Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Herní výzva 2016

Nemáte co hrát? Nebo naopak toho máte tolik, že nevíte, čím začít? Chcete pomoct s výběrem her na tento rok? A máte rádi výzvy? Samozřejmě že máte, jsme totiž na Databázi her, a každá hra je taková malá výzva. Proto tu pro vás mám Herní výzvu 2016.

Nebudu zastírat, že inspirací této akce je Čtenářská výzva 2016 webu Databáze knih. A abych nebyl lynčován jako drzý plagiátor, tak jsem oslovil Daniela Fialu, autora a provozovatele Databáze knih, s prosbou, zda by mu nevadilo, když se pokusím tento nápad okopírovat a zorganizovat zde. Dan žádná autorská práva na takovou akci nevlastní, a podobné akce se konají i jinde, takže samozřejmě souhlasil a popřál nám hodně štěstí. Takže tedy k věci.



Herní výzva bude probíhat následovně. Vaším úkolem bude v průběhu roku 2016 rozehrát a dohrát deset her. Většinou se při každoročním bilancování počet dohraných her u místních uživatelů pohybuje mezi 20-30, takže deset by neměl být takový problém a mělo by zbýt dostatek místa pro vaše další herní plány. Pro splnění výzvy pak platí následující pravidla.

● Každá z těchto her musí splnit kritéria jedné z níže vypsaných kategorií. Jedna kategorie = jedna hra, takže nelze jednou hrou splnit dvě či více kategorií. Pokud hra spadá do více kategorií, je tedy nutné si vybrat, na kterou z kategorií ji použiji.
● Hraní hry byste měli zahájit až v roce 2016 (hry rozehrané v lednu, před zveřejněním článku lze samozřejmě započítat) a dokončit do 31.12.2016.
● Herní platforma je libovolná, takže i hraní na konzoli, tabletu nebo mobilu, či něčem obskurnějším se počítá a samozřejmě není nutné všech deset her odehrát na jedné platformě. Ale pokud chcete, je to na vás.
● Hry není nutné hrát ve stejném pořadí, v jakém jsou vypsány kategorie.
● Za úspěšné splnění výzvy v jednotlivých kategoriích je považováno:
- Dohrání hlavní příběhové linky (na jakoukoliv obtížnost).
- Dohrání alespoň jedné kampaně, sezóny apod., pokud je kampaní ve hře více.
- Pokud hra nemá jasný konec, považujte výzvu za splněnou po odehrání 10 hodin čisté hrací doby.

A teď už asi to nejzajímavější a to jsou vypsané kategorie her.

1. Hra, jejíž název začíná na stejné písmeno jako vaše přezdívka na DH. Kdo má nestandardní přezdívku a má problém najít hru, může ve výjimečném případě použít druhé či další použitelné písmeno své přezdívky.


2. Hra vydaná v roce 2016. Tedy hra, která na zvolené platformě vyjde od 1.1.2016 do 31.12.2016. Ale nezapomeňte, že výzvu je potřeba dokončit do 31.12.2016.


3. Jedna ze 100 nejlépe hodnocených her na DH. Jde samozřejmě o reprezentativní hodnocení (tedy to barevné), šedé hry se nezapočítávají.


4. Hra od českého vývojářského studia. Studio by tedy mělo mít své sídlo v ČR. Tedy ne indické, kde na vrátnici pracuje jeden Čech.


5. Hra dohraná za jediný den. Ano, od začátku do konce je potřeba hru začít a dohrát v jeden jediný kalendářní den.


6. Oblíbená hra vašeho dětství/mládí. Tedy to, co jste kdysi dávno hráli a máte na to fajn vzpomínky, tak si to teď dáte celé znovu.


7. Hra z vašeho nejméně oblíbeného herního žánru. Specifikaci žánru ponechávám na vás, zda se odpíchnete od primárních žánrů na DH, nebo budete specifičtější. Jde o to, zkusit dohrát hru z žánru, který bych si normálně nevybral.


8. Hra z kategorie Freeware. Hra by měla být freeware od svého vzniku. Tedy placené hry, co byly následně uvolněny jako freeware, se nepočítají. Free-to-play tituly také nebrat, mělo by jít čistě o nekomerční produkt.


