Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Každopádne Lynchova duna nebola až tak Lynchova, ako filmom Dino de laurentiisa, ktorý si to celé robil tak, ako sa jemu páči a od knihy to má ďaleko, hlavne ako v druhej polovici filmu to šlo úplne "off the rails". od prehnaného záveru, kde okrem iného veľká časť ansámblu len stojí a ani nič nehovorí, tak zároveň aj hrozné sonické zbrane, ktoré s knihami nič nemajú alebo to, že predstavenie mnohých postáv je častokrát dlhšie, než ich samotná účasť v deji (Duncan Idaho, Tufir Hawat, Gurney Halleck).

Inak ja som fanúšik Lyncha, zbožňujem Twin Peaks a mnohé jeho filmy, ale Duna je bohužiaľ zlá s pár zaujímavými zlomkami a casting niektorých hercov bol fajn. A do žiadnej emocionálnej hĺbky sa tam paradoxne nešlo, napr. oproti Villeneuovej verzii tam nie je vôbec vyobrazená čiastočná pochybnosť Paula voči svojej matke ako členke Bene Gesseritu po útoku na Arrakén a rôzne iné detaily.

@Artran (28.03.2024 11:47): To ťa len omámili oči Virginie Madsen. :) Imho vždy, keď film musí vysvetľovať podstatu zasadenia deja nejakým voiceoverom ukazuje, že autori šli najjednoduchším/najlacnejším spôsobom a miesto toho, aby ukázali postavy a frakcie priamo v deji a tam ich definovali, tak im dajú len hovorený popis.
@HolyMeatball (28.03.2024 13:41): Videl som len novú verziu Řbitovu... a áno bolo to poňaté inak. To je veľmi zaujímavá kniha v Kingovej kolekcii nakoľko je to asi najlepšie zmixovanie jeho citu pre horor a rovnako aj drámu. Ono ale zachytiť tie dramatické momentky je dosť náročné a hlavne je tam veľa vecí, ktoré reálne nie sú ukázané ani povedané, len sa odohrávajú vo vnútri našich hrdinov... a ono je to dosť ťažké spracovať. Lebo my vieme čo sa im odohráva v mysli skrz vnútorné monológy v knihe, no keby to takto nejako zapracovali vo filme, to by bolo skutočne polopatistické jak hrom. Možno si už nepamätám úplne všetko odtiaľ (čítal som to asi pred desiatimi rokmi), ale viem, že tie emocionálne časti v knihe veľmi fungovali.
@HolyMeatball (28.03.2024 13:41): Mnohdy se stane, že se psaná předloha skoro vůbec neshoduje s hranou nebo filmovou verzí. Ale znám jen jednoho autora, kterému to nevadí - naopak! Přímo k tomu sám vybízí nálezce své pečlivě uschované tvorby:

„Můj duch nebude tě po nocích strašiti, změníš-li ku své potřebě některé věty, některou z postav či celý děj… Mně jedná se o myšlenku. Ta aby zůstala.“ 

Ano, jsou to slova toho největšího z Čechů a kdyby mu pár kverulantů a závistivců nezabránilo v účasti, tuto anketu by drtivě vyhrál. Netřeba jmenovat, jde o osobnost tak známou, že každý ví :-)
@Vivaldi (28.03.2024 12:45): Když už se nakousl ten King, připomnělo mi to, jak jsem nedávno znovu koukal na obě filmové verze Řbitovu Zvířátek, a jak mě pobavilo, že se obě rozhodly dojista obejít to, o čem je knížka především. Na druhou stranu, to, jak knížka řeší zármutek nad ztrátou, je zrovna jedna z těch věcí, která by se na film překládala asi dost blbě. :)

A pak je tu takový Clive Barker, jenž napsal Hellbound Heart a pak si z toho sám i natočil Hellraisera. A nad rámec méně výrazných změn pro film totálně přepsal závěr, v rámci kterého zredukoval vlastní monstra na docela trapné pšouky. Ale když si to tak udělal sám, těžko proti tomu namítat.

