Komentáře

• PC --
Díky Unreal Enginu si může dneska i jednotlivec uklohnit obstojně vypadající hru, ale s hratelností mu žádný mustr nepomůže a stejně jako například v případě Trek to Yomi, i tady je mezi formou a obsahem obrovská propast.

Song of Iron je obhroublá plošinovka se zaměřením na boj a hopskání... a ani jednu z těchto věcí nedělá dobře. Neohrabané ovládání mě dokonce při prvním pokusu úplně odradilo a vyšlo to až na druhý pokus. Už jen taková základní věc jako pohyb - proč musím celou hru držet button pro běh, když chůze je nepoužitelná? Při druhém průchodu už jsem si dokázal najít své naučené postupy, zvyknout si na pomalou odezvu a hraní bylo značně snazší, ale při tom prvním průchodu jsem, spíše než s nepřáteli, bojoval s ovladačem.

Hopskání je vyvedeno dost těžkopádně, u šplhání není často poznat, čeho se vlastně můžu chytit a otravných je i těch pár pastí, které se objevují opožděně a jsou tak dost nevyzpytatelné - to třeba když běžím chodbou a sejme mě kladivo, které jsem neměl šanci předem vidět. Nebo valící se koule, která se jen dotkne chlupu postavy a vymrští jí do dálav mimo obrazovku.

Autor se příliš neobtěžoval s betatestem a hra tak díky tomu obsahuje hromady zaglitchovaných míst. Zaseknutí ve zdi, nefungující výtah nebo neprůchozí dveře - to vše lze vyřešit v rámci restartu checkpointu. Ale podařilo se mi dokonce omylem přeskočit souboj s bossem a při druhém průchodu jsem úplně minul docela zásadní upgrade postavy a to vždy bez možnosti se vrátit zpět. Těch problémů je tady, na obyčejnou lineární plošinovku, docela dost.

Fcelku impresivní prezentace mi hru dokázala prodat a pokud máte chuť na trochu té severské vykosťovačky, není to úplně propal nebo nuda. Je tady pár skvělých momentů včetně finále, soundtrack je povedený, obtížnost vyvážená a kratší herní doba (cca 3 hodiny) mi přišla adekvátní. Chystá se dvojka a vypadá to, že tentokrát už na to autor nebude sám...

Hodnocení: ✰✰