Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Cestování a koníčky

@7c (06.06.2020 22:21): Diaego no. Holt největší hamburgery. Ale zase mají nejlepší etikety. Tady brutální korporát vládne. Ta prezentace je vymazlená. :) A nadto Talisker i Lagavulin od nich mám rád. Caol Ila šla opravdu dolů. Flašku bych teď asi nekoupil. Zkus ale ten Ledaig 10. Tobermory není ještě tak oblíbená palírna, aby to kvůli vyšší produkci musela někde šidit. :) Podobně Kilkerran (Glengyle palírna - ale whisky se jmenují Kilkerran, páč Glengyle používá někdo jiný).

Ralfy je fajn. Ale chybí mu tam ten parťák, aby to mělo dynamiku. Scotch Test Dummies jsou třebas zábavnější. Nebo Whiskey Vault. Whisky Mystery je také docela příjemné. Nebo Aqvavitae (sic!) je fajn. Tam to obešel tak, že si zve hosty. Včetně Ralfyho. ;)

Btw na bourbony je fajn It's Bourbon Night. Ta youtube komunita kolem whisek je obecně super. Znají se, napříč kontinenty se navštěvují a funguje mezi nimi přátelská výměna. A vzájemně si podporují youtube kanály.
Ad whisky (když už se to tu tak zaměřilo) - docela rád sleduji ralfyho (asi znáte). Občas na nějaké tipy, ale často ná obecnější whisky situaci. Smutná je sestupná kvalita některých whisky, které byly v minulosti hodně dobré (třeba Caol Illa - zbytek mé mnoho let staré lahve je nesrovnatelný s tou aktuální, alespoň z přímo z palírny).
@Chuck (06.06.2020 17:15): Mně u bourbonů a tennessee whisek vadí, že jejich pravidla spíše než že by udržovala kvalitu produktu, tak omezuje tvůrce. Čili bourbony jsou si v posledku příliš podobné. Vždy je to přes padesát procent z kukuřice. Ale pak je variabilita v dalším obilí. Nejvíce je v nich asi žita. Větší problém ale je, že bourbony prostě vždy zrají v čerstvých dubových sudech. Tady by to chtělo ta stavidla uvolnit. V Texasu to ale prý rozjeli. Sice pak ten výsledek nemohou nazývat bourbon (je to prostě whiskey), ale letí celkem prudce vzhůru (Ironroot jsem už vícekrát viděl porůznu chválený).
@Jab (06.06.2020 12:24): Já teda zatím nedal do whisky víc jak sedm stovek, ale neměl bych problém dát klidně i víc, jelikož jsem se doteď přesvědčil, že vyšší cena je na kvalitě opravdu znát. Pro mě jedinou výjimku tvoří Ballantines, která mi jako jediná whisky vůbec nejede. Celkově obecně dávám největší přednost bourbonům než whisky, jelikož oproti ostřejší whisky mají díky odlišnějšímu složení jemnější a dřevitější chuť. U některých z nich si někdy připadám, že jsem snad spadl hubou do pilin. :-)
@Chuck (06.06.2020 12:05): Není to tak hrozné. I jak jsem dával to video níže, tak tam mluví o "diminishing results" s tím, že jít nad osmdesát dolarů za láhev už nemá z většiny smysl. Já si to stanovil ještě níže porovnávám si to většinou s šestnáctiletým Lagavulinem (teď cca za čtrnáct set) a ptám se, zda si dotyčná whiska ospravedlní svou podobnou či vyšší cenu právě vzhledem k Lagavulinu. Nerad jdu ale i přes litr či jedenáct stovek. Tam je taková má první psychologická hranice. Je lepší nekupovat vždy celou láhev, ale buď zkusit někde panáka nebo si pořídit tu jednopanákovou lahvičku (cenově to vyjde cca na stejno). To druhé jsem udělal tedy asi jen třikrát.

