Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Btw, když jsme u knih a seriálů, dokážete si představit seriál podle fantasy série knih Malazská kniha padlých?
Já moc ne. Je tam hodně postav a děj je velmi spletitý. Není to jako Pán prstenů, kde je "pár" postav.
@haiko (24.03.2024 18:37): Četl jsem asi čtyři díly a musím říct, že seriál je výborně adaptovaný. Tom Cruise jako Reacher byl výsměch. Moje první představa byl Dolph Lundgren ve své největší slávě ale tímto sympaťákem vyloženě trefili terno. Bohužel i knihy jsou dobré a špatné. Proto i druhá série nedosahuje první, jelikož i knihy takové byly.
@haiko (24.03.2024 18:37): Ahoj. Já jsem koukal, a bylo to fajn. Seriálů s obrovským chlapem v hlavní roli už se moc netočí a je to příjemné osvěžení. Baví mě i jeho dedukční schopnosti :-) Prý jde i o zatím nejvěrnější filmové/seriálové ztvárnění Reachera. Mám koupenou i knihu, podle které je první série natočená (Jatka), tak jsem zvědavý.
@Gordon (23.03.2024 22:25): Kino verze je o pár minut delší, neboť kravaty zavelely, ať film končí na pozitivní 'láska všechno překoná' notě. Tyto poslední minuty se pak musely narychlo dotočit a ještě tam na Babicu přimíchali i zbytkové záběry z Kubrickova Osvícení. Kino verze taky neobsahuje jistou sekvenci s jednorožcem, která potvrzuje to, že hlavní hrdina je replikant. Jo, a taky do kinoverze pak na sílu ještě protlačili Fordovu naraci.

Deset let po vydání v kinech vznikl Director's Cut, který navrátil plánovaný konec, onu jednorožčí sekvenci, a odstranil přebytečnou naraci. Scott ale tenhle Cut neměl na svědomí, takže následně vyšel ještě Final Cut, a ten si už Scott udělal podle svého - ale oproti director's cutu je vlastně ten Scottův jen trochu násilnější. :)
@Tolister (23.03.2024 19:05): takhle jsem v dobré víře koukal na HBO na 8mm, abych někdy ke konci zjistil, že koukám na debilní zcenzurovanou a prostříhanou verzi. Zkazilo mi to zážitek určitě aspoň o hvězdičku a hlavně už nedůvěřuju HBO. Nečekal jsem to, myslel jsem si, že když sami většinou točí soft porno, tak si daj záležet na tom, aby v jejich katalogu nebyly takovéhle pseudoverze filmů.
Někdo je tady fanoušek Blade Runnera? Teď jsem si ho pouštěl na hbo max, a co bys nechtěl, ona tam je ta kino verze z 80s. Prý je teda dost neoblíbená co sem tak pochytil z netu.
Lísty na Nicka jsou doma. Zatím solidní line up na tento rok společně s Pixies a Einstürzende Neubauten.
@John Mirra (20.03.2024 22:04): To já jsem se na to podíval dvakrát a doteď si nedovedu vysvětlit, proč seriál s takovým rozpočtem působí tak sitcomově a proč Robocop z roku 1987 vypadá kovověji, než voják Bratrstva z roku 2024. Navíc ta bethesdí nevtipnost z toho smrdí na sto honů :-)
@AlieN (20.03.2024 20:16): Bohužel ještě stále něteří o Elbovi stále fantazírují. Jenže to je jen jejich zbožné přání protože Elbovi je 51 to znamená, že na Bonda je příliš starý. V takhle vysokém věku se nikdo s předchozích představitelů Bondem nestal. Navíc by tam byl maximálně na 2 filmy a pak už by byl moc starý. V tomhle by měl ATJ výhodu protože mohl vydržet déle.
@player (20.03.2024 19:17): Nejvíc obvious volba, ATJ je velmi zavedený herec v akčních filmech a i tu eleganci dokáže uhrát, a bylo jasné že teď budou chtít někoho mladšího - už o Craigovi se tehdy říkalo že je na tu roli moc starý, a to byl mladší než je teď třeba ten Cavill. Nemluvě o tom jak někteří fantazírovali o Idrisi Elbovi.
@Paul (18.03.2024 20:59): mně tyhle resty ještě sházej a mám je brzo v plánu, ale třetí řada se mi dost líbila a nepřišla mi slabší vlastně vůbec oproti těm dvěma (jako subjektivně tam dělám rozdíly, ale to takové, že mám nejmíň rád sérii první, "objektivně" mi to přijde furt na stejný úrovni), což mi dává naději, že by ta čtvrtá třeba taky nemusela být tak hrozná, když ji dáváš na roveň. Čekal jsem strmější pád.
Doplnil jsem si rest a shlédl Fargo S4 a S5.
S4 je řemeslně kvalitní filmařina s táhlým a místy silně nezáživným scénářem, takže za mě spolu se třetí sezónou nejslabší, tak 6/10.
S5 je výrazný zlepšení, rychlejší tempo, zábavnější postavy, ikdyž zápletka je silně neoriginální. Na první ani druhou to nemá, ale pátou jsem si dost užil. Juno Temple je skvělá a vidět zas po letech Dona "slice of Hamm" Drapera taky potěšilo. A mělo to výbornej remix Britney :) 8/10
@strejdafido (14.03.2024 20:19): Takže Eric a Shelly jsou prostě feťáci, a Shelly zřejmě zemře, protože je to prostě nějak dostihne. Nějak v tom nevidím tu tragédii a motivaci pro vránu přinést Erica zpátky.