V poslední době mě ale nejvíc vzalo Asi To Skončím, kdy kniha je psychologickým hororem, kdežto film je melancholickým dramatem. Kde kniha ve finále dost zvostra nabírá na obrátkách a zvedá napětí, film v závěru mutuje do usměvavého muzikálu. Takhle z hlavy mě nenapadá asi jiná filmová adaptace, která krom dějových změn suverénně i komplet změnila žánr. :D
@M.a.t.t. (28.03.2024 09:50): Ako videl som zadaptované diela, ktoré boli niečo úplne iné a aj diela, ktoré sa až príliš držali pôvodného scenáru. Ono je pravda, že to čo funguje pre knihu nie nevyhnutne bude fungovať aj pre film... a napríklad v prípade filmu ako The Shining som si viac užil Kubrickovu verziu, ktorá veľmi slabo zachytáva to čo do nej dal King, no ako film je to ohromné a silné dielo. Na druhej strane je tu potom miniséria The Shining, ktorá zachytáva knihu skoro poctivo, no je to jeden nekonečný monotonny záhul, z ktorého ma už bolela miestami aj hlava. Všetko sa dá zadaptovať... a môže to byť oboma prípadmi spracované zle. Treba nájsť nejakú cestu, aby to fungovalo pre film. Lebo zase sa tiež niekto môže postarať o film, ktorý vyzerá ako pôvodné dielo, ale absolútne nezachytí to, prečo bola kniha dobrá. Ako napríklad (pre mňa) toto filmové dielo.
Lynchova Duna obsahuje jak příšerně brakové části, tak momenty naprosto fascinující. Například úvod s princeznou Irulán je scéna, o které si Villeneuve může nechat jenom zdát. Je to jeden z těch filmů, které prostě vždycky budou vyvolávat kontroverze.
Já třeba mám pro Lynchovu Dunu slabost. Respektivu pro tu první polovinu filmu, která je zpracováné imho o dost lépe. Naopak druhá polovina Duny z 1984 mi přijde už o dost slabší, uspěchaná. Samozřejmě pomíjím technickou část (efekty apod.).
@H34D (28.03.2024 07:00): krásně popsáno :-)
vidím to úplně stejně. A ty hádky u každého filmu...člověka to naučilo názorové toleranci...mě už teď fakt nevyvede z míry, když kdokoliv z mých oblíbených hodnotí jakkoliv cokoliv. Záleží mi určitě na tom, jak argumentuje a píše, ale názor jako takový, ten prostě vznikne, za ten jeho autor v podstatě ani nemůže, ale může za to, jak s tím názorem naloží :-)

btw. my musíme být fakt napojený, jak jsi teď nedávno napsal něco do volné diskuse, a žes tam zavítal po X letech, tak jsem tam taky zavítal po asi 8 letech, abych viděl tvůj nový příspěvek :-)
Ja tie nezmysly o nesfilmovateľnosti niektorých diel, ktorých som sa napočúval v minulosti dosť, veľmi nemám rád. Svojho času sa tým napríklad oháňali pri Pánovi prsteňov, čo mi príde vlastne až usmevné, nakoľko to skutočne nie až tak nadpozemská látka, aby ju nik nedokázal zachytiť. Často sa tým oháňajú buď ľudia s nedostatkom fantázie, ako tu už odznelo, alebo úplní puristi vyžadujúci maximálnu možnú mieru vernosti predlohe. To druhé je však nereálna požiadavka, film a kniha sú totiž odlišné média a čo funguje v jednom, ešte nemusí rovnako dobre fungovať v druhom. Jediné čo som ochotný pripustiť, že u niektorých adaptácií je vhodnejší seriálový formát schopnejší dôkladnejšie zachytiť všetko podstatné.

