Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Cestování a koníčky

@Charllize (25.07.2020 15:38): Když se kácí les.....znáš to. Během vaření se snažim udržet pořádek jak to jde, ale stejně to pak po dokončení vypadá jak po pumovém náletu :D Mytí nádobí je vopruz, ale vzhledem k tomu, že momentálně žiju sám, není to tak horzné, dva talíře, dva kastroly, jeden pekáč/papinák. Pohodička :)
Vareni me nebavi. Ale je fajn ze plno dalsich lidi ano, takze se muzu dobre najist :)
Nejvic me irituje ten desnej bordel co se u toho nadela. Plno spinavyho nadobi, odpadku, smrad po byte a toho casu co se tim promarmi :)
@Tulareanus (24.07.2020 22:28): to mi spíš přijde, že moc nevaříš fakt tradiční jídla: kmín, česnek, jalovec, majoránka, a spousta dalších bylinek, badyán, skořice .. třeba i použití sušených hub by tam šlo počítat
@pajmič (24.07.2020 22:04): Akože BBC má asi programy o všetkom pre "normies" predsalen majú 4 kanály afaik. :) Ja inak nesledujem žiadne programy o varení (nemám ani tv) a ani som v živote nečítal žiadnu kuchársku knihu, ale varím fakt rád a mám aj celkom slušný repertoár receptov, z ktorých som si veľa sám vymyslel alebo prispôsobil. Osobne inak nemám rád na československej kuchyni, že sa veľa používa soľ (ja ju používam absolútne minimálne, niektoré veci ani vôbec nesolím, čo iní solia). A že okrem nej sa na dochutenie zvykne používať už len čierne korenie, mletá paprika a občas bobkový list. To je tiež pre mňa heréza. Ja mám doma asi 20 rôznych korenín, ktoré regulérne používam. Na niektoré recepty, napr. moje červené kari, ktoré som odkukal v Thajsku, používam 10 rôznych korenín. :)
@Tulareanus (24.07.2020 21:34): Je to šikulka, během několika minut nasekat tolik elementárních chyb, to je um :D Asi jsem neveděl, že BBC maji nějaké pořady o vaření. Měli by asi zůstat u dokumentů o zvířátkách :)
@pajmič (24.07.2020 21:30): Asi tá pani kuchárka. Lebo on to pravdepodobne robí ako paródiu, ale ona...ona to myslí vážne. Akože urobiť praženicu (míchané vejce) zvlášť a urobiť zeleninu, potom do dusenej zeleniny kydnúť ryžu a do toho dať tie vajíčka...akože why? Neviem si predstaviť, či existuje nejaký postup na toto jedlo, kde sa dá urobiť toľko nesprávnych krokov po sebe. :D Ono to nedáva zmysel ani z čisto fyzikálneho hľadiska - ak chcem praženú ryžu, tak by som ju mal robiť len na oleji, pretože tá dusená zelenina nielen vypĺňa priestor, ale zároveň tým, že sa dusí vypúšťa vodu, riedi olej a hlavne obsahom a aj vypúšťaním vody znižuje teplotu a ryža sa nepraží, len sa môže ďalej rozvariť...
@Tulareanus (24.07.2020 21:11): Je to pschylologická tragikomedie, odpust mi, jestli jsem ti způsobil nějakou mentální újmu, přiště bude varování :)

Nevím, kdo je větší zabiják. Ta dívčina nebo ten komentující týpek.
@S4TW (14.07.2020 14:49): Ty jsou imho šíleně drahé a jejich poměr ceny a výkonu je tak úplně mimo. Z většiny kopírují právě ten skotský styl. A ta jejich cena šla nahoru vlivem toho, že se staly hipstersky moderní a poptávka tak převyšuje nabídku. Počkal bych u nich tedy deset dvacet let, než postaví nové palírny (teď tam vyrábí tuším jen dvě či tři společnosti) a těm "dozraje" produktové portfolio. ;)
@S4TW (14.07.2020 14:19): Tak jak ty sherry bomby, tak ty rašelinové bomby (nebo kombinace obou jako Lagavulin 16 či Ardbeg Uigeadail) jsou velmi výrazné. V tom by ti tedy mohly sednout. Nicméně pokud budou výrazné pro tebe špatným směrem, tak to už bude asi spíše výrazná nevýhoda. :) U těch skotských jsou opravdu významné rozdíly. Desetiletý rašelinový Ardbeg chutná úplně jinak než sherry bomba jako je Glendronach 12. Čili pokud máš rád portské, tak je možná bezpečnější zkusit ty skotské, které zrají právě v sudech po sherry či portském. Vedle Glendronach 12 je to třebas Glenfarclas 15, Bunnahabhain 12, Glen Scotia 15 aj.