Záporáci zřejmě jsou další nudní bílí boháči.

Exkluzivně CGI efekty, a k tomu docela slabé.

Atmosféra random akčního thrilleru Liama Neesona.

Jako, nechci nějak extra odsuzovat dopředu, ale působí to na mě sotva trochu líp, než ten poslední hraný Batwoman seriál.
Bol som v piatok na koncerte Forest Swords a bolo to super, týpek došiel aj so saxofonistom/perkusionistom a jeho najznámejšie skladby Crow a Panic boli v odlišných a dlhších aranžmá. Trochu som sa bál, že bude hrať hlavne nové veci. Hoci jeho nový album sa mi veľmi páči (okrem prvých dvoch skladieb), a zahral jednu z mojich obľúbených nových - Caged, tak hlavne preto, že som chcel počuť naživo tie "klasiky". Našťastie hral dosť aj starších vecí a atmosféra v klube, kde bolo všetko potiahnuté čiernym súknom alebo závesmi s len pár reflektormi bola super. Najväčší mínus bol, že to celé trvalo len 70 minút. :(
Což o to, čáru a tika jsme o přestávkách na zakladce hráli s céčkama do omrzení. Ale pak přišel Jurský park a céčka byla zapomenuta a nahradily je karty s dinosaury. Dodneška si u některých druhů pamatuju, kdy ta potvora žila nebo kolik měřila.
Díky všem :-) Já se to včera pokoušel vygůglit, ale hledal jsem to jako přendávání provázků dlaněmi, samozřejmě jsem nic pořádného nenašel. Ani nevím, jestli jsme tomu říkali přebírání, přece jen jsem se toho nijak zvlášť neúčastnil.
Co se týká hry zvané "maso", tak se u nás rozšířilo den poté, co se v ČTV vysílal film Žáku Kašíku, nežeň se! Ale moc se to neudrželo.
Ale co nás hodně drželo, tak to byla klasická čára - ke spoji v linoleu se házely korunové mince a vždy kdo byl v daném kole čáře nejblíž, bral všechno. Do dneška si pamatuji to hýkání, když se někomu podařilo svojí mincí odhodit už ležící minci těsně u čáry nebo na ní :-)
A pak byla klasika s krabičkou od zápalek - dala se na kraj lavice a ukazovákem se vymrštila vzhůru a když dopadla, tak nejvíce bodů získala ta nejtěžší možnost, na výšku.

