Loot je trochu debilní, protože na crafting updaty či později expedition jsou potřeba i věci, který se tvářej, že se daj prodat či dismantlovat. Postupem času si na to člověk zvykne, ale do začátku doporučuju následující priority

- nahromaď prachy a upgraduj stash na maximum.
- zapni si tracking všech materiálů potřebnejch na bench upgrady (ukáže se u nich malej symbol když na ně někde narazíš)
-zkonzultuj následující link, pokud si nejsi jistej, zda je bezpečný něco prodat/dismantlovat
No musím říct, že hned první setkání s hráčem vyústilo v to, že mě střelil brokovnicí do ksichtu.
Ale po několika hrách v pohodě, už jsme všichni kámoši

Akorát jsem teda dost zmatenej z toho lootu, je toho tolik a absolutně netuším jestli sbírat všechno, co prodávat, co recyklovat a tak.
@dupo (02.03.2026 18:23): Tak držím palce. Pokud steam, můžeme někdy zkusit dvojičku (zadal jsem číselné hodnocení chybně a netuším kde platformu narovnat, ale samozřejmě hraji PC verzi). Upřímně nevím, zda nebude začátek bolestivý. Hraju od vydání, tedy nevím jak to může vypadat teď. Každopádně pokud cca 10 her, nebude agresivní (případně budeš co hru dostávat do zad a potkávát pvp hráče) a vydžíš, poté tě to cíleně začně házet k celkem friendly hráčům (a naopak). Quick chat reakce skrze klávesu jsou efektivní, mikrofon může být výhodou. :) Tak enjoy.
Pokud nechceš bojovat, používej proximity chat nebo aspoň ty rychlý voice lines jako "don't shoot". Na začátku budeš mít možná pár ostřejších her, než si tě matchmaking zařadí jako pve hráče, pak by to měla bejt pohoda. Ze základních zbraní doporučuju Ferro, pro PvE je to výrazně efektivnější zbraň než ty ostatní.
@dupo (02.03.2026 12:05):  Dá se to. Hraji jen solo, cca 150 hodin. Matchmaking funguje dobře. Prakticky pve s questy, chceš-li (a nejsi agresivni, tedy te to nehazi do fronty obdobne smyslejicich hracu). Stejně tak volíš solo, nebo dvojice (s random člověkem). Preferuji solo, kde se to dá hrát jako "single", díky questům.
[neexistující příspěvek]: ok, díky. Koukal jsem na nějaká videa a vypadá to dost dobře
Jo, dá se to, hraju jenom solo. Navíc pokud nebudeš útočit na lidi, aggression based matchmaking z toho dělá víceméně PvE hru, kde většina lidí bude přátelská a bude tě ignorovat (sem tam tě někdo sejme, ale je to spíš výjimka, pokud nebudeš útočit ty).
Hraje to někdo sólo, dá se to? Docela mě to láká, ale nemám rád týmový věci, jsem raději sólista.
@Fritol (11.11.2025 12:56): Je to tu doupě sojáctví.

Zatím jsem tomu dal pár hodin, hodnocení je prozatimní. Hratelnostně se mi to velmi líbí, samotné souboje s hráči a PVE jsou velmi solidní, art style je půvabný a má to velmi specifickou atmosféru.

Co mě zatím ale dost odrazuje je ta nespecifičnost lootu. Je hezké, že najdu elektromagnetický hydroregulátor nebo ionizační mikrovlný karburizátor, ale já nevím co to je, k čemu to je a zda je to vlastně hodnotné (a upřímně se to docela špatně pamatuje). Je to ve své podstatě docela generické.

V tomhle má výhodu Tarkov, kde sice člověk taky neví na začátku k čemu mu hajzlpapír nebo oftalmoskop bude přesně, ale aspoň jde o reálně předměty, které si pak nějak lépe zapamatuje a samy o sobě svým IRL zasazením můžou být zábavné a paradoxně víc zajímavé, takže ten čas než se člověk naučí co je hodnotné a co ne se zábavně překlene.

Ještě tomu ale dám úsilí.
@Korbitch (29.11.2025 01:03): Jo, ještě se podívám, co by s tím šlo dělat a uvidim. Je tam za mě víc problémů, ale tahle toxicita, kdy člověka střelí do zad hráč, kterej mu celou dobu kryl záda, mně na tom asi vadí nejvíc. Jestli je toto jeden ze základních stavebních kamenů, možná to není úplně hra pro mě. Každopádně to ještě pokoumu. Potkal jsem tam spoustu fajn lidí.
Hra je to dobrá, ale to PVP to pro mě kompletně zabíjí. Ani tak možná to PVP, ale nespočet krys, které tam jsou na každém rohu. Jako sociální experiment dobré, ale hraní téhle hry vzbuzuje v hráčích to nejhorší. Dokud nebude nějaký bounty systém, kdy bude viditelné, kdo je krysa - eventuelně PVP mód, který by z toho udělal oddechovku, dávám to zatím k ledu.