Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Komentář

Přejít na komentáře

The Simpsons: Virtual Springfield

  • PC 30
Mladší ročníky si to už možná pod jeho současnou mnohaletou (ne)kvalitou asi neuvědomují, ale seriál Simpsonovi byl od začátku 90. let obrovským globálním popkulturním fenoménem, kterému do té doby a možná ani od té doby na poli seriálu nebylo rovno a docela fajn na tom všem je, že tomu byli díky nezvykle aktuální ČT "přítomni" i čeští diváci jen krátce poté, co seriál začala vysilát ORF, kde jsem se s ním poprvé jako malé dítě seznámil i já a stal se ze mě velmi rychle fanoušek, který řadu starých epizod shlédl snad i 50x.

Nově se etablující médium videoher samozřejmě boom The Simpsons nemohlo nechat bez povšimnutí a již od roku 91 začala vznikat celá řada různých her na všechny možné platformy, které spojovala rozporuplná kvalita a fakt, že se žádná vůbec nepokoušela více "vystihnout ducha" tehdy ješte bez nadsázky geniálního seriálu. Lepším příkladem je lehce anarchistická mlátička a po dlouhá léta nejlepší hra z prostředí seriálu The Simpsons Arcade Game, ve které tvůrci prokázali svůj vlastní smysl pro humor, který byl poněkud odlišný od autorů seriálu a zápletka v jeho kontextu absolutně nedávala smysl, ale byla to docela zábava, dále však vydavatelé chrlili záležitosti typu Krusty's Fun House, které si jen vypůjčily něco grafiky ze seriálu a zasadily je do zcela nesouvisející hry.

Z výše uvedených důvodů mě zaujala minirecenze The Simpsons: Virtual Springfield ve Score v době tvůrčího vrcholu seriálu, kde byla hra hodnocena až překvapivě nízko, ale po jejím zahraní a dohraní se v zásadě není čemu divit. Virtual Springfield je skutečně "pouze" jakousi procházkou po Springfieldu, který autoři hry převedli do pseudo 3D a hráč se zde pohybuje po poměrně dlouhých trajektoriích, aby mohl tu a tam navštívít některé z důležitých míst seriálu. Nechybí zde snad žádná skutečně důležitá lokace, naopak poněkud přebývají ty, které zrovna účinkovaly v tehdy aktuální 6. řadě seriálu, takže je zde i sídlo sekty Kameníků, dále knihovna, ve které Líza vypátrala volební podvod Leváka Boba a hřbitov, odkud ředitel Skinner pozoroval hvězdy a Bart objevil kometu, tedy bezpochyby vrchol zlaté éry seriálu, který byl dejme tomu od 3. do 13. série a dokonce zde ještě vystupuje Troy McClure v podání nedlouho poté zavražděného Phila Hartmana. Ostatně jedná se samozřejmě o licencovaný produkt, takže zde vystupují všichni dabéři seriálu.

Problém je, že hra se ve skutečnosti nijak nehraje, nejsou zde prakticky žádné adventurní úkony nebo zajímavé mezihry, hráč může skutečne pouze procházet lokacemi seriálu a dopravovat se mezi nimi po příšerně zdlouhavých a nesmyslných trajektoriích, samotné cestování po městě omrzí zhruba po 5-ti minutách a po první návštěvě všech lokací, kde prakticky není co dělat, již není důvod k jejich opětovné návštěvě a jakýmsi pomyslným cílem hry je nasbírat všech cca 80 kartiček s postavami ze seriálu. Ty ale nejsou po městě poschovávány jednotlivě, ale objevují se neustále na cca 10-ti stejných místech, takže je lze nasbírat pouze opakovanou návštevou lokací a jejich sesbirání hra suše okomentuje hláškou, kdy se sama diví, že hráč u hry vydržel tak dlouho. Hra navíc úplně postrádá humor devadesátkových Simpsonů, Homer se zmůže pouze na klasicke spaní v elektrárně a Bart na skákání z matrace, tedy The Simpsons v lite verzi a něco jako posledních 15 let seriálu, který už bohužel dlouhá léta za moc nestojí a je škoda, že tato hra nedokázala evokovat atmosféru tehdejšího seriálu tak, jak se to podařilo třeba trochu podceňovanému South Park Rally u "konkurenčního" raného South Parku. Nedovedu si představit to zklamání, kdybych si jako fanoušek za těžké peníze tento produkt (hrou bych to úplně nenazýval) koupil, protože se jedná o záležitost na 1 hodinu a obrovské zklamání z nevyužitého potenciálu, protože hry na motivy komických seriálů nebo filmů se daly dělat mnohem lépe už v polovině 90. let, viz. vynikající Monty Python & the Quest for the Holy Grail.

Pro: Jsou to Simpsonovy z doby zlaté éry seriálu

Proti: Nulová motivace a příběh, otřesný pohyb po městě, absentující humor

+21