Pro přístup k pokročilým funkcím se musíte přihlásit / zaregistrovat

Red Faction: Armageddon

07.06.2011
Vývojáři:
Volition
Oficiální stránky:
Padesát let po revoluci na Marsu, která vyústila v porážku okupační armády EDF a osvobodila lid Marsu od útlaku, se obyvatelům rudé planety žije hůř, než kdy předtím. Píše se rok 2170 a Mars je pustošen magnetickými bouřemi a tornády do té míry, že je povrch neobyvatelný. Meteorit, který tyto přírodní katastrofy způsobil, navíc zničil hlavní výrobník na vzduch. To si vynutilo stáhnout se do důlních šachet a jeskyní, pod povrch planety, tedy do prostor, obývaných z nutnosti pouze prvními kolonisty. Avšak ani zde není bezpečno. Všeho je nedostatek, lidé těžce snášejí změnu prostředí a nikdo tak nejde pro ránu daleko.

Příběh hry začíná deset let po odchodu do tohoto nedobrovolného, podzemního exilu. Pravnuk revolucionářů Aleca Masona a Samanyi, Darius Mason si žije na poměry celkem slušně. Působí v hlavní osadě kolonistů, „Bastion“ jako překupník a zboží dováží také do ostatních, menších osad. Při jednom takovém převozu je nalákán ke starému chrámu Marauderů a zde je léčkou, připravenou zákeřným knězem, přesvědčen, aby otevřel záhadnou šachtu. Tím však osvobodil zlo, jehož kořeny sahají do hluboké minulosti, až k první marťanské revoluci, vybojované horníkem Parkerem (události Red Faction), který zničil zločinnou korporaci Ultor, do té doby rozhodující nad bytím a nebytím každého z horníků. Maraudeři byli potomci zaměstnanců Ultoru, kteří uvízli na Marsu. V nehostinných oblastech vytvořili loupeživé klany s vlastní kulturou a hierarchií, přilepšující si přepadáním kolonistů. Většina z nich se však přidala před padesáti lety na stranu kolonistů (události Red Faction: Guerrilla), ale fanatici z jejich řad, uctívající zvláštní kult, nikoliv. Nyní přišel jejich čas, protože Darius nechtěně osvobodil, po léta se v izolaci vyvíjející, vražednou rasu, výsledek činnosti biologické sekce Ultoru. Pro kultisty jsou zrůdy naplněním jejich náboženského učení a příchod armageddonu, pro Daria šance dostát věhlasu příjmení Mason.

V pořadí už čtvrtý díl série se vrací v duchu tradice dílu prvního do interiérů, tentokrát do rozsáhlých jeskynních komplexů, labyrintů šachet a opuštěných zařízení Ultoru. Hratelnost sestává z odolávání nájezdům čím dál tím víc agresivnějších příšer, likvidace jejich hnízd a osvobozování kolonistů z kokonů a v neposlední řadě také dobíjení pevností kultistů. Hráče opět čeká plně zničitelné prostředí a hrátky s fyzikou. Do rukou se mu dostane řada zbraní, se kterými prostředí změní k nepoznání. Jedním z vrcholů destrukčních orgií je pak robotický oblek LEC, se kterým se Darius může probagrovat skrz všechny překážky, i nepřátele. Red Faction: Armageddon vychází i na PS3 a Xbox 360.

Nástěnka

Poslední diskuzní příspěvek

Dohráno50

Tak se nám Red Faction propadlo hodně hluboko, a rovnou do hlubin zemských. Po užívání si v posledním díle svobody a volnosti Marsu, se autoři rozhodli všem ukázat jak se dělá ten správný koridor, nejlépe v tunelech. Cesta do herního pekla je dlážděna tunely, nekonečným množstvím respawnující se havěti a vykrádání všeho co to šlo.

Lidské protivníky a celkově lidskou stránku RF nahrazuje otravná havět která je křížená s brouky, barevnými papoušky, skákajícími hopíky a bůhví ještě čím. Tato degradace hratelnosti je podpořena jejich bizarním množstvím, kdy buď jsou neustále produkování z hnízd dokud je nezníčíte, nebo jen prostě se na Vás valí odnikud, případně se ve zdi objeví díra která vyvrhne další skupinu potvor. A ty začnou vesele skákat po stropech či jiných konstrukcích jako opice a neustále zasypávat hráče svými projektily a neutuchající pozorností. Ze začátku hry může ještě jejich likvidace bavit, kdy si zkoušíte různé zbraně na ně, hrajete si s magnetickou puškou a házíte po nich vše co najdete.