Obecně dále za ty nové chutě šetříš, pokud máš pár "like-minded friends". Každý koupí něco a můžete udělat ochutnávku. Youtube "profesionálové" přelévají malé lahvičky z lahví a posílají si je poštou. :)

Ty mé tuby jsou tak všechny v té hranici cca osm set (Talisker 10) až čtrnáct set (Lagavulin 16). Ale i ten Lagavulin tam je osamocený a ostatní stojí o stovky méně. Nejvíce teď pohlížím po Benromachu 10 (stojí teď 979 korun) a Glen Scotia 15 (ta je skoro za dvanáct stovek - ale to je na patnáctiletou dobré). Springbank 10 a Port Charlotte 10 také chci, ale musely by být ve velké slevě. Ty stávající mi nedávají smysl. Hlavně když Kilkerran 12 je také "Springbank" (jiná palírna ale stejný majitel a rovněž z Campbeltownu) a přitom stojí méně za starší whisku. Port Charlotte má pak největší konkurenty v Ardbegu 10 a Ledaigu 10 a oba stojí cca o pět stovek méně. Bruichladdich je ale celkově teď strašně předražený. Viz i ty Octomore, které jsou také od nich.

A navíc máš různé vyhledávače jako whisky.com, whiskybase.com a případně distiller.com. Třebas už jen tím, že moc nemusím ty "sherry bomby", tak mi odpadá spousta whisek. Což zjistím právě přes ty vyhledávače, v jakých sudech to zraje a jak dlouho. A jak to přibližně chutná. Tady mám prostě preferenci v rumech a ty vychází často levněji (při velmi podobném chuťovém profilu jako ty sherry bomby - dokonce jsou imho ještě lepší).
@Jab (06.06.2020 10:19): Náhodou, mně se na tu fotku Tvojí kolekce koukalo dobře, jen jsem si hned říkal, v jaké cenové kategorii se ty vystavené exempláře pohybují. :-)

@Karasman (06.06.2020 07:42): Takže ani ne jedno pivo měsíčně. :-) Je teda fakt, že bez lahváče vydržím úplně v pohodě a když už si ho otevřu, většinou je to jen proto, abych spláchl nějaké jídlo, které by mi nemuselo udělat dobře na žaludek. Ovšem spotřebu whisky nějakou mám, ale většinou si ji vychutnávám, když se sejdu s rodiči, se kterými si ji vychutnám v té největší pohodě. ;-)
@John Mirra (05.06.2020 22:35): Já jsem raději smazal tu fotku své kolekce. Obsah má sice všeho všudy jen pět tub (když jsem teď zbytek Taliskeru nalil do placatky) z deseti, ale i tak jsem nechtěl podporovat alkoholismus. Jakkoliv ten se skotskými singl maltkami nejde úplně dohromady. V našich finančních sférách tedy. :) Nadto jsem to takhle sbíral roky. Imho to dělá tak tři lahve whisky za rok. Samozřejmě beztak vypité pak v nějaké širší společnosti. ;)
@Kwoky (05.06.2020 22:40): Abstinent by měl být někdo, kdo nepil vůbec žádný alkohol v průběhu dvou let... Takže když si teda člověk cucne na oslavách a zvláštních příležitostech vína, tak už tenhle achievment nemá :( :D

@Karasman (06.06.2020 08:37): To jsi docela dobrý, mně stačí dvě sklenky vína s colou :)

