Forza Motorsport je i dnes po letech pořád respektovanou závodní sérií. A tak mě napadlo jí dát konečně šanci. Rovnou jsem to vzal od prvního dílu; koupil jsem hru v krabičce, vytáhl svou 360ku, na které hra běží ve zpětné kompatibilitě a pustil se do hraní.
Což zpětně uznávám, že byla chyba, protože hra je dělaná na první generaci Xboxu, nikoliv na druhou. Videohra se vám tak spustí v nízkém rozlišení, kde i ze tří metrů od televize vidíte, jak je všechno hranaté a rozpixelované. Říkám si, to zvládnu, to ještě není tak hrozný. Jenže v průběhu hraní často narazíte na propady snímků - především během událostí, během kterých hra musí spoustu věcí propočítávat - během kterých často hra spadne na 10-15 FPS. Ani úroveň detailů není bůhvíjaká; okolí tratí i auta samotná jsou na dnešní poměry poměrně holá. Upřímně, na hru se v režimu kompatibility prostě nedá koukat.
O co hůř, na 360ce je často zabugovaný i zvuk motorů a zvuky kolizí. Zkousnul bych, že občas slyším prapodivný šrumec během srážky, ale nelze ignorovat skutečnost, že během závodů neslyšíte motory soupeřů i vašeho vozu. Ano, hra má často problém vám poskytnout zvukový projev automobilů.
Posledním hřebíčkem do rakve je značně omezená simulace jízdy. Myslím si, že jde o kombinaci všech výše uvedených faktorů, ale auta se mi blbě řídila. Částečně to jde i za zastaralým jízdním modelem, který není na dnešní poměry tak propracovaný, jak autoři popisují na obalu hry. Pocit z jízdy prostě neodpovídá zábavnému řízení vozů.
Jako poslední bod z negativ uvedu značnou repetetivnost. Ve hře je jen zhruba 12 okruhů, které se pořád opakují. Nejhorší z nich byl Enfield Test Track, na kterém jsem jezdil vysloveně za trest. Tratě se velmi rychle okoukají a vzhledem k tomu, jak je řízení nezábavné, tak se vám ani po nich nechce jezdit.
Samozřejmě, hra má i pozitiva. Bavily mě sprinty, tedy závody, které měly jen start a cíl. Seznam vozů je opravdu pestrý a vybere si vněm úplně každý. Možnosti tuningu jsou rozsáhlé a možností lakování a polepů také. Doporučuji si na začátku kariéry vybrat kategorii vozů, ve které chcete odjezdit většinu závodů. Soundtrack v menu je také zajímavý a poslouchal se dobře.
Bohužel, vlivem technických chyb jsem si hru nedokázal užívat. Několikrát jsem od ní v průběhu hraní odešel a musel jsem se nutit, abych se k ní vrátil. Po dvaceti hodinách a necelých 50% hotové kariéry to ale vzdávám.
Hru můžu doporučit jen dvěma typům hráčů. Těm z vás, co si rádi emulují hry na počítači, udělám radost. Tuto hru lze dnes konečně spustit i na počítači a hru lze vypscalovat na FullHD a pomocí generovaní snímků lze dosáhnout stabilních 60 FPS. Případně pokud vlastníte první Xbox, dejte této hře také šanci. Poběží vám lépe na původním hardwaru, na který byla hra zamýšlena. Pokud máte doma jen Xbox 360 (a novější konzole), dejte od hry ruce pryč.
Pokud tuto hru přeskočíte, naštěstí o nic nepřijdete, neboť Forza Motorsport 2 je výrazně vylepšenou verzí prvního dílu. Ve dvojce najdete všechny původní okruhy, všechna auta, dokonce je v něm i stejný průchod kariérou. Navíc hra běží ve vyšším rozlišení a v krásných 60 FPS, a samozřejmě s vynikajícím pocitem z jízdy. Pokud máte doma Xbox 360, začněte až od druhého dílu.
Honza135
Pro: Spoustu vozů, které můžete vlastnit, rozsáhlý tuning aut (jak vizuální, tak dílenský), pěkný soundtrack
Proti: Nízké rozlišení, nízký framerate, nízká úroveň detailů, zabugované zvuky, zastaralý jídzní model, malý počet okruhů, mizerná zpětná kompatibilita na X360