Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Nejočekávanější hry roku 2014 - 2. část

Posledně jsem uvedl seznam her, které se do TOP 30 nedostaly. Tentokrát už se podíváme na těch 30 nejočekávanějších titulů doplněných o videa a vybrané komentáře hlasujících (a v tom horším případě stručným popiskem ode mě).

Nejočekávanější hry roku 2014 – TOP 30


30.-28. Broken Age

11 bodů (loni 64. místo), video
Studio: Double Fine Productions
Datum vydání: 1. část - leden 2014 (PC, Android, iOS, Ouya)


"První Kickstartorový projekt, který nakopl šílenou mánii a sám si tím způsobil dost problémů. První záběry ale vypadají stylově a snad všechny prachy neskončili jen v parádním dabingu." (montana)

"Abych pravdu řekla, netuším, co přesně od Broken Age očekávat. K titulu mě přitáhlo účinkování studia Double Fine a bohatý ansámbl voice actorů, jako např. Jennifer Hale či Elijah Wood, z jejichž hlasů mám vždy "eargasm". Formou tipuju balancování na hraně literárního díla, adventury a vizuální novely. Kombinace více než půvabná. Osobitý, netradiční "art" nepochybně vyvolává mnoho asociací, avšak shodneme se, že útočí hlavně na naše emocionální a výtvarné choutky. Nechám se překvapit." (Daysi)


30.-28. Middle-earth: Shadow of Mordor

11 bodů
Studio: Monolith Productions
Datum vydání: 2014 (PC, PS3, PS4, X360, Xbone)


"Monolithem vyvíjená next-gen hra a šance na skutečně dobrý tie-in s trilogií Hobit. Nic moc víc není známo..." (Fingon)


30.-28. Next Car Game

11 bodů, video
Studio: Bugbear Entertainment
Datum vydání: jaro 2014 (PC, ???)


"Pod tímto úžasným názvem se neschovává nic jiného než další Bugbear hra á la FlatOut. Přestože Kickstarter kampaň byla pro nedostatek nasbíraných financí zrušena, sbírka pokračuje na domovské stránce hry a je přislíbeno, že i pokud by cílová částka dosažena nebyla, hra vyjde, byť v horší kvalitě. Nezbývá než doufat, že se vývojáři z posledních vydaných přešlapů poučí." (Eru)

"Nepřímé pokračování původního FlatOutu dřív, než značku znehodnotilo třetím dílem studio Team 6. Technické demo napovídá, že že BugBear opět přinese správný mix zábavy spojenou s výbornou fyzikou a snad i opět skvělým soundtrackem." (Satik64)


27.-24. Infamous: Second Son

13 bodů, video
Studio: Sucker Punch Productions
Datum vydání: 21. březen 2014 (PS4)
Nejočekávanější pro: Victor


"Pominu-li Batmana, tak z trojice sérií městských akcí se superhrdiny Crackdown-InFamous-Prototype přežila sedmou generaci konzolí pouze ta s lidským hromosvodem v hlavní roli. Naštěstí jde o tu zdaleka nejlepší." (RNDr. Gunár Pavel)


27.-24. Might & Magic X: Legacy

13 bodů, video
Studio: Limbic Entertainment
Datum vydání: 23. leden 2014 (PC)


"Nejnovější díl mé první RPG série oživuje mechaniky prvních pěti dílů. Jedná se tak opět o krokovací dungeon s kolovými souboji, jen svět je úplně jiný. Desítka se odehrává v Ashanu, dějišti Heroes V a Heroes VI a konkrétně navazuje na konec dílu šestého. Přestože první zářezy vývojářského studia Limbic Entertainment do tohoto universa nebyly nic světoborného, gameplay videa nasvědčují, že RPG dungeon jim půjde líp. První kapitola, byť hodně osekaná a zabugovaná, je již dnes hratelná v rámci Early Access na Steamu." (Eru)


27.-24. The Evil Within

13 bodů, video
Studio: Tango Gameworks
Datum vydání: 2014 (PC, PS3, PS4, X360, Xbone)


"Znovu monstra, survival akce, potoky krve, děs, hrůza a napětí k prasknutí!" (jazz1)

Ok, k The Evil Within toho nikdo moc nenapsal, takže pro ty co neví, jedná se o survival horor od Shinji Mikamiho, člověka stojícího za sérií Resident Evil a právě ty lepší kousky téhle série by měla The Evil Within připomínat.


