Cisár Uriel Septim VII bol uväznený zradným imperiálnym „battlemágom“ Jagarom Tharnom. Jediný spôsob ako cisára vyslobodiť je nájsť všetkých osem kusov Palice Chaosu (Staff of Chaos). Jedine potom môže hrdina vyzvať na súboj Jagar Tharna. K tomuto cieľu bude hráča (a hlavného hrdinu) viesť Ria Silmane, ktorá bola učeníčkov Tharna – až do okamžiku, kedy sa Tharn zmocnil trónu. Keďže Silmane nesúhlasila s činmi svojho majstra, Thran ju zabil. Ona však udržala svoju duchovnú podstatu, aby mohla hráča vyviesť s imperiálneho väzenia a naviedla ho – prehovára k nemu v snoch - k všetkým ôsmim kusom palice.
Arena, prvá Elder Scrolls hra, ktorá mala byť pôvodne úplne inou hrou. Nakoniec sme však dostali klasický dungeon s rozsiahlym svetom Tamriel, inšpirovaný nielen hrou Ultima Underworld. Na rozdiel od predchádzajúcich hier Arena obsahovala kompletný kontinent – hráč mohol navštíviť všetky provincie Tamrielu. I keď ste nemohli po vlastných cestovať z mesta do mesta, tak ako v neskorších hrách. Ale svet tvorili akési uzavreté mapy. Arena ešte neobsahovala komplexný systém, ten prišiel až s Daggerfallom, jej systém bol akási odvodenina od AD&D hier. Avšak položila základ neskôr veľmi populárnej sérii.
Tak jsem si udělal test pro hru a vyšel mi Breton Nightblade... :-D
Pro: hutná atmosféra podzemí, skvělá hudba a zvuky, obtížnost je výzva, lidé posedlí prozkoumáváním lokací mají práci na roky
Proti: minimální vývoj postavy, hledání potřebného vybavení je omezené, nepovinné lokace jsou stereotypní, boje jsou uspěchané, hra je nevyvážená