Btw kdo neznáte whisky bar Marpek v Praze, tak doporučuju, kdysi (vlastně před 10 lety, ježiš, to to letí) jsem tam byl na degustaci (a přežil jsem to) a bylo to tam fakt super. Nevím jak to tam je dnes, ale předtím tam byl jeden z majitelů a fakt hezky o té whisky vykládal, že to přišlo zajímavé i mně :)
@Bursoft (05.06.2020 23:28): Od Valáška som niekoľko pív už pil a boli v pohode. Ale tak nechcel som stočiť debatu na craft pivo, lebo to mám radšej než ležiaky. Zbožňujem aly, ipu, apu a dám si kľudne aj stout. :) Ja mám kúsok od domu podnik, v ktorom býva Matuška pravidelne (Apollo Galaxy, Raptor a Zlatá Raketa) a tie ich pivá mám veľmi rád. Rovnako rád mám aj špeciály od Clocku, ktoré v tom podniku tiež mávajú.
@Tulareanus (05.06.2020 19:18): Pokud máš rád Matušku, tak doporučuji někdy ochutnat Beskydský pivovar nebo Valáška, pokud je někde zahlídneš. Obojí jsou podstatně levnější a já osobně je mám radši. Beskydské hořké 14° IPA, Valášek dělá 15° exkluzivní (název nevím) a taky dělá čokoládový speciál - byl jsem k tomu velmi skeptickej, když jsem si to nechal natočit, ale překvapilo mě, jak je to výborný (vůbec sladké, naopak příjemně hořké s čokoládovým nádechem..).

Jinak pokud Matuška, tak Raptor, což je super pivo, ale v Brně se točený najde leda v Piváriu párkrát do roka a stojí asi 80 Kč :D
A když se tu teda řeší pivo a whiska apod., tak se přiznejte, kdo jste taky (téměř) abstinent? Je tu někdo takový? :D
@Kwoky (05.06.2020 19:17): To je v pohode. Ono každý kto začína, niekde začať musí. Ale je fajn v našom veku už začínať pri niečom kvalitnom. :)

Najlepší ležiak, ktorý som v živote pil bol asi od pivovaru Matuška, ale je to malý remeselný pivovar a to pivo je ťažko zohnateľné. Z bežne predávaných rád pijem Svijany a Plzeň.
@Karasman (03.06.2020 21:34): je to zmršený pivo. Nepamatuju se, kdy jsem pil pivo, který takřka nijak nevonělo. Bylo cítit jak zbytkáč z předešlýho dne, do kterýho napršelo. Silně nasycené bublinkama, cítíš přemíru kyselosti (jakoby někdo přihodil trochu rozpustnýho céčka), poměrně plochou chuť sladu a pak už prakticky nic. Říz a plnost takřka nulová.

@Crash (03.06.2020 21:39): ach jo. Jestli tohle někdo v zahraničí zná jako tradiční české pivo a pak slyší, jak češi patří v pivech k jedničce, asi se nám vysměje.

@Kwoky (05.06.2020 16:59): ono už to tu bylo zodpovězeno, ale jako dodatek: led ne, ale když je na tebe pití moc silný nebo chceš nechat rozvinout chutě, je možné přidat trochu (rozuměj kapek) čisté kvalitní vody. Pití se vychutnává, ihned se nepolyká a rozhodně do sebe sklenku nemáš "kopnout". To ti pak hostitel už možná nenalije :).

K tomu kdo má co rád: já si oblíbil a mám dobré vzpomínky na Lagavulin, Aberlour Abunadh nebo Laphroaig.
A co bych chtěl vyzkoušet je česká whisky Trebitsch, máte s ní někdo zkušenost?
@Karasman (05.06.2020 17:24): Trochu jsi mi teď připomněl Memphise před osmi lety v Malenovicích, jak ochutnal můj dovezený bourbon a jakmile ho dopil, rychlostí blesku to zapil vodou, jako kdyby vypil líh. Barbar! :-D

@Jab (05.06.2020 17:25): Mně kolikrát přišlo, že whisky s ledem měl často člověk zafixované z amerických filmů, resp. z barů, ale myslím, že v reálu si milovníci whisky na led ani nevzpomenou. Jinak jsem nedávno tátovi kupoval bourbon, který se vyrábí v sudech, které se vyloženě vypalují a musím uznat, že ten kouřový odér mi byl velice příjemný.
@Kwoky (05.06.2020 16:59): Sklenice jsou vhodnější ty koňakové prý, páč líh zůstane v těch ohybech (ve vzduchu) a můžeš jí pak prý lépe čmuchat. :)

