Pro přístup k pokročilým funkcím se musíte přihlásit / zaregistrovat

Half-Life: Blue Shift

Datum vydání:
05.04.2001
Vývojáři:
Gearbox Software
V tomto datadisku k veleúspěšné hře Half-Life se vtělíte do osoby jménem Barney Calhoun, člena ochranky komplexu Black Mesa. Děj se odehrává přesně v čase původní hry a podobně jako Gordon Freeman se snažíte ve zdraví utéct pryč z celé oblasti.

Do komplexu Black Messa vstoupíte pět minut před Gordonem pomocí vlakového přepravního systému. Zpočátku budete plnit banální služby jako ochranka komplexu, sledovat bezpečnostní kamery a zanedlouho se stanete svědky materializace mnoha neznámých monster. Již na samém začátku si lze všimnout příjezdu Gordona i G-Mena a v průběhu hry obě dvě postavy mnohokrát potkáte a samotnému Gordonovi i několikrát pomůžete.

Nástěnka

Poslední diskuzní příspěvek

Le Chuck tie PRO a PROTI napisal nejako naopak :)

Dohráno70

Druhý přídavek pro původního Half-Life s označením Blue Shift už svým názvem trochu napovídá, že se zde jedná o příběh z pohledu účastníka třetí strany, sekuriťáka Calhouna. A zažíval jsem s ním vcelku pohodovou zábavu, né že né. Určitě mě především těšil fakt, že se doslova třikrát setkáte s Freemenem – při každém z těchto setkání se uvnitř mě dostavil takový ten hřejivý pocit známého, ono zprostředkované deja vu, kdy jste danou situaci zažily, ale v kůži někoho jiného.

Nic nového tato nástavba sice nenabízí, ale protože vše, co jsem považoval za skvělé v původní hře, se nacházelo i zde, tak mi to ani v nejmenším nevadilo. Hlavní hrdina není žádná mluvka, zbraně jsou stále velmi kvalitně ztvárněny, prostředí a level design stagnují na své úrovni a herní ozvučení se již v klidu zařadily mezi staré známé. Možná bych jen uvítal větší délku, možnost pokořit nějakého bosse a z dnešního pohledu snad i těžší přestřelky.

Pro: akce, staré známé prostředí Half-Lifu

Proti: jednoduché, krátké

Celkové hodnocení komentáře: +13 (+13/0)
Dohráno75

Tento datadisk obecně sklidil možná až příliš negativní kritiku. Nemyslím si, že by šlo až o takový průšvih, pravdou však zůstává, že herní doba je hodně krátká, absence nových zbraní také zamrzí. Hratelnostně je na tom Blue Shift poměrně dobře, dá se říct, že celou dobu hraní jsem se intenzivně bavil. Úplně nejhorší není ani design úrovní a nápaditost některých situací či hádanek. Je tu však menší háček - existuje totiž neoficiální datadisk Azure Sheep, který má takřka totožný námět, je ale delší, celkově propracovanější a navíc zdarma.

Pro: hratelnost, atmosféra, provázanost s původním Half-Life

Proti: hrozně krátké, žádné nové zbraně, nemastný konec

Celkové hodnocení komentáře: +8 (+9/-1)
Dohráno80

Tak, a mám za sebou posledný oficiálny datadisk ku jednej z najlepších fps všetkých čias.

Na úvod treba poznamentať, že aj keď hra vyšla ako datadisk, pôvodne mala byť iba prídavkom pre Dreamcastovú verziu Half-Lifu, no tá bola zrušená a tak chcela Sierra z projektu ešte vyťažiť nejaký ten $, čo sa bohužiaľ neblaho prejavilo aj na výslednej kvalite.