9. Hra vydaná nejpozději v roce 2006 (tedy stará 10 let a více). Datum vydání by mělo respektovat vámi zvolenou platformu, takže nelze si zvolit např. konzolovku, jejíž PC verze vyšla teprve nedávno, a hrát ji na PC. Stejně tak HD remake a různé Enhanced verze (pokud nejsou staré 10 let) se nepočítají.


10. Hra, která je u daného vývojářského studia jejich prvotinou. Tedy první vydaná hra daného studia, měl by to být skutečně ten nejstarší kousek těchto vývojářů. U pouze přejmenovaných studií, by bylo čistější hrát tedy první hru, kterou dané studio vydalo pod původním názvem.



No a co za to? Dobrý pocit, dámy a pánové. Nikdo plnění vaší výzvy hlídat ani kontrolovat nebude. Je jen na vás, jak obtížnou cestu si zvolíte, jak dlouhé či krátké hry si vyberete a jak féroví budete sami k sobě.

Přeji všem příjemnou zábavu. A samozřejmě se nebojte o své dojmy, plány, vítězství či prohry podělit jak v diskuzi pod článkem, tak v diskuzích obecných, až článek zapadne v propadlišti dějin.

Crash
Pozn. Memphis: Pokud se průběh výzvy rozhodnete veřejně reportovat ve vašem uživatelském profilu, napište do diskuze pod článkem zmínku o jejím přijetí - ty nejaktivnější z vás na konci roku odměníme DH body a možná i něčím navíc. :) Bude-li o výzvu zájem, můžeme pro její evidenci na příští rok připravit nějaké systémovější řešení, podobně jako mají na Databázi knih. Přeji spoustu zábavy při plnění!

EDIT (15. 1. 2016): Pokud se rozhodnete výzvu přijmout, zaregistrujte se do speciálního dokumentu, kde budou evidováni všichni účastníci - stačí připsat svou přezdívku a odkaz na profil na konec seznamu:



Zároveň si výzvu můžete modifikovat (a ztížit) dvěma způsoby:

Hard mod: "Kromě bodu č. 6 se bude jednat o hry, které jsem doposud nedohrál."
Comment mod: "Ke každé dohrané hře v rámci výzvy napíšu komentář."

EDIT (16. 3. 2016): Upřesnění pravidel od Crashe: http://dbher.cz/bp5311 a http://dbher.cz/bp5532

Diskuze ke článku

Koukám že mám prakticky splněno, jen ten neoblíbený žánr. Je jím asi vizuální román. To by mohlo být Spáleniště, ale nějaká interaktivita tam přeci jenom je:/

Pro zájemce:
1. Race Driver: GRID; Risen
2. Spáleniště; XCom 2
3. Quest for Glory I: So You Want To Be A Hero; Life is Strange; XCom2.
4. Botanicula; Samorost; Spáleniště
5. Kameleon; Samorost; Spáleniště
6. Czech Soccer Manager 2002
7.
8. Kameleon; miniDoom; Samorost; Spáleniště
9. Beneath a Steel Sky; I Have No Mouth, and I Must Scream; Samorost; Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast; The Last Express; Quest for Glory I: So You Want To Be A Hero
10. MiniDOOM; The Last Express
No, půl roku za náma a nemám ani polovinu her. A je tu léto, to hraju nejmíň. Na druhou stranu od října do konce roku k tomu zase sednu, takže se pořád nevzdávám.

Momentálně mám rozehraný Portal 2 (ten mě moc neba) a Wiggles (ti mě ba, ale jsou děsně na dlouho a nemám na ně dost času).
@Crash (26.06.2016 19:08): To bych nebyl já, no :) Jsem rád, že vyhovuje. Je to klasickej full megawad, já stejně TC moc nehraji. Navíc jsou tam docela těžký hádanky, takže si pošmáknu. Pojedu default GZDoom, dám new game. Potřebuji navíc plně profi věc, což pro ty autory platí beze zbytku.
@PavelU (26.06.2016 18:01): Ty prostě musíš mít vždycky něco spešl. :) Upřímně řečeno, mě osobně to přijde dost na hraně, je to sice prvotina, ale prostě není to celá hra, jsou to jen mapy do Dooma. Neměl bych problém s nějakou totální modifikací, kdy na první pohled tu původní hru člověk nepozná, ale tohle není ten případ. Jako jestli nemáš nic vhodnějšího, tak si to klidně hraj, ale já bych sám pro sebe asi neměl úplně dobrý pocit, že jsem splnil zadání.
Jako bod č. 10 budu zřejmě hrát modifikaci Icarus: Alien Vanguard k Doom II. V upřesněných pravidlech není souvislost s modifikacemi nijak specifikovaná. Je tam zmíněna jen provázanost různých platforem, tudíž tentýž postup můžu použít i na jakoukoliv jejich hru. Tzn., že Final Doom nebyl jejich prvním počinem, jak by si někdo, kdo mody nehraje, mohl mylně myslet. Viz seznam jejich tvorby na wiki.