Z rumů bych btw obecně doporučil ty poctivé "nedocukrované" a nevyráběné "solera metodou". Při tom tvém zaměření na výraznější chutě může sednou jamajský Appleton 12, různé Agricole Rhumy (Martinik, Guadeloupe). Já mám naopak raději sušší typy z Barbadosu (R. L. Seales 10, Mount Gay XO).
@Jab (14.07.2020 14:12): upřímně alkoholu úplně neholduji, pivo piji tak normálně, zvládnu 5-6 kousků, ale vydržím bez něj i dva měsíce :-)... víno si dobré rád dám, ale těch, co mi opravdu chutná tolik není... mám hodně rád portské a pak rumové likéry... obecně u alkoholu potřebuji nějaké výrazné příchutě, takže všechno ovocné, bylinkové, ideálně, když to má mezi 20-30 volty (takže všechny ty cípovíny jako Limoncelo, Jager, atp.)... právě moc nemusím čisté alkoholy, ačkoliv jsem taky již ochutnal pár (možná doslova), dobrých rumů... ale já mám rád, když mám doma 3-4 flašky nějakého fakt dobrého pití, rád si ho vozím z dovolené, ale flaška mi vydrží klidně rok :-)
@S4TW (14.07.2020 13:03): Osobně jsem whisky nemusel obecně. Až pár let zpět jsem si dal s kamarádem Laphroaig a vlastně se k whiskám dostal přes tyhle silně rašelinové bomby, což je hodně atypické. Stále je mám nejraději. A třebas whisky zrající v sudech po sherry (či portském atp.) obecně nemusím. A těch je hodně. Čili sám mam u whisek dost specifický jazýček. Až nedávno jsem si oblíbil i nerašelinové skotské zrající čistě v sudech po bourbonu jako Glencadam 10 a zejména Deanston 12. Jsou takové hodně citrusové. Skvělé letní whisky (ty rašelinové a kouřové jsou naopak imho do studenějších ročních období).

Kilkerran 12 je středně rašelinová whiska s citelně citrusovou příchutí. Je obecně dost oblíbená. Ale i pod devět stovek bych ji asi nedoporučoval někomu, kdo si není jist, zda mu whisky vůbec chutnají. Některé i skotské single maltky či blendy lze mnohdy najít v nápojových lístcích. Dobrý vstup do kouřovek je třebas Johnnie Walker Black Label. Ten je rozhodně poměrně široce dostupný a člověk nemusí až tak moc hledat, kde si jej dát jen jako jednu skleničku.

Lahev bych koupil opravdu až když bych věděl, že mi whisky chutnají. Zejména u těch rašelinových. Ty spousta lidí opravdu nemusí. Nebo se k nim postupně musí dopracovat. U nich je pak i otázka, co s celou lahví. Pokud nemáš alespoň pár kamarádů, kteří je mají rádi, tak už mi přijde téměř úplně zbytečné je kupovat.

A pak i obecně... Sluší se i zdůraznit, že alkohol si není radno romantizovat. Ve formě skotských single maltek v něm snadno utopíš tisíce a stále je to "droga" bez nějakých významných benefitů. Resp. jediným benefitem je vlastně snazší emocionální naladění a snazší "socializace". To vše ovšem samozřejmě jen do určité vypité míry. A nedá se jím zpříjemňovat si každodenní život, protože se ty "benefity" projeví jen ve společnosti dalších blízkých osob (odtud společenská droga) a při určitých příležitostech. Uvedené píši pro kontrolu. Aby to nevypadalo, že podporuji nezodpovědné pití alkoholu. Nebo že si myslím, že oblíbená lahev tvrdého alkoholu má šanci někomu zlepšit život. Čili kupovat si takhle drahou flašku pokud bych si nemyslel, že mi bude chutnat... To bych asi ani nezkoušel. Kvůli všemu výše uvedenému. Klidně se spokoj s tím, že si dáš takhle v létě někde na zahrádce s kamarády kofolu, rádlera nebo Hoegaarden. ;) A tu whisku tamtéž třebas vyzkoušej, až budeš mít někdy náladu.