27.-24. The Walking Dead: Season 2

13 bodů, video
Studio: Telltale Games
Datum vydání: 1. epizoda - 17. prosinec 2013 (PC, PS3, X360, PS Vita, iOS, Ouya)


"Někteří tento "interaktivní/QTE" trend vypravování děje zatracují, jiní se ho nemohou nabažit. Přiznám se, i já jsem zprvu plivala jedy s tím, že na něco takového v herním životě nesáhnu, protože seriál nic moc, ale zrovna nebylo do čeho v adventure vodách píchnout. Právě odtud jsem byla odvelena k epizodě první "A New Day", a závislost byla na světě. Od té chvíle netrpělivě očekávám každou novou kapitolu, ságu, cokoliv od dam a pánů z Telltale Games. A nemůže za to jen cellshadový kabátek s úžasným příběhem či volbami, ale také všechny postavy, zde skvěle vykreslené, s nimž není problém se ztotožnit. Autoři mají lidi pořádně přečtené, takže nám jsou předkládány rozmanité charaktery i s dětskými hrdiny. Sezóna dvě, díky Clementine, jistojistě opět nastaví laťku emotivnosti o něco výše." (Daysi)


23. Titanfall

14 bodů, video
Studio: Respawn Entertainment
Datum vydání: 11. březen 2014 (PC, X360, Xbone)
Nejočekávanější pro: Dipsi


"Titanfall si klade za cíl dostat příběh do online střílečky. Autoři původně pracovali na Call of Duty: Modern Warfare hrách a Titanfall bude v podstatě takový CoD multiplayer ve sci-fi kabátku s jetpackama a s pilotováním obřích robotů. A snad teda i s nějakým tím příběhem."


22. StarCraft II: Legacy of the Void

15 bodů
Studio: Blizzard Entertainment
Datum vydání: ??? (PC)


"Epické završení ještě epičtější hry. Přestože vydání nebylo zatím upřesněno a o hře samotné, mimo toho, že se bude soustředit na kampaň za Protosse, nic nevíme, těším se na to jak malej Jarda. Nejen na snad důstojné zakončení příběhu, které s HotS zůstalo tak nějak na půl cesty, ale i další opečovávání multiplayeru, přidání nových jednotek, funkcí, her v Arcade a dalšího bonusového obsahu." (Fatality)

"Uzavře se série, která si zaslouží velké finále a doufám, že pak vyjde nějaký zlevněný bundle všech Starcraftů :-)." (Kwoky)


21.-18. Carmageddon: Reincarnation


17 bodů, loni 23. místo
Studio: Stainless Games
Datum vydání: Steam Early Access - Q1 2014 (PC, PS4, Xbone)
Nejočekávanější pro: Deimos, Satik64


"Když jsem poprvé nasedl do auta k instruktorovi autoškoly, zeptal se mě, jestli už jsem někdy řídil. Moje odpověď zněla: "Ne, ale hrál jsem Carmageddon." Jeho zděšený výraz si pamatuji dodnes. Takže se ani nemůžete divit, že Karmík je hra, na kterou se těším už nějakých 10 let. Čtvrtý díl byl oznámen v roce 2003 s tím, že měl vyjít v prosinci 2005. Poté však bylo ticho pod kapotou. Až předloni byl znovu oznámen, takže jej opět vyhlížím s očekáváním, že redukce chodců nikdy nebyla reálnější, krvavější a zábavnější." (Deimos)

"Po 15 letech přichází původní tým, který se pokouší přinést starou legendu zpět k životu. Díky financování z Kickstarteru slibují pravý návrat se vší brutálností a zábavou. A podle toho, čím nás Stainless Games už přes rok zásobuje, tomu rád věřím :-)." (Satik64)


21.-18. Dying Light

17 bodů, video
Studio: Techland
Datum vydání: 2014 (PC, PS3, PS4, X360, Xbone)


"Mix parkouru a zombie akce? No proč ne? Techland stále ukazuje, že jeho hry jsou lákavé už jen podle traileru a počet hráčů roste. Tentokrát se ale rozhodl ukrojit si kousek Dead Islandu a kousek Mirror's Edge a udělat z toho na pohled geniální hru. No uvidíme." (kristmeister)


21.-18. Project CARS

17 bodů, video
Studio: Slightly Mad Studios
Datum vydání: 2. polovina 2014 (PC, PS4, Xbone, WiiU)
Nejočekávanější pro: Kwoky


"Věřím, že půjde o ultimátní závodní zážitek, kvůli kterému dám výpověď, zavřu okna, zamknu dveře, zatáhnu žaluzie a pak pomalu srostu s volantem." (Kwoky)