Abych to ale ještě zkomplikoval, budu hrát tuto verzi modu, ta s muzikou. Celkově je totiž ta ZDoom verze mnohem kompatibilnější s dnešními source porty. U verzí z doby vydání by nemuselo dnes vše běžet, jak má, způsob instalace taky býval tehdy často jiný. Ten Icarus jsem už rozehrával před dvěma lety, samozřejmě dám teď novou hru, takže mohu říct, že jde spíše o konverzi. Nové zbraně, nepřátelé. Ale level design hádanky, skladba map, většinový podíl gameplaye, to zůstalo snad věrné verzi z roku 1996. A vydání je dle Doomworldu 21. březen 1996, Final Doom následoval skoro až o tři měsíce později.

Ty zbraně a nepřátele přidává ta ZDoom verze Icarus: Alien Vanguard, jaká hra byla ve verzi původní, to vlastně ani nevím. Protože často hraji i mody všelijak modifikované, odlišující se od původního vydání. A stránka, kde byly kdysi obrázky a info z té novější ZDoom verze Icarusu, (cca léto 2014) už bohužel nejede. Funkční jsou jen ty linky na MediaFire.

Zásadní tedy je, zda mi to Crash schválí/povolí, nebo budu zase muset vymyslet něco jiného. Ten Duke Nukem 3D se mi moc hrát nechce :)
@Fatality (09.06.2016 09:59): Samozřejmě komentář ke konzolové hře sem přidat nemůžeš. Pokud chceš být tvrďák, tak si ho klidně napiš, ulož a až budou konzole a přidá se ta konkrétní hra, tak budeš mít komentář ready. :)

U Top 100 se samozřejmě akceptují všechny hry, které se do Top 100 dostanou v průběhu roku 2016, i když třeba následně vypadnou. Čekat na stav k 31.12.2016 je samozřejmě nesmysl. Jen připomínám, že počítáme jen hry, co mají reprezentativní (barevné) hodnocení.
Jelikož tu nejsou konzolové hry, jak mám v rámci splnění comment modu napsat komentář, když tu ta hra nemá profil? :-D

A ještě jeden dotaz: Když dohraju hru z Top 100, ale ta později z Top 100 vypadne, záleží na tom? Jinými slovy, kategorie č. 3 se považuje za splněnou v den dohrání hry z Top 100 a nikoliv k datu 31. 12. 2016?
@Fatality (12.05.2016 09:19): Add-On Mod v.1.999 vyšel loni v prosinci. V roce 2012 byla k dispozici starší verze modu. No, nyní je to už jedno, ten problém jsem už vyřešil @PavelU (14.05.2016 20:09):. Nic to ale nemění na tom, že kompletní znění a striktní dodržení bodu č. 9 je mnou vnímáno jako silně kontroverzní.

Far Cry znovu dohráno. Můžu se vrhnout na další hru, tedy na Return to Castle Wolfenstein + Venom Mod Gold 4.6.
Far Cry v.1.4 + Quick Save Mod se mi nepodařilo celé dohrát. Zvládl jsem jen 16 misí. Bažina se bugla, jak sem vystoupil z džípu :( Hra letos už jednou dohrána, v rámci Add-On modu v.1.999, kde to fungovalo OK. Takže bod 9 jsem už tak jako tak splnil. Nahrazovat jinou hrou nemá smysl, protože jsem ztratil necelý měsíc, kdy se mi nic nepodařilo dohrát.
@marwel (27.04.2016 16:27): Oldschool graficky a i bych řekl, že bývají těžší. SC 1 je určitě těžší, než SC 2. Už mám rozhodnuto, že zkusím Battle for Middle-earth, to by mi mohlo vyhovovat a vždycky jsem ji chtěl dohrát.
Pokud myslis "oldschool" jako graficky, pak ano, ackoli 2D ma ve strategiich velke vyhody v prehlednosti. Pokud ale myslis hratelnostne, pak si s Tiberium Wars nijak nepomuzes, hraje se totiz stejne jako Red Alert 2. Mozna je tempem o neco pomalejsi (to plati o vsech 3d strategiich, vyjma Starcraft 2) ale je take dle meho o neco tezsi a predevsim znacne delsi (24 misi Red Alert 2, 38 misi Tiberium Wars, alespon tedy podle wikipedie).

