohli do denníka doplniť chýbajúce informácie. Odhalíte tak, kto je zodpovedný za rozbitie hrnčeka alebo aj to, akými známkami učiteľ ohodnotil ich spoločnú prácu. Čakajú na vás skrátka detektívne prípady bežného života.