"Už dlouho jsme tu neměli žádný pořádný závodní simulátor. Pokud nepočítám GT6, které se moc nepovedlo a GT5 na tom není o moc lépe. U této hry můžeme také očekávat hodně, jelikož ji mají pod palcem zkušení Slightly Mad Studios a již prezentované materiály vypadají opravdu úžasně." (Arcee)


21.-18. The Elder Scrolls Online

17 bodů (loni 29. místo), video
Studio: ZeniMax Online Studios
Datum vydání: 4. duben 2014 (PC, PS4, Xbone)


"Za zkoušku nic nedám, že." (Majkee)

MMORPG ze světa The Elder Scrolls je dalším vyzyvatelem pro World of Warcraft, které má šanci zaujmout hlavně pro MMORPG neobvyklým vývojem postavy. Osobně jsem zvědavý hlavně na to, jak dlouho hra vydrží fungovat s měsíčními poplatky.


17. Metal Gear Solid V: Ground Zeroes

19 bodů (loni 13. místo), video
Studio: Kojima Productions
Datum vydání: 18. březen 2014 (PS3, PS4, X360, Xbone)


"Ground Zeroes je prequelem, příběhovou spojnicí mezi MGS: Peace Walker a MGS V: Phantom Pain. Hideo Kojima slibuje mnohem rozvětvenější příběh, dočkáme se i správy základny podobně jako v Peace Walkerovi."


16. Metal Gear Solid V: Phantom Pain

20 bodů, video
Studio: Kojima Productions
Datum vydání: ??? (PS3, PS4, X360, Xbone)
Nejočekávanější pro: CJ, Fatality, Fg


"Opravdu musím něco psát? Každý díl MGS přináší nové věci, které nikde jinde člověk nenajde, ať už jde o podání příběhu, brilantní rozhovory, filmové sekvence v délce pokořující Cameronův Titanic (dvakrát) nebo nejcharismatičtějšího hlavního hrdinu (tentokrát ale s hlasem Kiefera Sutherlanda). Jestli tohle nebude boží nářez a nejlepší hra roku, tak sním svůj klobouk." (Fatality)

"Je snad jasné, na co jsem nejvíce nažhaven. MGS u mne přesahuje žánr her, je to něco "beyond". Tohle bude opět po stránce příběhové a emoční naprostý unikát ve videoherním světě! Nemám nejmenších pochyb. Trochu se ovšem bojím otevřeného světa a nových herních mechanik posunuté více mainstreamu. Snad půjde hru hrát i tradičním hard core stealthem. Jinak výplň příběhu po Peace Walkerovi zcela jistě zodpoví plnou řadu otázek a taky zase nové přidá. Těším se i na zajímavé postavy a bosse, ale hlavně na staré známé jako Kaz,Chico, Paz. Btw Fox engine vypadá naprosto krásně a realisticky, takže mimo příběhově-emoční orgie tohle budou i audio-vizuální. Jasná předobjednávka nejvyšší edice! Tohle by mohlo zaujmout i nováčky série. Snad to tedy Kojima zvládne na výbornou a ať už se pustí do mé vysněné doby WWII a účast Cobra Unit s Boss :)." (Fg)


15. Mad Max

21 bodů, video
Studio: Avalanche Studios
Datum vydání: 2014 (PC, PS3, PS4, X360, Xbone)
Nejočekávanější pro: joddy


Tvůrcům série Just Cause se dostalo vytvořit Mad Max hru, takže se snad můžeme těšit na postapokalyptickou zábavu v otevřeném světě. Hra by měla klást velký důraz na vylepšování Maxova vozítka.


14. Diablo 3: Reaper of Souls

23 bodů (loni 25. místo), video
Studio: Blizzard Entertainment
Datum vydání: 25. březen 2014 (PC, PS4)
Nejočekávanější pro: Karasman, MiLaCzech


"Jako skalní fanoušek čehokoliv, co se týká universa Diabla, si datadisk nemůžu nechat ujít, zvláště když vím, jaký masterpiece z Diabla 2 udělal Lord of Destruction. Jsem přesvědčen o tom, že Blizzard nezklame a můžeme se opět těšit na parádní jízdu a další spousty hodin honby za lepším gearem." (Karasman)


13. Cyberpunk 2077

25 bodů, video
Studio: CD Projekt RED
Datum vydání: 2015 (PC, PS4, Xbone)


"Bůh ví, kdy to vyjde, pořádně nevím, o čem to bude, jak to bude vypadat, jak se to bude hrát... Zatím mám jenom strašně pěkný trailer a pocit v gamepadech (if you know what I mean), že to bude pecka." (Tomano)

