Proto je stále v mých očích cyberpunková platformovka z dílny pražského studia něco jako malý zázrak. Navíc je to graficky velice povedené a poměrně ambiciózní.
Bohužel tomu k opravdu skvělému hernímu zážitku vadí dvě zásadní věci.
Animace a celkově pohyb postav. Je to toporné. To samé platí o soubojích. Jsou poměrně zábavné, ale je to jenom o tom krýt se včas a zaútočit včas. Což by nevadilo, kdyby byl rozdíl v tom s kým zrovna bojujete. Což není. Každý nepřítel je to samé, stačí se krýt a nikdo vám neublíží. Máte i několik chvatů, které protivníky pošlou na zem, což je ale úplně k ničemu, protože ležícím nepřátelům nelze ublížit a naopak musíte počkat až vstanou. Opruz je také šplhání po žebřících.
Druhou věcí je nulová osobitost příběhu. Za to z velké části může předvídatelnost celého děje (pokud jste někdy viděli tři cyberpunkové filmy, nebo četli tři cyberpunkové knížky, nebo jste hráli Deus Ex, tak budete mít jasno). A také za to mohou nezajímavé NPC a nenápaditá hlavní hrdinka. Musím ale přiznat, že jsem očekával jeden příběhový twist, který tak úplně nepřišel, což považuji za plus.
Inspirace Deus Ex je očividná (včetně názvu) a musím se studem přiznat, že na mě to fungovalo. Máme tu větrací šachty, korporáty, umělé inteligence, augmentace, městské čtvrti, doky, všude je bordel, špína a tak dále. Cyberpunk prostě funguje (i díky tomu, že je naší realitě blíže a blíže). Bohužel si z Deus Ex vzali i závěr celé hry, což mi přišlo už hodně neoriginální. Konečná volba mezi dobrem a zlem příjemně potěšila chvíli jsem doufal, že to tvůrci otočí ještě jednou, ale na to už nebyla odvaha (nebo nápaditost).
Vesměs jenom kritizuji, ale nerad bych zanechal negativní dojem (přece jen jsem dal hře nadprůměrné hodnocení). Dex je naprosto fajn hra. Je poctivě udělaná, velice dobře nadabovaná, velice dobře napsaná (až na postavy a několik dialogů). Svět je na 2D plošinovku příliš bohatý a počet korporací a umělých inteligencí až moc velký. Velikost má ale jednu výhodu - dá se pátrat. Támhle je opuštěné skladiště, támhle kanál, támhle zamčený byt. Některé questy jsou výborné, až se divíte, že nepatří do hlavní linky. A oceňuji atmosféru - stoky, město, vojenské základny. Všude jsou ty správné zvuky a ta správná muzika.
Dex mohla být o hodně lepší hra. Kdyby se podařilo vymyslet zábavnější a méně krkolomné souboje a kdyby si tvůrci lépe poradili s opulentním příběhem. Ale i tak jsem si hraní užil a díky délce jsem se nestačil nudit (i když dialogy jsem občas přeskočil). Potěší možnost vrátit se do všech lokací a finále je velice dobré, i když mohlo být méně epické.
Walome
Zaraka
MIGtheDRAGON
Scar
pipboy
Pro: grafické zpracování, celkově vizuál, zvuky, hudba, dabing, atmosféra
Proti: topornost animací a hlavně soubojů, nepříliš nápadité