Asi nejznámější hrou Sida Meiera až do příchodu prvního dílu Railroad Tycoon byla tato simulace pirátského byznysu, která následně odstartovala celý podžánr novověkého námořnictví.
Hráč, jako kapitán lodě jedné z karibských mocností, se zde žene za věčným lidským snem - strávit život hledáním nejkrásnější manželky, nahrabáváním si největšího jmění a získáváním co největší moci, aby si toho všeho mohl ve stáří pořádně užít. Kvůli této vizi riskuje život svůj a své posádky v námořních bitvách, pobřežních přepadech, šermířských duelech či prostě obecně snahou vydělat si na moři s největší koncentrací pirátů na světě.
Díky originálnímu designu a kvalitnímu provedení sklidila hra ve své době velký úspěch a získala řadu ocenění. V roce 2004 vyšel remake od Firaxis Games nesoucí stejný název.
Mě to dycky přišlo takový nestylový, bejt vojvoda za všechny národy :)
Většinou jsem jel na Frantíky a ostatní kariéry se snažil ignorovat a škodit, mír mi lezl na nervy.
Ve starý EGA verzi i Gold jsem nikdy moc nebral pozemní přestřelky, v těch novějších 3D comic Pirates (2004) jsem už měl pozemní tahovku moc rád a přišlo mi, že hru dost vylepšuje. A taková Royal Sloop, to bylo pošušnání - řiditelná v málo lidech, ale uvezla dost mariňáků (zejména s triple hamac), palebná síla skvělá, obratnost fenomenální....a cargo dovezly do přístavu kořistní lodě :)