Čo sa týka Lynchovej Duny, poznám aj minimálne dve osoby, ktorých ten film priviedol k láske k sci-fi, respektíve videli ho v správny čas, aby v nich zarezonoval. Ja som ho už videl v čase, keď som k sci-fi nejaký vzťah mal a skoro ma odradil od sledovania ďalšej - a podstatne lepšej - Lynchovej tvorby. Jeho Duna je tak doteraz najhorším filmom čo som od neho videl (ale tie novšie som už nenapozerával) a nedajú sa jej upierať akurát isté audiovizuálne kvality, čo mi však príde strašne málo. Ten už spomínaný a údajne pôsobivý záver iba podtrhuje fakt, že toto nebolo nakrútené pre fanúšikov knihy a celkovo príliš nerozumiem tomu, ako sa v prípade takto spackaného a skratkovitého filmu môže niekto oháňať tvrdeniami o väčšej myšlienkovej vernosti, či dokonca väčšej hĺbke.
Lynchova Duna je objektivně špatná, což neznamená, že se nemůže někomu líbit no :)
@Dan9K (28.03.2024 01:46): Přesně. :) Všechno jde zfilmovat, otázkou je jak. Je jasné, že ne vše jde zfilmovat věrně předloze. Ale každý příběh lze přenést na filmové plátno.

@Rapier (27.03.2024 15:27):  Když už ses tak jal tady kritizovat lidi z CSFD a uvést mě jako exemplář, tak si dovolím připomenout, že odlišné názory na filmy jsou staré jako filmy samy. Já jsem na CSFD byl aktivní zejména v 2008-2010, byl jsem tam denně na diskuzích a můžu ti potvrdit, že nebyl film, u kterého by se nedokázali lidi zhádat. To, že tobě se Lynchova Duna líbila neznamená, že každý, komu se nelíbila, hodnotí jako "amatér". Kdo jsi myslíš, že jsi, že máš "lepší" názor, s prominutím? :) Já jsem tomu dal 5/10 a komentář, co jsem psal, odpovídal tomu, že mi bylo 21 let. Dnes bych to pravděpodobně viděl trochu jinak. Ale fakt, že Lynchova Duna byla mnohými - i odbornými kritiky - shozena jako ne příliš povedený film, nelze popřít. Tuším, že když jsem - jako amatér - fušoval do filmové kritiky a četl braky od Bordwella, bylo někde zmíněno, že i sám Lynch byl s Dunou s odstupem času velmi nespokojen. Je to prostě tak, jak to je, u filmů se názory lidí fakt liší, ne sice tolik jako u hudby, ale rozhodně víc, než u videoher.

A poslední poznámka, komunitu CSFD nelze házet do jednoho pytle, tam chodí tolik lidí, že už je to plošný vzorek celého obyvatelstva. Z mého pohledu se tam rozumně diskutovat nedá už 10+ let, takže se jich nezastávám, ale je to prostě průměr lidu. Je to jakobys řekl, že Brňáci rozumí filmům méně než Pražáci, ale více než Ostraváci. Příliš velký vzorek na to, abys mu dal jednoduchou nálepku.
Ten Tylerovo soundtrack je fakt boží. Ale jinak mě ty český Duny místy dost nudily. Lynchovo jsem viděl poprvé relativně nedávno. Taky místy nudný, ale mělo to fantastickej distinktivní vizuál a dobrej casting, takže jsem si to ve výsledku docela užil. Villeneuve je (viděl jsem zatím jen jedničku) asi objektivně nejlepší, ale je fakt že ten realistickej vizuál není tam zajímavej jako u Lynche.
@S4TW (27.03.2024 11:26): Podle mě je Duna nezfilmovatelná. Lynch a Villeneueve to zkusili po svém, a dá se říct, že oba uspěli a zároveň oba selhali. Lynychova verze je dějově odlišnější ale myšlenkově věrnější. Ta nová verze dokáže líp přinést atmosféru extrémně vzdálené budoucnosti a je velkolepější, ale je studená a nevtahující. Tu Lynchovu mám radši, hlavně proto, že se nebála jít do hloubky. Jo a ten hudební motiv je tak dokonalý, že dosahuje kvality knížky.
@M.a.t.t. (27.03.2024 17:14): Dá se to i s ním to jo. Ale přecejen bez něj je to mnohem víc zajímavější a člověk si víc domýšlí podle sebe co se asi Deckardovi honí hlavou. Jen jsem nečekal, že tuhle starou verzi hodí na HBO max.
@S4TW (27.03.2024 11:26): no vidíš, a mě jako fanouškovi knižní předlohy se přesto líbí. :) Cca rok, dva zpět jsem se na ni opět díval na Netflixu.