"Cyberpunk jako žánr mám hrozně rád, Blade Runner je obecně jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Spojení CDP a cyberpunku je přesně to, co jsem doufal že se po ukončení Zaklínače stane. Takže mi CDP plní další sen." (Paul)


11.-12. Dreamfall Chapters: The Longest Journey

29 bodů, video
Studio: Red Thread Games, Blink Studios
Datum vydání: listopad 2014 (PC, WiiU)
Nejočekávanější pro: montana


"Aprilino dobrodružství si mnozí zamilovali už s příchodem The Longest Journey, já však do těchto vod zabrousila až s Dreamfallem: The Longest Journey. S ohlášením Dreamfallu Chapters: The Longest Journey doháním perlu na poli adventurním - jedničku. Apriliny i Zoëiny etudy dychtivě hltány plnými doušky, druhý díl i se slzami v očích. Jo, jo, až tak :-D. Svět technologií se nám rok co rok zdokonalují, lokace Arcadie a Starku čeká nevyhnutelná grafická omlazující kůra a update po všech stránkách. Vylepšené fantasy pojetí této sérii přinese určitě mnoho zajímavých novinek. Ale zde nikdy nešlo o kvalitu efektů, důležitou složkou byl příběh a emoce, ať už dialogem či akcí, jimž se podvoluje vše. Dle všeho se tvůrci v tomto ohledu zodpovědně angažují." (Daysi)

"Na tohleto se nemůžu netěšit, protože předchozí díl je jedna z mála her, která mě víceméně dokázala rozbrečet. A i kdyby se jí to tentokráte nemělo povést, tak jsem stejně zvědavý, jak to dopadne s mými oblíbenými charaktery a jakže se teda žije ve scifi České republice. :)" (Tomano)

"Pokračování kouzelných adventur The Longest Journey vyhlížím už sedm let. Druhý díl obsahoval scénaristický cliffhanger jako blázen a kdyby hra, která slibuje zakončení série měla vyjít ješte později než příští rok mohl by ode mě Ragnar Tornquist očekávat velmi ostrý e-mail :-)." (Gromnir)


11.-12. Wolfenstein: The New Order

29 bodů, video
Studio: MachineGames
Datum vydání: 2014 (PC, PS3, PS4, X360, Xbone)


"Namet je vynikajúci, otázkou je, ako s ním vývojari naložia. Prvé ukážky nabádajú k istej opatrnosti, možno je to však lepšie a v konečnom výsledku hra prekvapí." (M.a.t.t.)


10. Torment: Tides of Numenera

31 bodů
Studio: InXile Entertainment
Datum vydání: 2015 (PC)
Nejočekávanější pro: Marty McFly


"Torment 2 - co dodat?" (Paul)


9. South Park: The Stick of Truth

32 bodů (loni 10. místo), video
Studio: Obsidian Entertainment
Datum vydání: 4. březen 2014 (PC, PS3, X360)
Nejočekávanější pro: Psyx


"Her inspirovaných tímto seriálem jsme tu měli již nesčetněkrát. Zpravidla se jednalo o hry jednohubkového rázu a ač je South Park mou srdcovou záležitostí, tyto tituly mě míjely. Po oznámení a zhlédnutí E3 traileru nového člena South Park světa "The Stick of Truth", byl u mě vzbuzen zájem a pozornost jako hráče i jako fanouška, jemuž tento typ humoru nadmíru vyhovuje. Mé sympatie ještě vzrostly po neodpískání titulu, když THQ krachlo. Již od pohledu lze vidět, že se mix žánrů adventury a RPG nadmíru vyvede, takže o příběhovou osu obavy nemám. Taktéž smekám klobouk před odvahou tvůrců zariskovat, v dnešní době totiž hry čerpající námět z filmu/seriálu končí fiaskem. Nicméně věřím, že Obsidiani toto prokletí zlomí." (Daysi)

"South Park miluju od prvního dílu a když se tento svět dá dohromady s vývojáři z Obsidianu, vznikne buď kravina nehorázných rozměrů nebo skvost pro fanoušky jak dělaný. Za mě samozřejmě doufám v to druhé." (Karasman)


8. Dark Souls II

34 bodů, video
Studio: From Software
Datum vydání: 11. březen 2014 (PC, PS3, X360)
Nejočekávanější pro: RNDr. Gunár Pavel


"Protože From Software dělá pořád to samé od poloviny 90. let a s každým dílem jsou v tom lepší." (RNDr. Gunár Pavel)

"Pokračování výborné unikátní HC hry se zajímavým lore. V tomto díle se navíc zaměříme na draky. Tentokrát s poctivou PC verzí a návram serverového MP." (Matthew.J)


