Príbeh začína v kobke, kde sa predstaví náš ústredný zloduch Jon Irenicus, ktorý od prvého momentu pôsobí ako skutočná hrozba. Jeho dizajn je veľmi pamätný, jeho akcie sú veľmi pamätné, spôsob ako vás mučí a snaží sa naplno využiť váš potenciál je desivý. A do toho všetkého hlas Davida Warnera, ktorý z neho robí skutočne fantastickú postavu. V každom jeho momente cítite jeho veľkosť a nech sa stane čokoľvek, môžete si byť istí, že má nejaké skryté eso v rukáve, ktoré nebude váhať použiť. Je jednoducho nepredvídateľný, mocný a nebezpečný. Z vašej klietky vás dostane von kamarátka Imoen, oslobodíte ešte vašich dvoch kolegov Minsca a Jaheiru a príbeh sa môže začať.
Už som povedal, že náš ústredný zloduch je vynikajúco napísaný, no to som sa ešte vôbec nezmenil o ostatných postávach a celkovom príbehu. Ja som sa v Shadows of Amn bol ochotný stratiť kľudne aj stokrát, len aby som si mohol opäť užiť prostredie Altkahly, prejsť svoje dobrodružstvo s obľúbenými postavami a vychutnať si celkovú atmosféru. Nakoľko sa mojim úhlavným nepriateľom v hre stali primárne upíri, tak najlepšia voľba hlavného hrdinu pre mňa bol "Paladin - Lovec nemŕtvych", ktorý mal schopnosť odvracať ich schopnosti a nebolo možné ho vysať. Bude to znieť totiž zvláštne, ale nechať sa vysať upírom je tu celkom problematická záležitosť keď zistíte, že vám neustále ubúda energia a máte neustále menej a menej života. Pretože na prvý pohľad to tak vôbec nemusí vyzrať.
Fascinovali ma príbehy vašich spoločníkov. Či už išlo o avarielku v cirkuse Aerie, šľachtičnú Naliu, ktorá chce zachrániť svoj vlastný domov, Mazzy, ktorá sa túžila stať paladinkou alebo kohokoľvek, všetci ponúkajú zaujímavé príbehové línie. 2 najzaujímavejšie však vnímam v postave Imoen, ktorá sa bohužiaľ stane Irenicovou návnadou, aby vás dostal k sebe a bol schopný získať vašu silu potomka boha Bhaala a Yoshimo, ktorý vás počas hry zradí, nakoľko je proti svojej vôli služobníkom Jona Irenica. Spôsob, ako hra tieto postavy predstaví, ako spolu komunikujú, dokážu sa hádať, prezradia vám niečo o svojom živote a podobne z toho skutočne robia skvelý RPG zážitok. Človek má počas hrania pocit, že je priamo v samotnom centre diania.
Na svoju dobu mala hra rovnako fantastickú grafiku. Postavy možno vyzerali trochu poslabšie a nemali dokopy žiadne detaily, no pozrite sa aj dnes na jednotlivé prostredia, či už ide o mestá, podzemie alebo exteriéry plné stromov. Všetky okolité predmety sú veľmi dobre nadizajnované, budovy vyzerajú fantasticky a celé to má svoju dušu. Občas sa síce stane, že niektoré lokality sú trochu zrecyklované a môžete tak občas vidieť rovnakú jaskyňu, v akej ste boli pár hodín dozadu, ale nie je takých momentiek v hre príliš veľa a v zásade všetko funguje a vyzerá skvele.
Súboje moc nechcem hodnotiť, nakoľko som hral hru na najľahšej úrovni, no nemôžem opomenúť veľké množstvo fascinujúcich kúzel, zaujímavých zbraní, pričom niektoré máte dokonca rozdelené na niekoľko častí, pričom ich musíte všetky zozbierať a nájsť správneho kováča, ktorý vám to za niekoľko zlatých vie spojiť. Takto napríklad sa pre mňa úžasnou zbraňou stal Gesenov luk, ktorý nepotreboval k funkcii žiadne šípy, nakoľko bol schopný len natiahnutím tetivy strieľať po nepriateľoch elektrické blesky. To je však len jeden malý príklad v obrovskej hre, ktorá má takých zbraní neúrekom, pričom do toho ani nepočítam predmety, ktoré nájdete v dostupnej "Strážcovej Tvrzi". Toto je totiž kapitola sama o sebe a k všetkému čo v hre nájdete vám pridá ešte niekoľko ďalších zaujímavých predmetov, ktoré oceníte.
Kvalitné sú aj jednotlivé misie. Je super, že niektoré sa vám odblokujú skrz vašich spoločníkov, pričom iné môžete postupne len tak objaviť tým, že sa budete pohybovať po mape. Sú tu menšie aj väčšie úlohy, ktoré môžete absolvovať, pričom za absolútne najzvrátenejšie, čo som tu objavil bola misia s kožušníkom, ktorý sa snažil vyrobiť koženú zbroj z ľudskej kože. Fascinujúce je tam tiež, že jedna z ingrediencií, ktorú potrebuje je krv strieborného draka... pričom ten je v hre iba jeden a nedalo by mi to srdce, aby som Adalon zabil. Možno by som mal ešte zmieniť, že som sa nikdy nerozhodol ísť cestou zlého hrdinu. Takže nikdy som sa nespojil s Bodhi a nevyskúšal tak niektoré misie z iného uhla, ale nikdy mi to nevadilo. Dokázal som si dať dokopy silný tím, ktorý mal radosť z toho, že som sa snažil byť skutočným hrdinom.
Zaujímavé totiž aj je, že každá postava má svoje presvedčenie a na základe vašich skutkov budú podľa toho jednať. Mrzí ma, že sa mi takto nikdy nepodarilo dokončiť romancu s Viconiou, nakoľko pokiaľ budete konať dobro, bude sa jej to postupne priečiť. Platí to ale aj opačne. Ak postavy s kladným presvedčením budete neustále tlačiť do úloh, ktoré znížia vašu reputáciu, najprv začnú frflať, postupne prejdú k tomu, že vás budú varovať, že ak neskončíte s týmto konaním, tak odídu, a nakoniec sa tak aj naozaj stane. Element, ktorý robí túto hru o toľko viac zaujímavou.
Ďalej sa ale radšej v tomto komente nepúšťam. Nepotrebujem sa rozplývať nad všektými aspektami, ktoré sú tu. Či už sú to skvelé romantické linky, zaujímavé zvraty, veľké množstvo unikátneho kontentu, lokality plné zaujímavých nápadov... ak ste hru hrali, tak to všetko viete a ak nie, nechcem vás o tieto momentky oberať. Baldur's Gate II: Shadows of Amn je jedna z hier, ktorú si treba vyskúšať na vlastnej koži a vychutnať naplno bez toho, aby vám čokoľvek tento zážitok pokazilo. Ak ste hru hrali, verím, že všetko čo som tu spomenul vnímate podobne. A ak nie, a milujete RPG tituly, neváhajte ani sekundu. Lepší titul nenájdem široko ďaleko. A skutočnosť, že má hra už 25 rokov to nijako nemení.
Pro: Rozmanitost kouzel, popisky každého itemu, smysluplný loot, rozdělení příběhové linie, vztahy mezi postavami, multiplayer
Proti: Ocenila bych vyšši frekvenci rozhovorů se společníky (ale je na to mod)