Jinak vše je na tobě. Voda se přidává, když si chceš nechat otevřít chutě. Často jich pak vnímáš více. Logika je prý taková, že při ředění vodou nějak vystoupají více k hladině, takže je také více cítíš. A samozřejmě zejména silnější whisky si ředí spousta lidí včetně mě. Platí pravidlo, že správné pití whisky je takové, které vyhovuje tobě. ;)

Led si přidává už asi méně lidí. Trochu to umenšuje chutě. Ale zase není to nic "nepovoleného". A je to na každém. Rozhodně to ale není nějaké faux pas.

I stran toho vychutnávání... Já také piji po malých doušcích jak Chuck. Ale někomu jinému vyhovuje prohnat to celou pusou (třebas i přes dásně). Já bych z té whisky pak moc necítil. Ale zase... O tom si rozhoduje každý sám. Žádné správné pití není. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=OGaGlIil-Ec
https://www.youtube.com/watch?v=1khiuLt00R4
@Chuck (05.06.2020 17:06): Mám to naprosto stejně. Mám na to širokou sklenku (kdysi mi dal někdo pack Tulení Mor, kde byly tyhle dvě sklenice) a naprosto mi vyhovuje. K jedné lahvince jsem nedavno dostal tu trochu baňatou, která je na to asi vhodnější z hlediska aromatu, ale mně se z ní pije dost blbě. A led a celkově studenou whisky nesnáším.
@Kwoky (05.06.2020 16:59): 1. Whiskey sa môže piť aj pri izbovej teplote, aj vychladená.
2. Bez ľadu, chceš whisky piť, nie ju riediť. Prípadne existujú poháre, ktoré majú ľad v oddelenej časti od whisky, ale to je zbytočnosť
3. v širšom baňovitom pohári (t.j., taký ktorý sa v hornej časti zužuje), aby whisky mohla dýchať a rozširovala sa aróma, ale aby neunikala priveľmi
4. áno, po malých dúškoch
Když jsou tu znalci, tak se zeptám. Jak správně pít whisky? Ledově vychlazenou? S ledem nebo čistou? V široké sklenici? Cucat po malých doušcích?
@Karasman (05.06.2020 16:25): Nz. Taky díky za tipy. ;) Já ty nápady a lahve sbírám průběžně. Ale teď pojedu na pochoďák do Jizerek a každý z účastníků bere placatku (stejně bude furt pršet). Tak každý něco vezme a v dešti pod stromem do toho zdravého pohybu popijem. :) Vezmu asi Talisker 10. Déšť a vůně lesa... To zní jako příhodná volba. :)

Ale větší ochutnávku máme zase až na podzim, až se sejdeme na horách ve větší partě pod jednou střechou. :)
@Jab (05.06.2020 13:49): Safra, díky za typy, já bych teď nakupoval jak divej, ale ta moje jedna lahvinka ročně, co doma vypiju, to by se mi to tu zkazilo... Ale budu mít aspoň návrhy na naši další akci... ;-)
@Karasman (05.06.2020 13:44): Je mín kouřový jak Ardbeg Ten. Nebo i Port Charlotte 10. Čili teď už by ti chutnal. :) Ale v té kombinaci se sudy po sherry má dost popelavý finiš. Kombinace je to každopádně zajímavá. A to jakkoliv jinak ty sherry tóny nemusím. Dokonce by se mi Lagavulin 16 vešel asi i do top 5. ;)

P. S. Ještě koukám, že Glenallachie 12 je na jednom eshopu za 929 korun. Přešel tam ten cápek (Billy Walker) teď z Glendronachu. A tohle má být jeho úspěch tam. Čili po tom Glendronachu další whiska pro ty, kterým chutná Macallan. ;)

https://www.thespiritsbusiness.com/2018/ ... ns-for-glenallachie/
@Jab (05.06.2020 10:39): Já zas úplně nemusím ty monstrózně nakouřené. Kamarád mi dal ochutnal Lagavulin a ještě ráno jsem měl v puse jak v popelníku... :D Ale už je to nějaký ten pátek a třeba jsem od té doby vyzrál... :D
@Karasman (05.06.2020 09:36): O Octomore se říká, že je předražená. Při téhle voltáži bych ji určitě ředil vodou.

