Děj hry nás zavádí do daleké budoucnosti kdesi ve vesmíru, kde hrozí totální zničení naší planety Evath, jež je totálně přetížena zářením. K tomu je nutné přenést svoji základnu na měsíc Triscupid a zničit obrovské laserové zařízení EGO postupným zničením všech jeho energetických zdrojů ECD. Problém je se zapojením ECD, aby se úkol podařil, je nutné postupně likvidovat jednotlivé ECD v konkrétním pořadí. V opačném případě bude planeta Evath definitivně zničena.
Vývojáři Major Developments po svém úspěchu s 3D akční hrou Driller vylepšovali engine Freescape a vznikla hra Dark Side, sci-fi futuristická akce s řešením několika hádanek. Hráč se zde nachází ve svém skafandru, který je poháněn jetpackem a vybaven laserovou zbraní a štítem. Energie štítu je omezená, ale lze jej dobíjet, stejně jako lze doplňovat palivo do jetpacku. Hráč se pak tímto způsobem pohybuje na planetě, nad jejím povrchem nebo uvnitř budov a podzemních tunelů.