Neřekl bych, že byla strašná, je jen jiná. První "koment" od HD34 co na mě vyplivl csfd.cz jasně mluvím o tom jak jsou lidé na CSFD (najdou se výjimky) mimo mísu, ale každý může mít svůj názor. Je to podobné jako s Mirkou Spáčilovou, té taky není nikdy nic dost dobré (opět najdou se výjimky).

Malinko jsem odbočil ale když čtu sem tam komentáře na CSFD k filmům které jsem viděl mnohokrát nemohu se ubránit dojmu, že hodnotí úplní amatéři. Třeba u Bitvy v Ardenách (původní film natočený po válce, ne ty novoty) je to přímo výpravný zážitek. :)

@Tulareanus (27.03.2024 11:43): ano to je známé. Přesto bych hodnocení neměnil ani kdyby mě párem volů tahali.
@Bragi (26.03.2024 21:25): Hned se na to kouknu, díky. Ale celou noc jsem nad tím přemýšlel (v rámci možností) a dospěl jsem k názoru, že ta bajka chce říct asi tolik, že nemá cenu ze sebe dělat něco co nejsi a každému jsou dány do vínku nějaké základní vzorce chování a těch se nikdy nezbaví? Tak co, je to tak? :-)
Tak jsem se právě vrátil z kina a konečně viděl Dune část druhá. Lepší pozdě nežli později.

Možná je ještě příliš brzy na hodnocení, jelikož 2 hod a 46 min. si vybraly svou emocionální daň, a očividně zážitek musím nejprve vstřebat, nicméně budu zde za kacíře a vyslovím první dojmy.

Dune part 1, u které už pomalu ani nevím kdy jsem ji viděl, bylo zjevení z nebe. Dune part 2 mě na závěr lehce zklamalo a v kontextu toho hodnotím, i přes své stáří a horší speciální efekty, kostýmy, atd. Lynchovou Dune výše. Hrozně moc mě tady chyběl závěr jenž by mě posadil na prdel. Lynch jej má, a je to stále velmi působivé!
Chápu, Dune part 3 ale nevím zdali bylo šťastné rozhodnutí pokračovat po konci první a zcela jedinečné knihy.
@Bragi (25.03.2024 21:33): Zajímavé, děkuji. Vzhledem k tomu, že mám přes 40° horečku a jsem na umření, tváře v jednom ohni.. tak musím o skrytém významu přemýšlet, mozek nefunguje. On i bez horečky už na tom není co býval a nepočítám s tím, že bych dnes usnul, tak vzhůru na to! :-)
@Paul (26.03.2024 15:12): Jen četl.

Z knihy mi to přišlo tak, že VR hra vznikla prostě proto, aby se smrtelníci vcítili do problému trisolaris. Vědci se snaží vyřešit ten problém, který na své planetě mají. A myslím, že právě díky té hře vznikla tak početná skupina kultistů, kterým byl osud trisolaris "líto" a naprosto obhajovali jejich úmysl zamířit na zemi. Asi je třeba brát v potaz že to vzniklo někdy v začátcích celé té invaze. Čtenář čte už prostě jak je to celé rozjeté, to už je ta VR hra nadbytečná. 

Ale možná to chápu špatně. :D
@SilentWolf (26.03.2024 15:03): jako že neznali koncept lhaní dokud jim ho Pryce nevysvětlil jsem pochopil, ale asi jsem příliš člověk na to abych chápal proč maj kvůli tomu i nutkání vytvářet VR reality kde vysvětlujou svý plány svejm nepřátelům :) Předpokládám že v knize je to vysvětlený líp. 

A tys to už viděl? A/nebo tu čínskou verzi?
Nějaký dojmy z tří tělesnejch problémů netflixu? zejména čtenářů?

Já to nečetl, ale dokoukal jsem tu první sezónu a ač mě to dost bavilo, tak mi to místy přišlo podivně hloupý/nelogický (proč vetřelci říkají svůj plán našim dvěma největším bojovníkům proti vetřelcům? proč lod ze které potřebujeme získat sensitive data rozčtvrcujeme na kousíčky a o ty data jsme nepřišli jen náhodou? atd). 