@Dan9K (16.03.2024 00:37): To s těmi klouby jsem tedy neznal, ale nic pro mě, na to jsem se měl vždycky moc rád :-)
Mě fascinuje, že moje děti (5 a 3,5 roku) nedávno samy začaly hrát "zámek", tedy, že jeden sevře ruce a proplete si prsty a druhý mu je má rozpojit. Měl jsem flashback na dobu před 25-30 lety, kdy jsme to hráli taky. Musejí to mít asi ze školky. (nemusím připomínat, že když 5 letý syn silou rozplétá prsty 3,5 holčičce, tak to obvykle skončí pláčem :) )
Jasně, přebíraná, ta se u nás taky hrála. Ale ne nějak soustavně, půl roku si na to nikdo ani nevzpomněl a pak přišlo období, kdy zas každá holka do školy nosila provázek, pak to zas opadlo a tak dokola. Ještě si pamatuju názvy některejch obrazců, jako voda, zrcadlo, kolíbka... jen z toho po pár těch jasnejch přebráních vznikal vždycky nějakej mišmaš. Nebo jsem to možná jen tak dobře neuměla:)
Taky by mě zajímalo, jestli se to hraje dodnes.
My jsme na základce závodily ve skoku vysokém propisek :) Přeskakovala se laťka tvořená buď sirkama, párátkama nebo špejlí. Některé propisky byly hodně ceněné a bylo umění propisku přesně umístit před laťku a najít správný sklon :) Ehm
@strejdafido (16.03.2024 00:10): wow, to byl fenomén, který jsem úplně vypustil z hlavy. Vždycky mi to přišlo úplně debilní :D ale holt jsem asi ještě nebyl dost zralý :-)
a hrály si tak úplně všechny holky ve třídě do jedný. Já to teda za těch 9 let základky vyzkoušel myslím jednou, tudíž netuším, jak se to jmenuje, ale provázel mě tenhle provázek celý dětství :-)

my kluci jsme samozřejmě hráli mnohem zajímavější hry typu "maso", to jest vzájemné mlácení vší silou do protivníkovi dlaně či dvou prstů na střídačku, než jeden vyměkne (k mému překvapení jsem v tom byl dobrej, asi vliv klavíru :D) nebo podobná gamesa, kdy si dá člověk všechny klouby prstů na hranu školní lavice, protivník si vezme desetikorunu nebo dvacetikorunu, stoupne si na druhý konec lavice (ideálně dvojlavice, ať je to těžší) a pošle minci jako puk vší silou na druhou stranu, trefí-li se. Ten co drží ruku samozřejmě s rukou nesmí hnout a doufá, že tu půjde mimo a pak se role obrátí. Svým způsobem pong :)
ale tuhle jsem nehrál rád, protože to už bylo fakt do krve a navíc už tehdy jsem věděl, že rubat si mincí, co mělo v pazouře 1000 lidí předtím, do krve, není to pravý vořechový.

Ale nejsem si jistý, zda téma školních her patří do kultury, koníčků nebo deskovek, je to tak nějak mezi :-)
Dnes jsem si čirou náhodou vzpomněl na jednu hru, která byla spíš pro holky, ale my kluci jsme se občas taky přidali na minutku. Používal se k tomu svázaný provázek nebo guma, asi 0,5m dlouhé to bylo a navléklo se to na prsty. Vždycky kdo byl na řadě to prsty převzal a zároveň trochu změnil. Hraje se ještě něco takového a mělo to nějaké jméno?
@John Mirra (15.03.2024 10:10): je to spíš už takový doplněk ale Praha neznámá I a II je super průvodce po více či méně známých zákoutích. Možná že autor, Petr Ryska, bude mít i nějakou knihu víc mainstream.
Doporučil byste mi někdo zajímavou knížku o Praze? Ohledně její minulosti či současnosti, nějaké zajímavosti, pověsti, historie apod. :)
@AlieN (14.03.2024 22:18): Asi tak, vypadá to hodně volné uchopení předlohy, nicméně hlavní směr zůstane. Ta vražda Sheley (nebo jak se to píše) mi přijde hodně drsná, v původní to bylo spíš naznačeno, ale chápu, že doba si žádá své. Nevyhledávám zrovna filmy s mega násilím, tady to nevypadá, že by ho bylo málo. Taky se budu dlouho rozmýšlet jestli na to jít; když si vzpomenu, jak Eric nechal vybouchnout jednoho z tlupy v autě a teď ten hořící obraz, paráda. Ovšem hlavní roli má můj oblíbený "úchylný" herec, ten je mimo už od pohledu, určitě to zahraje skvěle.