7. Tom Clancy's The Division

35 bodů, video
Studio: Ubisoft Massive
Datum vydání: Q4 2014 (PC, PS4, Xbone)
Nejočekávanější pro: Fritol, Pride4U, RedDwarf_Cz


"Sice je to od Ubisoftu, což je "hit and miss" firma, ale Massive věřím, jejich PC only Ground Control i World in Conflict byly fantastický hry. Navíc open world RPG v současnosti, který jde hrát sólo i co-op a vypadá spolu s Witcher 3 jako jedná z mála skutečných next-gen her? Gimme." (Paul)


6. Wasteland 2

55 bodů (loni 2. místo), video
Studio: InXile Entertainment
Datum vydání: 2014(?) (PC)
Nejočekávanější pro: mazar1234, poris


"Nejočekávanější kickstarter hra. Z videí cítím silnou atmosféru, dělá na tom skvělý tým, dávají si příjemně na čas, tak by to mohlo dopadnout jako jedno z nejlepších RPG poslední doby. Už aby mi dorazila ta oldschool krabice." (Paul)

"To je jasne, bud to bude parba desatrocia alebo totalne sklamanie." (mazar1234)


5. Pillars of Eternity

58 bodů (loni 11. místo), video
Studio: Obsidian Entertainment
Datum vydání: Q4 2014 (PC)
Nejočekávanější pro: Can, Fingon, GodOfTheSick


"Ačkoli tvůrci z Obsidian Entertainment hrají hodně na city a nostalgickou strunu izometrických RPG, tak o ní nejde zatím říct nic pořádně konkrétního, může to být super hra a taky těžký provar. Kdyby hra vypadala a fungovala tak, jak slibují vývojáři, byla by to pecka, ale stačila by i půlka slibů a já bych se na ni těšil stejně." (Gromnir)


4. Dragon Age: Inquisition

66 bodů (loni 18. místo), video
Studio: BioWare
Datum vydání: Q3 2014 (PC, PS3, PS4, X360, Xbone)
Nejočekávanější pro: Chipsonator, Jirka82, M.a.t.t., rtguti, Wolverine


"Třetí díl série má podle autorů obsahovat hratelnost jedničky a vyprávění příběhu dvojky a spoustu dalších novinek, o které si hráči prý psali. Takže Bioware chce vzít to nejlepší z obou her a udělat jednu. No hezky se to poslouchá, ale radši si počkám na výsledek." (Gromnir)

"Další hra BioWare stylu s epickým příběhem v rozlehlém světě byla dlouho mojí nejočekávanější hrou. Hlavní zápletkou je v roli inkvizitora vyřešit konflikt započatý v díle předchozím a zachránit svět, opět. Protagonista bude moci být člověk, elf, trpaslík nebo i qunari, ale vždy plně nadabován. Nebude chybět ani import savů a s nimi spojená důležitá rozhodnutí předchozích dílů. Bohužel jsem nedávno natrefil na první "ale" – boj, ze kterého se stala mlátička." (Eru)

"Narozdiel od viacerých ma nesklamal ani druhý diel a ten tretí má podľa vydaných informácií našliapnuté k tomu, aby bol tým najlepším v rámci série. A dobrým signálom je aj to, že Bioware nijak neurýchľuje jeho vydanie a zjavne si na ňom dáva záležať." (M.a.t.t.)


3. Thief

89 bodů (loni 36. místo), video
Studio: Eidos Montreal
Datum vydání: 25. únor 2014 (PC, PS3, PS4, X360, Xbone)
Nejočekávanější pro: Gromnir, Kakuzu, Socrates, Vyrida


"Svět Thiefa jsem poznal až nedávno a přestože je to série her neskutečně obtížných, atmosféra, prostředí, příběh, to vše mě pohání dál. Snad do vydáni čtvrtého dílu stihnu dohrát druhý i třetí." (Fingon)

"Dokáže pokračování navázat na atmosféru prvních dvou dílů, nebo se dočkáme výrazného příklonu směrem k akci?" (Majkee)

"Aj keď nový Thief až príliš evokuje Dishonored, v konečnom dôsledku to nemusí byť na škodu. Vizuálna stránka vyzerá vynikajúco a kvalitných stealth hier nie je nikdy dosť. Aj keď tento žáner primárne nevyhľadávam, temné stredoveké fantasy v tomto podaní ma láka." (M.a.t.t.)


