Pokračování logické hry Columns sebou nese především změnu grafiky. V prvním díle jsme spojovali barevné kuličky, ale nyní jsou kuličky nahrazeny různými předměty z jednotlivých historických období, například kost symbolizující pravěk. Hratelnost zůstává naprosto stejná jako v prvním díle.
Jedinou zásadní novinkou je nový režim zvaný Flash Columns, ve kterém se na již rozestavěné hrací ploše objeví jeden zářící předmět, a vaším úkolem je ho odstranit. Po jeho odstranění se přesouváte do další úrovně. Součástí hry jsou nově i bonusové úrovně, které se objevují vždy po zdolání tří úrovní.
Multiplayer se soustředí především na vaši preciznost a tvorbu co největších komb, přinášejících vysoké bodové ohodnocení. Kuličky, které padají na hrací plochu, mají pro oba hráče stejnou barvu, čímž se eliminuje prvek náhody.