Jenže později narostou jejich počty, objeví se více typů a nahání Masona ze všech stran, takže zběsile pobíháte snažíte se přežít, a zárověň redukovat počty nepřátel. Zásadním problémem se stává fakt, že tohle je náplň většiny hry, dojdi do tunelu je na tebe vypuštěna vlna potvor, znič ji, dojdi za roh tam čeká druhá větší vlna. Jsou zde alespoň pasáže kdy dostanete robota nebo jiné vozidlo, a hned ta likvidace havěti jde snadněji. Jo tyhle části hry jsem si užíval rozhodně více než chůzi pěšmo.

Ano prostředí nabízí stavby a struktury co lze zničit, ale zábavností se to těžko vyrovnává Guerrile. Příběh o tom jak Mason vše zlé způsobí, aby to následně vše zachraňoval je napováženou. No alespoň ty cutscény nejsou špatný. Sbírání salvage opět slouží k nákupu nových vlastností a schopností, což hře dává lehký závan RPG prvků.

No nakonec je to šok, přesun podzem je ukázkovým příkladem jak má vypadat tunel a koridor. Navíc okořeněný bandou emzáků kteří mi prostě do světa RF nesedí, autoři už prostě nevěděli co do hry dát tak šáhli po tomto příšerném klišé. Pasáže ve vozidlech jsou vždy světlem v tomto nudném tunelu. Díky mé nákupní ceně okolo dvou stovek přistupuji ke hře jako k budgetu, a lze její průměrnou hratelnost akceptovat, ale v případě že bych si hru koupil a hodnotil v rámci AAA her šel bych s hodnocením do vod podprůměru. Zabití značky RF je dokonáno, odpočívej v pokoji.

Pro: Pasáže ve vozidlech, magnet gun, cutscény

Proti: Příběh, nepřátelé a jejich množství a častý respawn, koridor, prostředí tunelů je stereotypní

Celkové hodnocení komentáře: +5 (+5/0)
Dohráno80

Ještě ve mě čpí dojmy z předešlého dílu Guerilla, který jsem dohrál zhruba před měsícem a už si tu vesele píšu komentář k dílu dalšímu. Sandboxová Guerilla byla sice lehkým překvapením, ale Armageddon jde dál a pokud by neměl v názvu Red Faction, tak by mě ani ve snu nenapadlo, že je to hra ze stejné série a od stejných tvůrců. Jediným spojením těchto dvou her jen Mason jako jméno hlavního hrdiny, neuvěřitelná destrukce ... a Mars.

Příjemným překvapením pro mě byla celková změna hratelnosti, i když na úkor svobody, která byla poměrně fajn v Guerille. Armageddon je sice přímočarejší, ale za to má filmovější nádech, což se u podobné akce – dle mého názoru – přeci jen hodí. Změna nepřátel z vojáků EDF na mimozemské, skákající potvory a občasně zfanatizované osoby je uvítání hodná. Jedním z velkých neduhů předešlého dílu totiž pro mě byl stále stejný nepřítel, ale v pokračování je tomu jinak. Změnilo se i ovládání zbraní na uvěřitelnější a i jejich počet se zvýšil, ale osobně jsem preferoval kombinaci samopalu, raketometu, pulsní odstřelovačky a vystřelovacího "magnetu". Právě hrátky s posledně zmíněným jsou asi nejzábavnější, fantazii se meze nekladou a není nad to, poslat na nepřítele část baráku, či ho rozprsknout o zeď nedaleko. Nechodí se jen po svých, ale ve velké většině kampaně dostanete možnost osedlat některý z mechanických robotů, malé plavidélko, či obřího pavouka s elektrickým výbojem.

Často si ve většině her řeknu něco ve stylu "do p*dele práce, ten zku*venej most je klasicky rozbitej a já to musím obcházet jak idiot". V RF: A žádný problém, noví Red Faction nejsou jen o ničení! Hlavní hrdina neustále měnící svou image disponuje fajnovou věcičkou na zápěstí, která umožňuje všechny zničitelné věci uvádět do původního stavu, což mě bavilo více než ničit a série postoupila v originálních vlastnostech zase o kus dál. Hratelnostně je tak hra na vysoké úrovni a po kampani, která na normální obtížnost (opravdu normální, ne jak v Guerille) zabere příjemných, i když příběhově natažených osm až devět hodin. Znovuhratelnost sice není veliká, ale drobný ničivý Challenge mód – otevřený po dohrání kampaně – je menší náhradou.

Red Faction: Armageddon překvapil. Vylepšování postavy v podobě drobných RPG prvků potěší a právě spousta změn, nových vlastností dá zapomenout na koridorovější mise, které nemusí každému sednout, jak p*del na hrnec. Z výše zmíněných důvodů o bod lepší hodnocení, než u předchůdce!

Pro: herní prostředí, nepřátelé, nadstandartní délka kampaně, používání mechů, ovládání zbraní, vylepšování postavy, uvěřitelné prostředí podzemského Marsu, ...

Proti: kvantum nepřátel, občasné bloudění v tunelech, natahovaný příběh, ...

Celkové hodnocení komentáře: +3 (+3/0)