2. Watch Dogs

118 bodů (loni 4. místo), video
Studio: Ubisoft Montreal
Datum vydání: Q2 2014 (PC, PS3, PS4, X360, Xbone, WiiU)
Nejočekávanější pro: Coldplaz, Dromed, JeffHardy, kaslikjochanan, Tomano, Vitorio, Walome


"Těším se hlavně kvůli srovnání s GTA 5. Původně jsem totiž GTA 5 přestal věřit po prvních trailerech/teaserech na Watch Dogs. Jenomže GTA 5 se neskutečně vytáhlo co se gameplaye týče, takže mě zajímá, jestli Watch Dogs nebudou "jenom" strašně hezkým GTA klonem s pár hackovacíma minihrama. (PLUS mě zajímá, jak to dopadne s tim náprdem, že každý náhodný blbeček se mi může přihlásit do hraní a mrvit ho)" (Tomano)

"Již od filmu Já, robot si nesu znepokojení ohledně umělé inteligence a jejího neutuchajícího vývoje, jakožto hrozby pro lidské bytosti, ať už v podobě převzetí kontroly světa, životů, stalkování či revolty vůči lidským stvořitelům. A co když se dostane do špatných rukou, hackerů, následky mohou být nedozírné. K Watch Dogs mě přitáhla poznámka o inspiraci seriálem Person of Interest, kteréhož jsem fanouškem, a jenž se touto problematikou zaobírá. Vzhledem k faktu, že se jedná o open-world umožňující hacking čehokoliv, kohokoliv, řešení misí jakýmkoliv způsobem s feelingem Deus Ex: Human Revolution se má křivka zájmu vyšplahala na maximum. Dle trailerů bude hra napěchována různými poselstvími k zamyšlení, což vítám. Mulťák vynechám, jsem vlk samotář. Grafika strandard, až tak na ní nelpím, důležitý je příběh." (Daysi)


1. The Witcher 3: Wild Hunt

219 bodů (loni 36. místo), video
Studio: CD Projekt RED
Datum vydání: 2014 (PC, PS4, Xbone)
Nejočekávanější pro: Arcee, Daysi, DEATHSPANK, Eru, GamontCZ, Gonzales, Iorwerth, j.calling.2bad, Majkee, Matthew.J, MiDlo, oktomil, patolog, Paul, Pilf4r, pipboy, Ronik, Say, Tahriel, Zoltan


"Během čtení knižní pentalogie jsem se vždy chtěl podívat do Nilfgaardu a nyní mám konečně možnost. Sympatické vývojářské studio toho ohledně závěrečnému dílu o zaklínači Geraltovi oznámilo mnoho. Variabilní otevřený svět, 30x větší než předchozí díl a o 20% větší než Skyrim, žádný generický obsah, vše vytvořeno ručně. Zní to jako pohádka. Existují takoví zástupci, ale je jich jako šafránu. Nezbývá než doufat, že třetí Zaklínač se k nim přidá." (Eru)

"Srdcovka s vylepšeným combatem inspirovaným údajně Dark Souls, návratem prostředí z jedničky, zajímavějším bestiářem, skvělým OST, otevřeným světem a dalšími zlepšeními. Důvod ke koupi nového PC." (Matthew.J)

"Drzý, nezkrotný, osobitý kompaktní celek složený z individuality a jedinečnosti, i tak by se dal charakterizovat závěrečný díl Witcher ságy. Celkově zaklínačský svět spíše dobývá srdce Evropanů, především svou slovanskostí, obecně odkazem na mytologické Slovany či krásami venkovského života a místní divoké podhorské přírody. Opět očekávám, že CD Projekt Red se nebudou ohlížet na konvence ani na dobré způsoby, a že nám znovu naservírují dospělé RPG se vším všudy, či-li další krvavý strhující kousek i co se erotiky týče a samozřejmě s nelineárním a promyšleným dějem, který budeme díky open-worldu XX dní i nocí rozplétat a to i s CZ lokalizací, což je nesmírně fajn. Grafické možnosti se posunuly vpřed, proto raději proveden upgrade sestavy. Koupě jistá, oba díly již vlastním, peněz rozhodně nelituji." (Daysi)

"Snad Poláci budou, po slabší dvojce, opět stoprocentní." (Socrates)

"Tak kto toto neocakava je herny mimon." (mazar1234)


Tak, tolik tedy třicítka nejočekávanějších her nejbližších let podle uživatelů DH. Pro mě osobně asi největším překvapení bylo umístění nového Thiefa tak vysoko, nebo na druhou stranu relativní nezájem o hry jako Star Citizen nebo Age of Decadence. Ještě jednou děkuji všem zúčastněným a doufám, že vám výsledky ankety pomohly objevit nové a zajímavé hry, na které se můžete těšit a.. hm.. to je asi všechno. Hezký zbytek svátků.

