Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Jak jsem prožil Asus Finals 9

Začátkem prosince jsem se rozhodl, že vyrazím do Svitav na e-sport LAN turnaj Asus Finals 9, který pořádá Hitpoint.cz v čele s Ondrou "Smokem" Báčou (mohli jste ho vidět v DH ObCastu #5). Jde o vyvrcholení národních lig v pěti oblíbených multiplayerových hrách. Nikdy jsem na podobné akci nebyl, ale těšil jsem se. Mým hlavním cílem bylo vidět finále Quake Live a Starcraftu, přiučit se něco o taktice v Counter Strike a zažít atmosféru pořádné akce. Měl jsem nějakou představu, ale skutečnost překonala má očekávání o parník (nebo spíš Titanic, možná 5 Titaniců...)


Sobota

Asus Finals probíhalo od sobotního dopoledne do nedělní noci (19. - 20. 12. 2015). V sobotu ráno jsem měl ještě naplánované dvě povinnosti, takže jsem vstával už ve 4 ráno a splnil plán (soudruzi, představte si, dokonce na 105 %!). V devět ráno jsem pak sedl na vlak z Brna do Svitav a vyrazil vstříc zážitkům.

Když se mi podařilo vystoupit na správné stanici, naskytl se mi zajímavý pohled. Velký dav puberťáků se vydal stejným směrem jako já - bylo jasné, že máme stejný cíl. Já, 29-letý, jsem si mezi nimi připadal trochu jako důchodce :) Nemusel jsem dávat pozor na cestu, protože jsem poznal jednu z hostesek a hezky jsem ji tedy stalkoval až ke kulturnímu centru Fabrika a se mnou i několik desítek dalších nadšenců.



Po cca 20 minutách čekání před vchodem se dveře konečně otevřely a dav se valil dovnitř. Měl jsem koupenou VIP vstupenku, pro kterou byla samostatná fronta, ale to v tom davu nebylo poznat. Tak jsem si to vystál skoro komplet s ostatními. Občas se kolem mihnul nějaký hráč nebo organizátor a na schodech pózovali cosplayeři v pěkných a někdy i sexy kostýmech. Vyhlížel jsem Brejka nebo Oskina (finalisty Quake), ale zatím marně. VIP lístek obnášel navíc malý balíček od sponzorů (energetický nápoj, náramek, sleva na trička, reklamní letáky, plakát, "stromeček" do auta), prostě takových pár blbinek navíc. Škoda, že nebylo v ceně garantované místo k sezení nebo nějaký jiný bonus, který by se projevil i v samotném hledišti.

Hned po vstupu jsem si odložil věci do šatny (chudák šatnář měl fofry, ale celkem to zmákl). A jako první věc po vstupu jsem si koupil dvě trička s motivem Quake Love, která na sobě občas mají komentátoři nebo i hráči. To jsem ještě netušil, co právě tohle tričko způsobí později.



Vstoupil jsem do hlavní haly, což je v podstatě velké "kino", tedy jeviště s plátnem a k tomu asi 25 řad sedaček. Většina míst byla už obsazená, ale podařilo se mi najít volné sedadlo. A zábava mohla začít. Na pódium přišel hlavní organizátor Smoke a na plátně se rozsvítil odpočet do začátku akce. Dopoledne se odehrálo první semifinále v Counter-Strike, následovalo League of Legends. Odpoledne následovalo druhé semifinále v obou hrách a večer finále Hearthstone. Musím říct, že i když jsem LoL a Hearthstone viděl poprvé v životě, nebyla to vůbec špatná podívaná. Hlavně za to mohli ostatní diváci, kteří hlavně při LoL skandovali, tleskali, řvali, no prostě povzbuzovali své oblíbence k maximálním výkonům. Zdravím tímto fanouška Inside games, který sice fandil sám, ale svým řevem "Aj dží!" bavil celou arénu.



Mezi zápasy jsem si prošel stánky s doprovodným programem, prohlédl si HW zajímavosti od Asusu, zahrál si Dirt Rally na volantu, pokochal se počítačovým "case" ve tvaru raketometu a pokecal s organizátorem o počítači Asus ROG G20 (celkem zajímavý kousek, herní PC o velikosti konzole). Lístky do tomboly už byly bohužel vyprodané, takže jsem nic nevyhrál. Jak jsem později zjistil, nevyužil jsem zdaleka všechny připravené atrakce.



Odpoledne jsem se odběhl ubytovat do penzionu na náměstí a zašel si na večeři do jedné ze svitavských restaurací. Po návratu zpět jsem si užil fantastické CS:GO, když Majestic Lions dokázali skoro zázrakem otočit dvě prakticky prohrané mapy, dali několik infarktových kol, dotáhli to až do druhého prodloužení a nakonec si zajistili postup do finále. Porazit soupeře jako je eSuba muselo být jistě skvělé.