Rozhodně tedy ale whisky nechutná každému. A to ani dobrá. A také nemá pro každého smysl si ji kupovat. Zejména u těch rašelinových je opravdu třeba trefit vhodný okamžik (a klidně s ním i to roční období), mít k tomu správné lidi (kterým chutnají). A samozřejmě nepřehánět to i když se to všechno sejde.
@Jab (26.06.2020 17:35): mam tomu dat sanci, ackoliv jsem whisky jeste ma chut neprisel (dost mozna tim, ze jsem mel vzdy jen takove ty marketove klasiky)? Nebo proste ma whisky musi byt ten spravny apetit? Kdysi mi kolega tvrdil, ze dobra whisky chutna kazdemu, ale nevim :Dd
@John Mirra (12.07.2020 20:12): vsude je krasne ... 1000 lidi tady te posle na 1000 mist po cesku ...

ja ti reknu ale nase todo (ktery mame hlavne kvuli detem):

1) uhelny safari na ostravsko/karvinsku
2) poradna divocina v nasem nejodlehlejsim kraji v Beskydech (nekde kolem Zitkove a nebo mozna vic nahore kolem Jablunkova a Becvy)
3) Na kola na jizni moravu nekam do podyji
Já jsem byl čtvrtek+pátek na Vysočině a taky pohoda. Navíc jsem všechno stihnul ještě za pěkného počasí. Přesně za týden bych měl letět do Itálie, tak jsem zvědavý...
@John Mirra (12.07.2020 20:12): My koupili letenky den předtím než se začaly objevovat informace o zpřísňování, tak jsem zvědavý jak to dopadne. No bude to trochu dobrodružnější :)

Ad čr - dnes jsem si dal výlet z Vizovic do Luhačovic, velmi pěkné to bylo.
@John Mirra (12.07.2020 20:12): V okolí Kozákova je toho dost (Klokočské skály, Valdštejn, Hrubá Skála, Trosky, Kozákov, Rotštejn, Besedice, Malá Skála, Svijany... :), navíc i ideální na pěší procházky a cyklistiku. Ale je nyní všude plno (turistů).
Tak nakonec to vypadá, že na Chorvatsko asi kašlem, protože nemíníme na dovolené trnout hrůzou, kdy se co změní a jestli budeme muset po návratu do karantény atd. :)

Takže přicházím s dalším dotazem, a to kam v ČR (limitováni jsme tedy vlakovou nebo autobusovou dopravou, řidičák nemáme). Hlavně tedy něco, kde se dá provozovat zejména pěší turistika nebo cykloturistika.

Co jsem se tak koukal na net, tak mě zaujaly Apartmány pod Kozákovem (1. týden), a pak třeba Jizerské hory (2. týden). Nebo třeba 1. týden Šumava (Klatovy), 2. týden Český les (Domažlice nebo Poběžovice).

Máte někdo nějaké dobré tipy? :)
@John Mirra (01.07.2020 18:44): v Chorvatsku jezdíme do Resniku. Krásné ceny, ubytování v bungalovech s klimatizací (kuchyňka, dvě ložnice). Pravda je že ty bungalovy jsou šíleně malinkatý, ale nám to nevadilo. A v hlavní restauraci jídlo a pití all inclusive (vše formou švédských stolů). Ubytko hned u oblázkové pláže. Jen pozor, těch bungalovů mají více typů, některé jsou bez klimatizace a bez kuchyňky jen jako taková garsonka. Jezdili jsme vlastním vozem, ale lze objednat i s autobusovou dopravou, případně u té destinace je hned letiště (Split). Cca hodinu cesty autem je národní rezervace Krka (lze taky dojet autobusem).

Byli jsme tam už 2x a pokud by jsme jeli do Chorvatska tak tam pojedeme zase. Termín září nebo červen úplně super a za 6 tisíc za dospělou osobu (ubytování včetně stravy all inclusive bez dopravy).
@AlieN (01.07.2020 20:02): Díky za tip, musíme to pořádně promyslet. Myšlenka je taková, že budeme třeba týden v Chorvatsku a týden ve Slovinsku, takže by se to nějak zvládnout dalo :)

Co se nemoci týče, tak spíš taky doufám, že tam tolik lidí teď nebude... tak uvidím, no. A po příjezdu na 14 dní omezím kontakt s lidmi co nejvíc, pro jistotu.
@John Mirra (01.07.2020 18:44): Ten Regiojet vlak je určitě možnost, ale ráno jsem se zběžně díval a letenky z Vídně jsou pořád výrazně levnější, o cestovním čase ani nemluvě.
Na Slovinsku by se pravda z letadla vystupovalo obtížně, ale to afaik nejde ani z toho Regiojetu.
@Tulareanus (01.07.2020 19:44): Je to právě naopak, díky koroně je teď Chorvatsko mnohem prázdnější než obvykle a ceny to tlačí také dolů - až o něm teď uvažuji i já sám, sice hlavně kvůli sestře kterou chci vytáhnout ven, ale za normálního stavu bych tam ani nepáchnul.