Diskuze ke článku

Tak já jsem nehlasoval, protože se v tom moc neorientuju. Wasteland 2 vypadá hodně zajímavě.
@H34D (01.01.2014 10:57): Mnoho povyku pre nič. Keby bola aspoň PC verzia GTA V v čase ankety oficiálne oznámená, tak by som tvoju sťažnosť chápal viac. Faktom však je že oficiálne ohlásená stále nebola a GTA V už v tom čase bolo vydané. :)
Bodkin - Vždyť celá tato databáze se zabývá jen PC hrami a ne konzolovými hrami. Pro mě GTA 5 ještě nevyšlo, když hraju na PC...
Jak to tak sleduji, tak mě docela mrzí, že jsem nepřispěl svou troškou do mlýna.
Rád ale vidím že se Dreamfall Chapters umístil tak vysoko. Dreamfall byla a je pro mě asi vůbec nejlepší příběhovou hrou vůbec. Nemůžu se dočkat na pokračování osudů Zoë, April a ostatních. Ukončení Dreamfall bylo pro mě až deprimující, proto jsem nadšený a nemůžu se dočkat.

DAI je pro mě překvapením, rozhodně jsem to po DA2 (které považuji za skvělou hru) nečekal že by se mohlo umístit tak vysoko. Mohl bych tady napsat esej o tom, proč si myslím že DAI má naději být naprosto důstojným nástupcem nejen DAO, ale i legendárního Baldurs Gate. Stejně tak proč si myslím že Dragon Age: Inqusition má na to být nejlepší hrou od BW. Ale bohužel, jsem svou příležitost propásl :D

O vydání TW3 jsem slyšel šuškandy o přelomu května a června, ale to jsou do oficiálního oznámení pouze spekulace. Myslím si ale že do 2014 se Bílého Vlka přeci jen dočkáme. A nemohu se dočkat :)
Stejně mi přijde jako bullshit nepočítat GTA 5. To si zas vymyslel pipboy vlastní pravidla... V takové soutěži se mi ani nechtělo hlasovat.
@GodOfTheSick (28.12.2013 08:54): Tak jasně :) já mám času dost, i tak předběhnou dobu ;) Já se bojim spíš klasickýho scénáře, kdy je distributor bude honit, šikanovat, nutit je upravovat mnoha prvků na "wow věci" a nakonec vydat je to dřív, i když to nebude hotový.

Ale ať si každej myslí o Vávrovi co chce, jeho blogy nám docela dobře ukazují co se děje v zákulisí, a to je podle mě super.
@Paul (27.12.2013 15:15): Tak tam se psalo 2014 a Vávrovo RPG bylo psaný na 2015, tak jsem to ani nezmiňoval. Ale myslim, že nejočekávanější hra 2015 je jasná :) Cyberpunk a Warhorse :)
@Paul (27.12.2013 17:12): Právě na Cyberpunk jsem z těch 2015+ her zvědavý nejvíc, ale chtělo by to konečně nějaké pořádné info. Od povedeného teaseru už je to přeci jen skoro rok.
@Zoltan (27.12.2013 15:29): Já o Deliverance přečetl všechny Vávrovo blogy, viděl uniklý videa a jeho design přednášky, tzn. mám docela dobrou představu o co by mělo jít. Ale je otázka jestli se to povede realizovat, no. A je fakt že dřív jak v 2015 to nebude.
Za to ten Cyberpunk je zatím enigma, o tom vím jen že to bude (nejspíš) mix first/third person.
ad MGSV, myslim ze to byli Fg a CJ? Kadoapdne u dvou nebylo rozlisene jestli mysleji Phantom Pain nebo Ground Zeroes nebo to napsali spolecne nebo tak neco, tak jsme se domluvili ze oboji dostalo 6 bodu.
Já nehlasoval, bo jsem to totálně zazdil, ale i tak jsem na hodně titulů z top 30 docela zvědav.
@Paul (27.12.2013 15:15): Já si nechal hry jako Cyberpunk nebo Warhorse RPG (kdo by si pamatoval ten složitý název :D) na příští rok, bo ještě není dostatek informací :) A mainstream přece milujeme :)
Teda Thief, Watch Dogs ani DAI bych tak vysoko nečekal. Mainstreamovci :-)

Já měl na druhém místě Warhorse RPG, to jsem byl asi jedinej co :) A to bylo ještě před oznámením.
@Mount (27.12.2013 13:26): Co je na tom nepochopitelného? Tak asi pro ty hry hlasovali lidi, kteří na ně nenadávají. Vás, co neustále nadáváte, je menšina. Akorát u toho strašně řvete, tak máte pocit, že jste většina.
Mám technický dotaz.. Na 16. místě se umístil MGS V s 20.body a je uvedeno, že jako nejočekávanější označili tu hru tři lidé (CJ, Fatality, Fg).