Záznam semifinále CS:GO

Když po jednom ze vstupů odcházel Smoke z pódia, podíval se mým směrem, ukázal na hruď a udělal své klasické gesto "Quake love". Tou dobou jsem měl na sobě svetr, takže tričko nebylo vidět. Musel si mě všimnout už předtím a pamatoval si mě. V tu chvíli jsem si připadal jak puberťačka na koncertě oblíbené kapely. Chápete to? Všiml si mě :D



Při dalším zápase v LoL mezi Fraternitas a eXtatus se diváci přeřvávali jak šílení a utvořili solidní společný kotel, ve kterém jsem zrovna náhodou seděl. Představte si, že by spolu seděli třeba fanoušci Baníku a Sparty a fandili společně. Oplatil jsem Smokovi jeho pozornost a přiměl "kotel" skandovat "Smoku děkujem", což okomentoval přibližně slovy: "Díky, moc si toho vážím. Máme delay, sem tam trošku chlastáme." :D (audiozáznam)



Pak již někdy ve dvě hodiny v noci přišla řada na finále Hearthstone. Hra to byla velmi rychlá, protože bylo během čtvrt hodinky po všem. Mohl jsem se přesunout do své noclehárny. Na to, že se mělo končit zhruba ve 23:00, solidní sekera.

Neděle

Měl jsem v plánu vstát kolem jedenácté. To mi hodně nevyšlo a vstal jsem až skoro o půl třetí odpoledne. Vynadal jsem si do blbců a idiotů (jednou jedu na akci a půlku prospím). Koupil jsem si snídani a přesunul se do "arény". Tam už probíhal souboj o třetí místo v LoL, ze kterého jsem viděl asi polovinu. Prošvihl jsem boj o třetí místo v CS:GO a tuším přehlídku cosplayů. Mimochodem kostýmy byly skvělé a parádně obohatily celou akci. Bez nich by byly chodby mnohem smutnější. Takhle se tam pořád něco dělo, někdo se fotil, pózoval, prostě bylo živo. Tímto zdravím Marty a její Jinx.



V neděli ještě víc než v sobotu se projevil časový skluz. Na večer byla naplánovaná afterparty, ale spíš to vypadalo, že se bude hrát až do pěti do rána. Později bylo rozhodnuto, že se Starcraft a Quake odehrají na vedlejší "stage", což bylo výrazně skromnější umístění s místem asi pro 20 fanoušků. Jen díky tomuto přesunu se opět končilo zhruba o půl třetí, jinak by to bylo vážně do rána. To byla asi největší bolest celé akce, kdy si člověk nemohl naplánovat jídlo nebo cokoliv jiného, protože se zkrátka nedodržuje harmonogram. Na tom by měli organizátoři zapracovat.



Finále LoL jsem neviděl, protože už jsem čekal vedle na Starcraft. Řev diváků se ale ozýval pořádně, takže jsme kolikrát neslyšeli komentář. Musím smeknout před všemi komentátory a analyzátory, kteří mluvili při zápasech i mezi nimi. Všichni podali skvělý výkon a někteří byli dokonce lepší, než mnoho televizních komentátorů. Za všechny si dovolím jmenovat Wriese (Starcraft), který komentoval strašně rychle, ale perfektně mu bylo rozumět (jak slova, tak to mělo i hlavu a patu) a zvládal i hodně dobré vtípky a Baxtrixe (LoL). Díky němu a jeho analýzám jsem hru pochopil a skvěle si ji užil. I ostatní byli ale skvělí a jestli kvůli něčemu stojí za to jet na Asus Finals, tak jsou to právě komentátoři. Však se také strhla i jedna spontánní autogramiáda, kde byli právě komentátoři LoL hlavními hvězdami.



Finále CS:GO bylo dobré, ale na nervydrásající semifinále z předchozího dne to zkrátka nemělo. Zbýval tedy Starcraft a Quake. Zcela nepozorovaně se odehrálo semifinále v Quake Live mezi Oskinem a Domerem, které mělo přesně jednoho diváka - mě :) Ve Starcraftu si to následně rozdali ostřílený šampion Bluecheese a mladý hráč nExt. Přiznám se, že jsem byl v šoku, jak rychle tihle dva dokázali "hrát". Jestli jsem si myslel, že nejlepší myš je potřeba na střílečky, tak po shlédnutí jejich koncertu už si to nemyslím. Bluecheese (Terran) nExta (Zerg) pořád otravoval nějakými jednotkami, ten se tak nestihl rozvinout a byl poražen, ale bojoval statečně do poslední chvíle.



No a to nejlepší nakonec - finále Quake Live. Dorazili Oskino s Brejkem a rozehrávali se. Už při rozehře jsem jim koukal přes rameno a byla to pěkná podívaná. Mezi nás, pár posledních mohykánů, dorazil i Smoke a prohodil s námi pár slov. Zeptal se Domera, jestli nechce komentovat a ten výzvu přijal. Když se nad tím zamyslím, tak asi moc nechybělo a mohl jsem na komentátorském stanovišti skončit já :) (také díky DH řežbě). Po nepříjemném čekání začal boj. Oskino začal lépe, ale bylo to hodně vyrovnané. Nakonec se za stavu 2:2 rozehrávala i pátá rozhodující mapa a ta byla ještě minutu před koncem 7:7! Poslední souboje ale nakonec zvládl o trochu lépe Brejk a odnesl si tak již potřetí cenu pro vítěze. Gratulace!