Aj keď bol Blue Shift dosť rozporuplne, alebo skôr negatívne prijímaný a mal asi najhoršie recenzie v celej Half-Lifeovskej sérii, mal som potrebu ho vyskúšať, pretože ma lákala predstava zažiť ešte raz haváriu v Black Messa z iného, v poradí už tretieho uhla pohľadu. A urobil som dobre.
Najskôr pomalý rozjazd ako v pôvodnej hre z čoho sa neskôr vyvinie boj o holý život.
Trochu ma sklamala absencia nejakých noviniek, pretože všetko zostalo po starom, dokonca nepribudla žiadna nová zbraň. A tiež je priam až nechutne krátky, skúsenejší hráči ho dotiahnu za asi jedno popoludnie. To sú asi najväčšie zápory celej hry.
Inak je všetko, ako som už spomenul, po starom. Teda akcia, nejaký ten logický problém, výlet na Xen a zase tá akcia.
Jednoducho, ak sa vám nepáčila pôvodná hra alebo predchádzajúci datadisk, po Blue Shifte radšej ani nesiahajte. V opačnom prípade je to naopak.

Na záver by som dodal, že napriek vyššie spomenutým negatívam (hlavne k tej krátkosti) som sa pri hraní celkom dobre pobavil. Vidieť už raz videné situácie z iného uhla pohľadu (napríklad Gordona cestujúceho do práce) je celkom zaujímavé. Koniec koncov, možnosť vydať sa opäť do komplexu Black Messa nedostanete každý deň :-)

Pro: atmosféra, akcia, odkazy na pôvodnú hru

Proti: dĺžka hry, žiadne inovácie

Celkové hodnocení komentáře: +8 (+9/-1)
Dohráno60

Do druhého datadisku božské hry, která se stala takřka okamžitě legendou, Half-Life, se vkládalo spoustu nadějí, proto zklamání bylo o to více hořké. Jakkoliv byl Opposing Force důstojným pokračovatelem, Blue Shi(f)t nepřináší kromě nové singleplayerové kampaně žádná (slovy: žádná) vylepšení. Ani jedná nová zbraň, či příšera, dokonce ani žádný závěrečný boss.

Kampaň bych přesto neoznačil jako odbytou, má unikátní atmosféru, nepřináší megalomanské bitky o záchranu světa, nýbrž cestu jednoho malého hrdiny s pistolí. Ze samotného hraní jsem nebyl nijak zklamán, ale je ostuda, že tento datadisk přináší tak málo, zvlášť když vememe v úvahu, že řada modů (Azure Sheep, They Hunger atd), které jsou zdarma poskytují mnohem víc novinek, vylepšení i herní délky.

HW: Minimum: 133 MHZ CPU, 24 MB RAM, SVGA / Doporučeno: 300 MHZ CPU, 32 MB RAM, 8 MB VGA

Pro: Hraje se příjemně, minimalistická a příjemná atmosféra.

Proti: Žádné reálné inovace, nové zbraně, přišery, boss, prostě nic.

Celkové hodnocení komentáře: +7 (+7/0)
Dohráno50

Tento datadisk se nesmí hrát bezprostředně po odehrání Half-Life a Half-Life: Opposing Force. Bohuzel je to tak, protoze jsem trochu zklaman. Datadisk je kratky, prostredi sice moje oblibene "temne", ale ten pribeh, me nestacil nevtahnout do deje, coz vedlo k tomu, ze hru sem dohral z povinnosti, coz je docela "p.user".

Budme uprimni, tento datadisk mel spatnou povest, coz ho predem znevyhodnuje, ale v mem pripade, se datadisk knockoutoval sam, nezaujmul, zklamal - Half life a Opposing byly velkou latkou :-(.

Jako fanousek HL serie jsem citil povinnost dokoncit prvni serii a Blueshift dohrat, dale pokracuji HL2 kterou uz mimochodem hraji jiz paralerne.

Edit (v rámci reorganizace slovního hodnocení): změnil jsem hodnocení z 75 na 50, sice drastické a více na mém profilu, kde jsem dal procentuálnímu hodnocení jméno

Pro:

Proti: Příběh není tak poutavý jako u Half life, Opposing Force

Celkové hodnocení komentáře: +7 (+8/-1)