Citace pravidel bodování z prvního partu...
"Pro úplnost ještě připomenu podmínky hlasování: každý uživatel s alespoň 100 dh body mohl v příslušném období dodat žebříček 3-10 nejočekávanějších her, kdy tyto hry obdržely od prvního místa po 7,5,4,3,2,1,1,1,1,1 bodech."

Tzn. za první místo je sedm bodů a pokuď MGS V dali na první místo tři lidé, tak by ta hra měla mít minimálně 21 bodů, ne ? (7*3 = 21). Nebo něco počítám špatně ?
@Fg (27.12.2013 13:37): Já pro Titanfall nehlasoval, ale divíš se všem těm, kteří zoufale čekali na nějakou příběhovou hru s roboty, nejlépe ze světa Battletechu? Na PC od MechWarrior 4: Mercenaries (2002) nevyšla žádná solidní singleplayerová hra o bojových robotech. Z předpokládaného Mechwarrioru 5 se nakonec stalo Mechwarrior Online. Na Xboxu od Mechassault: Lone Wolf (2004), Steel Batallion série byla zase zmrvena tím Kinect titulem pro 360 a Mechassault: Phantom War pro DS to nemůžeme ani počítat. Jo bylo tu jedno multiplatformní Front Mission Evolved (2010) ale to je tak light a casuální, že to nejde ani počítat. O tom jak je hra tuctová se na PS3/4 dost možná přesvědčíš pár měsíců po vydání PC/360/One verze, nějak moc nevěřím, že to vydrží mimo PS...
Jo co je vlastně zajímavého na ony MP Titanfall? Dyť to zatím vypadá šíleně tuctově, pokud odmyslíme hype, COD, vývojáře a EA, tak to vyzerá až budgetově! Opravdový "nextgen"
@RNDr. Gunár Pavel (27.12.2013 13:27): Aha, já někde četl, že W3 vyjde v únoru 2014. Tak to jsem buď četl blbě, nebo to někdo blbě naspal, každopádně jsem si říkal, že je to nějak podezřele brzo, páč zatím ani nestihnul proběhnout moc velký hype.
Velké díky Pipboyovi za zorchestrování tohoto náročného úkolu, který pojal za svůj!

Žebříčku hodně prospělo, že do něj nebylo připuštěno GTA V, jinak by to bylo hodně nudné. Zaklínače 3 bych skoro nepovolil taky, vždyť na americkém Amazonu je This item will be released on December 31, 2014. Odklad na zimu-jaro 2015 je tedy víceméně jistotou. :)

Potěšilo mě umístění InFamous: Second Son a Dark Souls 2, zarmoutil nezájem o Castlevania: LoS2 a Divinity: Original Sin.
Nedokážu pochopit lidi, co nadávají na neoriginální a neustále se opakují klišé, nebo repetetivnost určitých titulů, který chrlí každý rok nový díl, a pak vyberou do nejočekávánější her, takové chujoviny co tu už byly tisíckrát. Nad čím se mi pozastavuje rozum, jak se sem sakra mohlo dostat: Titan fall; Dragon Age; Walking dead (jako vážně?!!!), Diablo 3 datáč; Dying light(si děláte srandu ne? :D)

Tohle mohli vybrat fakt jen Zombie
Karasi? South Park a vyvíjí ho Bioware??? Nějaká novinka, ne? :D

Divím se umístěni nezajimaveho Wolfa a taky 2mu WD, přeci jen ten zájem o tu hru celosvětově upadl, takového momenta jako na E3 2012 hra už nedosáhne
Tak okrem Hotline Miami 2 je v rebricku vsetkych dalsich 6 za ktore som hlasoval, taky prijemny feedback, ze nie som totalne mimo misu.
Hoci prvenstvo Witchera bola asi naozaj dopredu jasne.

Mna skor prekvapuje umiestnenie TES Online (ultra-vysoke) :-)).
Pro RPG hráče to bude rozhodně zajímavější rok než ten letošní. Už vidím jak to zase nebudu stíhat hrát :D

Díky za článek :)
Thief třetí? Nostalgie je svině :)

Jinak teda se docela divím tomu Zaklínači - ano, asi to bude pecka, ale přece jen RPG pecka. Tak je fajn, že jsme nezvolili nějakou Mafii 3 nebo tak něco :)