Finále Quake

Mezitím již organizátoři uklízeli reklamní bannery a jiné "ozdoby". Sponzorské stánky již byly dávno pryč, šatna prázdná, na chodbě mrtvo. Byl to zvláštní pocit. Když jsem viděl, kolik věcí tam museli ti lidé nanosit a nachystat, teprve mi došlo, kolik je s přípravou takové akce práce. Je myslím obdivuhodné, co se podařilo z Asus Finals vybudovat a doufám, že bude tradice pokračovat i nadále. V červenci se sice nejspíš nezúčastním, protože máme s kamarády vlastní LANku, ale v prosinci jedu do Svitav znovu! Takovou akci si prostě nemůžu nechat ujít. Kdo pojede se mnou? :)

TV report

Pro zajímavost - moje přibližné náklady na akci:
VIP vstupenka na oba dny - 500 Kč
Ubytování - 2 noci x 650 Kč = 1300 Kč
Jídlo - Jedno velké jídlo za den + "svačiny" - zhruba 450 Kč
Cesta - 2 x Brno-Svitavy vlakem se slevou 25 % - celkem něco přes 100 Kč
Trička Quake Love - 2 x 300 Kč


Fotografie jsou buď moje vlastní, nebo stažené z facebookové stránky Hitpoint.cz.

Kwoky

Chcete, aby byl na DH blogu uveřejněn i váš článek? Pošlete nám ho na e-mail clanky@databaze-her.cz.


Diskuze ke článku

@Kwoky (21.01.2016 20:18): Samozrejme existuji nekteri co hraji i poradne hry :) ale z me zkusenosti hodne tech decek zna a hraje jen Lolko, Dotu a "tanky" - proste ten nejvetsi mainstream a k tem mam prave hodne daleko a preferuji s nimi nebyt v jedne mistnosti :)
@Kwoky (20.01.2016 23:48): Jasně. Myslel jsem tím, že bych preferoval partu pubertáků, co hraje Quaka než partu pubertáků co hraje Lolko. Nevím proč, ale druhá skupina mi přijde nesnesitelná :)
@MartinezZ (20.01.2016 22:40): Jel jsem si to tam hlavně užít, ne sbírat výsledky a statistiky :) Víc jsem tedy rozebral to, co jsem viděl a nejvíc si to užil.

@ugraugra (20.01.2016 22:09): Díky. Bez toho davu puberťáků by se dost možná žádná akce nekonala. Ale s některými jsem si tam i dobře pokecal, takže zase taková hrůza to není.
Skvělý článek. Sice jsem si říkal, že by mohl být trochu víc popisný ohledně dění, ale linkovaná videa to celkem dobře doplní a u semifinále CS:GO jsem tu hodinu a půl čistýho času zabil :)
Dobrej clanek, docela si me nalakal. Akorat me odrazuje ten dav pubertaku co vzdycha nad Lolkem a to nekolikahodinove zpozdeni. Proc tam byly takove prostoje? Asi by me dost nasralo kdybych misto toho abych sedel v hlavnim sale, tak se musel jit divat na quaka do nejakeho kumbalu.
Bezva článek:) věřím že to musel být skvělý zážitek.jen mi tu ještě chybí fotka kde jsi v tom legendárním quake tričku.:)
"Měl jsem v plánu vstát kolem jedenácté. To mi hodně nevyšlo a vstal jsem až skoro o půl třetí odpoledne" :D Se stane.

Článek jsem prolít, asi si to pak v klidu projdu ještě jednou. Tohle téma jde mimo mě, ale tím spíš si o tom rád něco přečtu. Plus v obcastu jsem o tom slyšel a bavilo mě to poslouchat.
@Garion (20.01.2016 10:46): Ono je to těžké. Jsem na to sám, sám musím komentovat, stíhat kameru, přepínat scény, vidět, co kdo dělá, kde se právě dropuje a do toho ještě vymýšlet, co říct. LoLkaři nebo CS:GO komentátoři se můžou soustředit výhradně na svojí mluvu, kameru jim ovládá někdo jiný (aspoň myslím), jsou na to dva a můžou se soustředit vyloženě jen na hru. Ale díky za feedback, i když mě už ten StarCraft stejně moc nebaví, tohle bylo po 2,5 letech první komentování, takže je jasné, že to nebylo ideální. Nejideálnější byl pro mě asi rok 2012 v tomhle ohledu. To jsem komentoval Asus Finals 4, MČR 2012 a PokerStrategy turnaj na Lancraftu, v podstatě všechny akce u nás.
Asus Finals jsou dobré akce, osobně jsem byl na 2, 3, 5 a teď i téhle 9 a na všech jsem ten SC2 komentoval (takže díky za pochvalu v článku Kwoky :). Celkově se ta akce vydařila, já jsem teda dorazil až v neděli (přece jen z Českých Budějovic je to štreka), v zákulisí se chlastalo solidně a fakt je škoda, že se SC2 nedostal na stage (i ten Quake), ale tak nevadí, snad příště!