Pro přístup k pokročilým funkcím se musíte přihlásit / zaregistrovat

Knytt Stories

28.08.2007
Vývojáři:
Nifflas (Nicklas Nygren)
Oficiální stránky:
Knytt Stories je nástupcem původní hry Knytt. Vyznačuje se především minimalistickým, přesto okouzlujícím grafickým zpracováním a neméně kouzelným hudebním doprovodem.

Na rozdíl od hry Knytt představují Knytt Stories jakýsi základ pro mnoho příběhů postavených na stejných mechanismech - součástí samotné hry je jediný scénář - "Machine". Další scénáře od autora lze stáhnout na oficiálních stránkách a kvanta pak od fanoušků na oficiálních fórech.

Princip hry na první pohled spočívá v hledání několika předmětů rozesetých po světě, s jejichž pomocí se hráč dostane do dříve nepřístupných míst - tedy k dalším předmětům a samozřejmě také k závěru hry (resp. scénáře). Hlavní podstatou je ovšem samotné objevování a prozkoumávání jednotlivých úrovní a jejich krás, to vše za zmíněného hudebního doprovodu. Jedná se tedy především o relaxační hru.

Nástěnka

Poslední diskuzní příspěvek

Dohráno90

To že se hra neřadí mezi obvzláště složité záležitosti jí nic nebrání být stylovým, atmosférou překypujícím a obvzláště skvěle se hrajícím počinem. Celkově kladný dojem ještě podtrhuje příjemná hudební složka :-).

Celkové hodnocení komentáře: +10 (+10/0)
Dohráno80

Velice kvalitní freewarovka. Pěkná 2D grafika, často se měnící prostředí a hudba. Ta je sice velice jednoduchá, častokrát skládající se jen z několika málo tónů, ale ke hře se hodí a dobře se poslouchá.

Základní instalátor obsahuje jen jednu "story", která se dá dohrát během cca 2 hodin (napoprvé, když nevíte kam jít), ale na stránkách hry je mnoho dalších, jak oficiálních tak neoficiálních (ty jsou dle toho, co jsem zatím viděl o poznáni delší) a taky je tu editor.

Pro: Nenáročnost, design úrovní, audio, editor.

Proti: Je to tak jednoduchoučký koncept, že mě nic nenapadá :-)

Celkové hodnocení komentáře: +8 (+9/-1)
Dohráno100

Knytt Stories mě absolutně dostala. Fantastická minimalistická grafika a hudba tvoří kombinaci, která se musí zažít. Na míle vzdálené infantilním hopsačkám. Každý, kdo má srdce, ať rychle stahuje. :-)

Pro: je to spíš vizuální a zvukové umělecké dílo než hra

Proti: je to spíš vizuální a zvukové umělecké dílo než hra, absence mapy

Celkové hodnocení komentáře: +7 (+7/0)
Dohráno60

Takto milá, na hráče nenáročná a zároveň výborně hratelná hra tu dlouho nebyla. Ve zkratce jde o velice jednoduchou plošinovku, jejiž hlavní předností je design, kdy hráč vždy dříve či později nalezne cestu k dalšímu vylepšení postavičky, nutnému k překonání různých překážek. Když jsem příběh Knytta spustil prvně před pár lety, příliš mě jeho celkové pojetí neoslovilo. Postupem času, s přibývajícími kladnými ohlasy a rostoucí popularitou, jsem hru ale nainstaloval znovu, a na jeden zátah ji dokončil. Všude zmiňované kouzlo minimalistické grafiky a hudby mě plně zasáhlo, a hraní jsem si užil od začátku do konce.

Ač Knytt Stories nenabízí takovou výzvu jako Heart of Darkness, či moderní grafické zpracování viděné u Trine, při jeho hraní jsem se bavil v rámci plošinovek nejvíce, i když základní modul trvá slabší hodinku. S příhlednutím k tomu, že je hra vydána zdarma, nemohu hodnotit jinak než kladně a doporučit všem, kdo ještě nevyzkoušeli.

Pro: hratelnost, zdarma, možnost nových dobrodružství

Proti:

Celkové hodnocení komentáře: +5 (+5/0)
Dohráno70

Trošku vyšeptalejší pokračování Knytta, které u mne trochu ztratilo kvůli tomu, že už hra není tak oddychová a nenáročná. V jedničce jse mohli jít kam se Vám zachtělo a nebyl v cestě žádný problém, kdežto systém "Power Upů", který je zde mi moc nevyhovoval, protože Vám prostě "něco" stojí v cestě a nedostanete se přes dokud neseberete potřebný power up.Hudba je opět výborná a ani hra není tak špatná, ale ve srovnání s jedničkou u mne neobstojí.

Pro: Hudba, grafika

Proti: power upy,

Celkové hodnocení komentáře: +2 (+3/-1)