Macallan jsou široce přístupné hitovky. Bohužel tomu často také odpovídá jejich cena. Btw ne nepodobné jsou jim ty Glendronachy, které mají při přímém srovnání často lepší hodnocení. Mně tedy ale Glendronach 12 (či i Bunnahabhain 12) chutnal skoro jak rum. A ten za ty peníze umím sehnat lepší (Mount Gay XO či R. L. Seales 10). Nejak jsem těm sherry whiskám nepřišel na chuť. Lagavulin 16 je samozřejmě super. Ale třebas i ten Ardbeg mi stále chutná více.

Teď mám ale vyhlídnutý Benromach 10 (ten bude na koštování na chatu s kamarády v září) a Glen Scotia 15 (další Cambeltown). Snad budou v nějaké pěkné slevě. :)
@Jab (05.06.2020 08:33): Port Charlotte byla dobrota, ale to by myslim takový bonus zdarma k té Octomorce, která byla za 3,5k. Bylo to drahý jako prase, ale chtěli jsme to vyzkoušet, protože je to snad nejvíc nakouřená whisky na světě. Bohužel jsme z ní byli dost zklamaní, protože má nějakých 60% a toho alkoholu je už prostě moc a celou tu chuť to přebije... Největší ňamka z minula byl ten Macallan, ten nám chutnal nejvíc. A ta Islay Mist byla na svojí cenu hodně velké milé překvapení...
ty jo, tvrdýmu jsem nikdy na chuť nepřišel, mě prostě samotná chuť alkoholu nechutná a nějaké jemné podtóny a chutě, které v tom ani necítím, to nezmění... když už, tak to musí mít nějakou pořádnou příchuť, takže jedině likéry a nebo si do toho prdnout colu :D
@Karasman (05.06.2020 07:28): Nz. ;) Btw na whiskybase jsem se teprve před pár dny zaregistroval. Ty "recenze" tam ještě budu upravovat (aby bylo jasné třebas, že Glendronach 12 nehodnotím vysoko páč nemusím sladké whisky po sherry sudech). Ale hodnocení už tam takhle asi nechám (byť ještě nějaké přidám, až se k tomu dostanu), kdybys se chtěl podívat, co mi ještě chutnalo. ;) Imho ten Clynelish 14 je taky super volba. Kupoval jsem jej ve slevě za litr. Stále se dá za něj sehnat, byť jinde.

Kilkerran 12, jak uvedeno níže, je stále pod litr na topdrink. Když to porovnáš cenově se Springbank 10 od stejného vlastníka, tak je to opravdu dobrá volba. ;)

Btw ten Port Charlotte v rozstřelu vám hodně závidím, ten chci také vyzkoušet. :) Také to testuji vždy s kamarády. Dostal jsem se tak vlastně k té rašelině (skrze Laphroig 10 ponejprv). Bohužel dva jí stále neholdují. :)

@Toaleťák (05.06.2020 08:15): Hej, to zní hodně zajímavě. Díky, píšu si. ;)
@Jab (04.06.2020 22:45): Díky za rady, dám to jako podnět do mojí whisky night skupiny, se kterou máme s cca 2x do roka ochutnávku. Nakoupíme nějaké kousky, které je třeba ochutnat, podělíme rozpočet a vychutnáme si to. Třeba ta naše poslední nedavno vypadala takto: https://1drv.ms/u/s!AkZ0biRlm3lrkY19hanLABpHyHNa9w?e=ZSLR5Z

V předminulé jsme měli taky ten Ardbeg nebo Talisker a chutnaly... :-)

Jo a Kilkerran jsem pod litr nenašel... :-/