Předpokládám že oproti knížkám je to tu osekaný na dřeň a spousta věcí zhloupnuta, tak by mě zajímaly dojmy někoho kdo to četl.
@strejdafido (25.03.2024 19:13): Nech sa páči:

Na břehu řeky seděla žába a vedle ní škorpion. Ten oslovil žábu: „Vidím, že se chystáš skočit do vody a přeplavat na druhý břeh. Rád bych se tam dostal, ale my škorpioni neumíme plavat. Vezmi mě na záda!“ „Škorpioni jsou žábám nebezpeční, my se jich bojíme,“ odpověděla žába. Škorpion pravil: „Neměj strach, vždyť se potřebuji dostat tvou pomocí přes řeku, přece ti nebudu ubližovat.“ To žábu uspokojilo a souhlasila. Škorpion vylezl žábě na záda a plavali. Když byli uprostřed řeky, zabodl škorpion svůj jedový trn do těla žáby, která ochrnula a obě zvířata se topila. Žába nechtěla věřit, že se něco takového mohlo stát. „Proč jsi to udělal?“ ptala se v posledním tažení. „Vždyť teď oba zahyneme.“ Topící se škorpion odpověděl: „Protože jsem škorpion.“
@Tolister (25.03.2024 18:25): On tam vůbec neměl být, ale studio si myslelo, že ten film nedává smysl, takže se divák bez voice overu neobejde. Ford si myslel že je to pitomost, a protože je to Ford, tak to dal svým výkonem jasně najevo. Voice over je odrecitovaný z povinnosti, bez zájmu. To že býval v noirech, tak to je víceméně náhoda. Tam dotvářel atmosféru. Tady ju spíš ničí.
@HolyMeatball (23.03.2024 22:51): Já právě nevím, co si myslet o tom Fordově voice-overu. Podle všeho je celý film taková nová verze noirového žánru, kde tyhle narace byly běžné, a není to tak zcela úplně vedle. Ale pravda, že bez toho je to mnohem zajímavější. Třeba ta předposlední, kdy umře vůdce replikantů (Rutger Hauer), je vlastně celkem hezky napsaná, ale lepší by asi byla v knize. Takhle to tam najednou naruší vzácný kontemplativní moment.
@S4TW (25.03.2024 08:51): Kdyby neexistovala kniha WoT, reálně hodnocení kolem 35-40%. Nic moc. Ale jelikož autoři zjevně knihu nečetli, a jak píše Artran, změnili děj výrazně k horšímu, hodnotím čistý odpad.
@haiko (25.03.2024 09:46): nedokáži říct, mám to rád jako komplex. Pro Dům mrtvých mám velkou slabost, protože se mi líbí ten koncept putování a je to fakt hodně silný emočně, což vlastně hned trumfne díl následující. Pak žeru dost Paliče mostů, Tehola a Karsu. Nejmíň mě obecně baví grupa kolem Nimandera... Ale dost ty věci taky záleží kdy je čtu, jaká je nálada a tak. Obecně je to pro mě masterpiece a těžko se mi něco vypichuje.
Přečetl tu někdo všech 10 dílů Malazu? Jestli jste teda na něj měli nervy?
@S4TW (25.03.2024 08:51): Já se přiznám, že jsem několik dílů přesvědčoval sám sebe, že se na to dá koukat (i Witchera jsem např. zkousnul), ale pak jsem se přesvědčovat přestal. Je to opravdu špatné. Navíc jsou tam poměrně zásadní změny oproti knize (směrem k horšímu).
@haiko (25.03.2024 07:01): já si to dovedu představit ve stylu Arcane... ale možná by bylo ideální se nesnažit to pojmout tak velkolepě, jako jsou knihy a spíš si vypreparovat jen část a na tom si to vyzkoušet... a i kdyby to zprznili, tak mi to zážitek z knih už stejně nezkazí, takže já jsem za...



@Artran (25.03.2024 08:37): a je ten WoT fakt tak špatný nebo je to "docela fajn" fantasy seriál? teď třeba koukám na Shadow and Bone a vlastně mi taková slabší úroveň fantasy seriálu docela stačí :)