Ve hře hráč vybírá mezi třemi unikátními rasami: technokratickými Terrany, hmyzími Zergy a mystickými Protossy. Každá frakce má své vlastní jednotky, budovy, styl boje i filozofii. Zatímco Terrani sázejí na flexibilitu a mobilitu, Zergové na početní převahu a rychlost, Protossové dominují technologicky a silou jednotlivých jednotek. Rasy se liší i ekonomickým systémem a mikromanagementem. Děj se odehrává na různých planetách, čímž hra nabízí vizuálně rozmanité prostředí od pouští přes ledové pláně až po měsíční základny.
Atmosféra StarCraftu je temná, vážná a věrohodně buduje pocit nekonečného konfliktu v hlubokém vesmíru. Hudební doprovod v kampaních i během misí výborně vystihuje charakter jednotlivých ras — elektronické tóny Terranů, znepokojivé zvuky Zergů a mystické melodie Protossů. Zvuky jednotek, jejich hlášky a dabing přispívají k výrazné identitě každé strany. I díky těmto prvkům si hráči vytvářejí citový vztah k postavám i jednotkám. Zjevná je inspirace světem Warhammer, patrná již právě ve Warcraftu.
I přes revoluční přístup měla hra své nedostatky, a to i v době vydání. Umělé omezení na 12 jednotek ve skupině výrazně komplikovalo ovládání armád. Hráč musel navíc ručně klikat na každého dělníka, aby těžil suroviny, což zpomalovalo rozjezd her a rozlišení 640x480 bylo ke konci 90. let už považováno za zastaralé. A konkrétně mně velmi vadila absence jednotek uzdravujících lidskou pěchotu. Umísťoval jsem ji proto jen do bunkrů a útočil s těžšími kalibry, které bylo možné opravovat. I přes tyto výtky je StarCraft legendární titul, který definoval žánr.
DEU
hvezdosvit
H34D
strougy
Slayer
Pro: originální asymetrické rasy, poutavý příběh a atmosféra, hudební doprovod a ozvučení, multiplayer a editor map, znovuhratelnost
Proti: jen 12 jednotek ve skupině, neohrabané ovládání dělníků, lidskou pěchotu nelze léčit, jen 640x480, zastaralé technické zpracování při vydání