Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Retro Klub 2024 #3

Retro klub pokračuje na Divokém západě čtvrté konzolové generace. Vaše kolty budou tento měsíc muset být proklatě rychlé!

Retro Klub 2024


Po dvouměsíčním kole s Oddworld: Stranger's Wrath, který se díky vaším hodnocením na Databázi vyšplhal až na barvu, si pro změnu dáme něco, řekněme, brysknějšího. :) Na řadě je tentokrát další zástupce her čtvrté konzolové generace, která se ve vašich odpovědích na dotazník objevila jako ta nejžádanější. Naše volba tentokrát padla na starý dobrý run'n'gun, ve světě videoher s někdy opomíjeným zasazením. Ne, na profláklou Contru tentokrát nedojde, ale věříme, že i méně profláklý titul dokáže zaujmout.
Hrou měsíce je:

Wild Guns (Reloaded)



Profil na Databázi Her (Reloaded)  
Natsume nepatří mezi nejznámější japonská vývojářská studia, avšak to neznamená, že za sebou nemají nic zajímavého. Vrchol jejich tvorby spadá právě do čtvrté konzolové generace, kdy přišli na trh s hrami jako beat'em'up The Ninja Warriors, shoot'em'up Pocky & Rocky nebo právě Wild Guns. Za zmínku však stojí i o něco starší plošinovka Shadow of the Ninja alias Blue Shadow, která kvalitou důstojně konkurovala známějšímu Ninja Gaiden.

Jejich hry této éry spojuje několik poznávacích znamení - plynulá hratelnost, rychlý spád, a líbivý detailní pixelart. Přesně to pak platí i pro Wild Guns. Wild Guns ze screenshotů může působit jako klon Contry, avšak ve skutečnosti se jedná o titul kapánek odlišný. Hra totiž do žánru run'n'gun přináší prvky third-person akcí a lightgun her jako byl legendární Duck Hunt. V roli jedné z hratelných postav se pohybujete v popředí, zatímco na vás útočí protivníci z pozadí. Pokud vytasíte zbraň, vaše postava zastaví a zaměřovacím křížem můžete volně pohybovat po obrazovce. Vtip je tedy v tom zvládnout příval nepřátel, co nejdříve je zlikvidovat, ale zároveň vědět, kdy včas kolt odložit a uhýbat jejich střelám.

Jelikož původní verze Wild Guns se dá legálně zahrát pouze na jedné platformě, je pro účast přípustný i remake Wild Guns: Reloaded. Ten přináší mnoho nového, jako dvě nové postavy ke dvěma původním, nové zbraně, nové úrovně a bossfighty a (bohužel pouze lokální) co-op až pro čtyři hráče namísto původních dvou. Základní hratelnost však zůstala zachována tak, jak si ji... no, ne vy, ale lidé, kteří původní hru hráli, pamatují. Pokud však chcete co nejvíce původní zážitek, doporučujeme odehrát hru za postavy Clinta nebo Annie, jelikož nové postavy Bullet a Doris se stylem hraní dokážou poměrně drasticky lišit.
Kde si hru můžete koupit?     
Původní verzi hry si můžete zahrát v rámci předplatného Nintendo Switch Online.

Reloaded verzi si pak můžete zahrát na počítačích skrze Steam, na PlayStation 4/5 a na Nintendo Switch. Hra aktuálně nikde není ve slevě, avšak základní cena 12,49€ na Steamu je i tak poměrně příznivá.

Do jakých kategorií Herní výzvy můžete hru použít?
Tentokrát asi do žádné. Dejte nám vědět pokud na něco narazíte!

Retro Achievementy

  • Level 1: Dohrajte celou hru na libovolnou obtížnost.
  • Level 2: Dohrajte celou hru na libovolnou obtížnost bez použití continue.

Inu, tento měsíc to bude opravdu výzva. Jedna věc je totiž hru jako Wild Guns, jejíž délka se na How Long To Beat počítá kolem hodiny, dohrát s použitím continue či savestatů, ale druhá věc je opravdu do ní proniknout. Hra sice v obou verzích hráčům nabízí nekonečno continue, ale remaster přímo obsahuje achievementy za dohrání bez nich. A vězte, že ani na "Easy" obtížnosti to nebude nic jednoduchého :)

Klasicky nám stačí vidět, že máte v daném čase dohráno, případně pokud hrajete znovu a hodnocení pochází z jiného data, tak nám napište. U splnění achievementu si to ověříme sami, pokud máte veřejný Steam účet s odkazem na DH profilu. Pokud hrajete na konzoli či mobilech, tak nám prosím dejte vědět v diskuzi/komentáři. Děkujeme! :)
Čas na dohrání máte tentokrát až do 31. května.
Co si zahrajeme příště? Tentokrát se zase podíváme na zoubek něčemu komplexnějšímu. Čeká nás totiž RPG z dílen Nihon Falcom Corporation, u nás méně známých vývojářů, ale o to plodnějších. Mezi jejich nejznámější série patří Ys a Trails, avšak jelikož vás nechceme odradit tím, že bychom vás nutili do odehrání prvního dílu 10+ dílného eposu, střihneme si namísto toho neméně zajímavý titul Xanadu Next. Tentokrát je dostupný pouze na PC, ale až do 6. května ho můžete na Steamu pořídit se 70% slevou.

Diskuze ke článku

Hlásím dohráno, na Easy 1CC. Snadné to rozhodně nebylo, ale ještě zkusím na Normal, o kolik obtížnost poskočí.
Tak od včera rozehrána SNES verze (prvního jsem ještě hrál Dynamite Duke) a není to vůbec špatné. Krásně je na hře vidět evoluce Cabal-like stylu. Každopádně nějaké sofistikovanější průchody si schovám až na Reloaded.

Xanadu bude zase na dva měsíce?
@Jumas (03.05.2024 11:11): Tak nepředpokládáme, že někdo vlastní krabičku na N-Gage nebo že ji bude někdo ochotný shánět. :) Každopádně N-Gage verze bude ofc povolena taky, kdyby náhodou někdo…
Omlouvám se za zpoždění článku, vina padá na mou hlavu :) Ale věřím, že Wild Guns dohrát i tak stihnete.