Jako ja realtime strategie take neumim, Red Alert 2 jsem dohral par dni zpatky a je to prvni RTS, kterou jsem dohral do konce, ale bavi me. Ted prave sam premyslim, co dal. Original War, Company of Heroes, Tiberium Wars nebo Red Alert 3.
Takže asi opustím Company of Heroes a vyberu si jednu RTS z trojice Tiberium Wars, Age of Mythology a Battle for Middle-earth. Díky za podržení při chvilkové skepsi :-D
@Crash (26.04.2016 10:39): To taky, psal jsem asi :)

@jvempire (25.04.2016 21:31): Red Alert 2 je na mě už moc old school RTS, přemýšlím o Tiberium Wars, díky :)

@marwel (26.04.2016 17:11): CoH jsem původně zvolil, ale vůbec mi to nejde, jsem asi v páté misi a přijede pak na mě hromada tanků. Vůbec netuším, jak to hrát, jestli nechat jednotku chcípnout a naverbovat novou, nebo zraněné stahovat a doplňovat stavy, no velký záhul, RTS neumím :-D

@Kunick (26.04.2016 19:24): Ne, Duna je na mě moc stará hra, ty oldschool RTS jsou nejhorší pro mě :-D
@jvempire (25.04.2016 21:31): Red Alert 2 ma ale nektere mise hodne zdlouhave, to by mohl byt problem. Ja bych volil Company of Heroes. Soustredeni se na mensi pocet jednotek a pomalejsi tempo hry by mohlo vyhovovat.
Já asi výzvu nesplním :) Nedaří se mi zahrát strategie a ani mě to moc nebaví :)
Zlomená ruka, nudim se, nevim co hrát, jdu do toho taky :D schválně jestli to dám než se to zahojí :D
Napadl mně eště jedem upgrade: pro všechny dobrodruhy mezi námi je zde Adventure mod!! Odehrát celou výzvu během pracovní doby. [size=neskonale titěrná]Za všechny potíže způsobené tímto modem nese pouze učastník sám.[/size]
@Gordon (19.03.2016 10:25): Aby to byla sranda, museli by se smát obě strany. Pokud se směje jen jedna, není to sranda, ale posměch, což je celkem rozdíl.

Ale v pohodě, neber to tak vážně, ve skutečnosti nejsem naštvaný ani nabručený jestli ti to tak přijde, jen jsem chtěl racionálně odpovědět na ty "legrácky" mířené na mou osobu a udělat v tom jasno, když už to někomu stálo za to vytahovat i po 2 měsících.
Přes hubu si tu s nikým dávat nechci, ale stejně nechápu, proč je tu stále zmiňováno mé jméno. Kdo mě zná, ví, že jsem z počtu dohraných her snad druhý nejaktivnější hráč na DH (Hned po Josefovy). Za minulý rok jsem jich dohrál 150, za tento rok zatím 24 (Takže bych už klidně mohl tu pětiminutovou nahradit i mnohem delšími a pořád byl první, kdo výzvu splnil), proto jsou ty narážky docela bezpředmětné.

PS: Jo, a aby to nevypadalo, že je to něco na co jsem hrdý, tak právě naopak, proto jsem se nakonec vykašlal na ten Super-Hardcore mode (Splň herní výzvu každý měsíc), ne že by nebylo v mých silách to zvládnout, ale protože chci svůj volný čas věnovat raději něčemu produktivnějšímu. Takže poslední dva měsíce z něho většinu dávám do práce na vlastní hře, což je pro mě důležitější, než to konzumenství.
Vzhledem k tomu, že jsem si dal výzvu dohrát 20 her ze žebříčku 50 nejlepších, neuškodí si přidat i tuhle výzvu.