Call of Duty patří mezi jedny z nejúspěšnějších her své doby, které se svezly nejen na vlně tehdejšího zájmu stříleček z druhé světové, ale i na arkádové hratelnosti plné válečné atmosféry skrze skripty, jež hře zajistily velkou popularitu, živenou dodnes více či méně povedenými pokračováními. A co přesně na vás v prvním díle z roku 2003 čeká? Především hutná akce ve třech kampaních za Američany, Angličany a Rusy. Podíváte se na mnohá bojiště od St. Mere Eglise přes Pegasův most u Caen až do Stalingradu.
Hra je stále veskrze klasickou lineární střílečkou, nicméně díky výše uvedeným důvodům přistupuje k tomuto žánru po svém a hráči jsou proto po celou dobu hraní zaměstnáváni veškerým děním, ať už jde o eliminaci nepřátel či plnění různorodých úkolů, jako najít nějaké dokumenty, zničit určené cíle nebo jen někoho osvobodit. A nebyla by to válka, kdybyste na to byli sami, k těmto účelům jsou ve hře vaši spolubojovníci, přispívající k co největší míře autenticity, a to i za cenu oné arkádovosti. Jelikož jste jimi během misí často doprovázeni, udělují vám pokyny a komunikují s vámi, nebo se snaží být vaší oporou při zneškodňování nepřátelských vojsk.
Licencovaný Quake 3 engine obstarává podporu kvalitní grafické stránky hry poplatné době vzniku, takže se není co divit, že se za to dostalo vývojářům z Infinity Ward uznání i od samotného Johna Carmacka z id Software - tvůrce zmíněného enginu. Pocit "deja vu" z HUDu a celkové vizuální podoby tohoto počinu, nápadně připomínající starší Medal of Honor: Allied Assault, také přispívá ke většímu a takřka okamžitému sžití s hrou.
Multiplayer spolu s datadiskem Call of Duty: United Offensive též nechybí. Série Call of Duty pokračovala jednak konzolovým spinoffem Finest Hour, ale v roce 2005 i plnohodnotným druhým dílem.
@Sasakr (19.06.2026 10:43): Jednička je fakt výtečná hra a strašně mile mě to překvapilo, protože tahle dobrou jsem si ji nepamatoval. Ta atmosféra i to poselství už v žádném jiném cod není.
Pětka je úplně mimo, ta mě nikdy nebavila a trojka dohraná poprvé letos je slabší odvar dvojky. A ten autoheal vážně ničí tempo bojů.
Dvojka, na kterou jsem se těšil po letech nejvíc, je částečně zklamáním, ale ještě nad tím nelámu úplně hůl. Ale to že jsem dohrál za dvě odpoledne jedničku a dvojku furt nemůžu dohrát i přes silnou nostalgii už něco říká :D No ale furt lepší než kampaň Black Ops 3, ale to snad všechno :D
Datadisk nainstalován, ten jsem asi ještě před tím nehrál. Trošku mě překvapil striktní skript. Na stejnou obtížnost jako jedničku jsem pokazil první misi víckrát jak celou jedničku a je vidět, že to dělalo jiné studio. Hra moc neodpouští nedochvilnost a jít o víc než metr za svým kolegou, kterého mám následovat, znamená konec mise :-D
Bursoft
Karasman
Crash
Deimos
ViRus
Pro: Atmosféra, nezapomenutelné zážitky, zábava
Proti: Zbraně