Detective Dotson je nenáročná detektivní adventura zakotvená v reáliích moderní Indie. Jedná se o pixelartový titul těžící z pro západního hráče exotického prostředí indického města plného barvitých postaviček. Hlavním hrdinou je Dotson, mladý muž snící o herecké kariéře v Bollywoodu. V realitě je ale detektivem, který musí vyřešit případy, s jejichž pomocí se může dopátrat pravdy o podivném skonu svého táty.
Na hráče čekají celkem čtyři případy, které je třeba rozlousknout. Dotson cestuje po městě a vede rozhovory s různými postavičkami, z nichž musí vypáčit potřebné informace. Někdy je nutné mít u sebe nějaký užitečný předmět, jindy je třeba vést konverzaci v přestrojení. Vše, co zjistí, si pak spojuje na své tabuli. Jelikož jsme v Indii, velkou roli hrají i bazary, kde si za obnos nakupuje potřebné předměty, přičemž chybět nesmí ani dohadování o ceně s obchodníky. Peníze i cenné informace si hrdina může opatřit plněním miniher, kde přijde na řadu například pouliční kriket nebo tanec.