Tedy aspoň do těch turisticky oblíbených míst na pobřeží, vnitrozemní národní parky jsou tam krásné vždycky.
@John Mirra (01.07.2020 18:44): Uf určite tam chcete ísť? Teraz po prvej vlne korony bude v Chorvátsku najviac ľudí a sú to také lenivé letoviská, kde máš milión ľudí a oveľa vyššie ceny, než si to zaslúži a než má exotika. Nemyslím si, že je to dobrý nápad, ale samozrejme je to na tebe.
Plánuju s přítelkyní dovolenou v Chorvatsku a Slovinsku. Jsme limitováni tím, že ani jeden nemáme řidičák, tj. jsme odkázáni na vlaky a autobusy.
Necestoval jste takto někdy někdo? Nedali byste nějaké tipy pro inspiraci, co stálo za vidění atd.? :)
@ntz (26.06.2020 17:49): Black Label je dobrý základ. Je v tom také dost Islay rašeliny, neb je v tom blendu i dvanáctiletá Caol Ila. Btw byla to oblíbená whiska Christophera Hitchense. :) Zemřel tedy na rakovinu jícnu. Nepochybně i vlivem pijanství a kouření. :)

P. S. Ten Ardbeg si doufám koupil jinde. Reálná cena by měla být cca kolem litru. ;)
@Jab (26.06.2020 17:35): sranda ze o tom pises .. mel jsem vcera rozepsanou PM, abych se pochlubil, zes' me inspiroval (k tomu nebejt primitiv :D), ze mi prislo tohle a tohle pak jsem to ale zahodil, ze te nebudu spamovat nevyzadane pomoci PMs ... uz jsem obe ochutnaval .. nemuzu si pomoct, ale me chutna ukrutne ten black label ... obe jsou dobry samozrejme
Jen upozorňuji fandy skotské, že ten Kilkerran 12 se asi dočasně dá sehnat pod devět kil (887 korun na Gastroklubu). Srovnejte to třebas s Whiskybase kde z 21 eshopů začíná na cca 40 eurech. A také srovnejte se stájovým Campbeltown kolegou - desetiletým Springbankem (teď na heurece od 1270 Kč). Mimochodem Springbank 10 je imho navíc podstatně méně zajímavá a chutná whiska. Byť je taky skvělý.

Taky bych doporučil zkusit někdy Deanston 12. Je to takový Hoegaarden mezi whiskami. Podobně jako ten Kilkerran je dosti citrusový. Bezvadná letní whiska. Navíc rozhodně nikoliv nevýrazná. Pokud ale máte rádi sherry tóny (já je nemusím), tak bude asi lepší jiná lahev. Deanston 12 je pouze a toliko ze sudů po bourbonu. Každopádně se spolu s tím Kilkerranem řadí do mé top 5 (ještě s Ardbeg 10, Ledaig 10 a Talisker 10). Mám samozřejmě rád i dražší whisky. Ale právě uvedená pětka je pro mě top i z hlediska poměru ceny a výkonu.
no ty kravo :D ... nasel jsem krutoprisneho zabijaka na youtube ... je velmi plodny, ma v channelu spousty superkvalitnich zarezu na kytare ..

myslim, ze kdyz muze on, tak i ja bych mel mit kanal ...

ps. delam si srandu, jsem to ve skutecnosti ja ;), potrebuju akorat ziskat nejake fanousky ..

edit: sve pripadne blbe a jedovate komenty mi prosim napiste tady, NE na YT !! Mohlo by me to ranit .. Myslim to smrtelne vazne, dekuju ...
@ntz (21.06.2020 13:26): papierove modely sme si aj my ako deti skladali a lepili. Dost nas to bavilo. Teraz ani neviem,ci sa nejake take casopisy pre deti daju zohnat. Ale kedze to nesledujem,tak je mozne,ze ich je este viac nez za mojich detskych cias :)