Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

DH Masters 2017 - 3. turnaj

3. turnaj DH Masters je za dveřmi. Tentokrát budeme karbaníci...



Září se blíží a s ním další turnaj DH Masters. Po strategickém běsnění ve Starcraftu si dáme trochu té strategie ještě jednou.

Organizace

Turnaj proběhne o víkendu 2. - 3. 9. 2017. Je nutné se do něj předem registrovat (stačí mi poslat krátkou zprávu do DH pošty). Deadline pro registraci je čtvrtek 31. 8. 2017 23:59:59. Maximální počet hráčů je 32.

Veškeré další organizační informace (bodování, pravidla, rozlosování do skupin apod.) budou uvedeny na stránce facebookové skupiny.

Co se bude hrát?

Ve třetím turnaji DH Masters 2017 budeme hrát karetní hru Faeria.


Budeme hrát klasické duely 1v1 a obě strany budou mít povinně základní zelený balík karet ("Zelený začátek").

Pravidla

- Hrajeme vždy na jeden vítězný zápas. Finále a boj o 3. místo se budou hrát na dva vítězné zápasy (BO3).
- Čas zápasu si hráči domluví mezi sebou, ale bude stanovena deadline, do kdy ho musí dohrát.
- Po skončení zápasu mi na e-mail kwoky@seznam.cz pošlete screenshot ze zápasu (nejlépe když to stihnete ještě těsně před koncem s rozložením jednotek po mapě). Pokud budete nahrávat video, jenom dobře, ale není to povinné. Video může posloužit jako důkazní materiál v případě, že se vám bude zdát soupeřův balík podezřelý.
- Pokud se prokáže, že soupeř zahrál nepovolenou kartu, znamená to automaticky kontumaci zápasu. Pokud hráči odehrají dva nebo tři zápasy a na chybu přijdou až pak, znamená to kontumaci obou (všech tří) zápasů.
- Účastník turnaje se může připojit do hry jako divák pouze se souhlasem obou hráčů. Pokud s tím alespoň jeden z hráčů nesouhlasí, musí divák místnost neprodleně opustit.
- Zápasy, ve kterých se bude hrát o postup mezi nejlepší 4, bude pořadatel (Kwoky) sledovat live. Tedy prosím účastníky, aby mi před zápasem napsali na Steamu. Které přesně zápasy to budou, se dozvíte v pátek před turnajem.

Pár užitečných informací o průběhu hry:
- Na začátku hry si můžete vyměnit karty, které vám nevyhovují do začátku. Ty nevyhovující se zamíchají zpět do balíku a hra si lízne jiné.
- Hráč, který začíná jako druhý, dostane na začátku kartu Průzkum a 2 faerie navíc jako kompenzaci.
- Schopnost Dash (Výpad) umožnuje se, okamžitě po vyložení, posunout v přímém směru. Ale neumožňuje v daném kole zaútočit.
- Pokud hráči dojdou karty v balíčku, každé kolo přijde o životy. Nejprve o 1 a poté každé kolo o 1 víc, dokud není jeden z hráčů na nule. Počet karet lze zobrazit najetím na počet faerií (modré kolečko s číslem) nebo to lze permanentně zapnout v menu (doporučuji).
- Karta "Květoskřítek" daruje majiteli při své smrti náhodnou zelenou kartu. Pokud tedy soupeř zahraje kartu, kterou neznáte, může to být právě tato náhodná karta.

Nejjednodušeji se se soupeřem spojíte tak, že si ho přidáte do přátel ve Steamu a poté v předfiltrovaném seznamu přímo ve hře. Pak už jen stačí kliknout pravým tlačítkem na jeho jméno a pozvat ho do místnosti.

Příjemnou zábavu! :)

Pokud jste od minule zapomněli, o čem tu píšu, v úvodním článku od DH Masters 2017 si to můžete připomenout. :)

Organizační pokyny:

TLDR: Každý s každým a nakonec rozhodující zápasy o medaile.

Budeme hrát všichni proti všem. Zápasy se odehrají na 1 vítězství a nebude se hrát žádný vyřazovací pavouk. Potkáte se tedy se všemi zaregistrovanými soupeři.

Navrhl jsem dvě doporučené skupiny, které by spolu měly odehrát všechny zápasy během soboty. Není to ale závazné, můžete vyzvat i soupeře z druhé skupiny. Abychom všechno stihli, tak prosím během pátku a soboty odehrajte všechny zápasy ze své skupiny a jeden navíc.

Doporučená skupina 1:
Karasman
Laurona
Fatality
Ronik
Crash

Doporučená skupina 2:
Terien
Drekt
Garion
Psyx
Eru

Na konci sečteme počet výher a určíme pořadí. Hráči na 1. a 2. místě si to rozdají o vítězství v zápase BO3 (na 2 vítězství), hráči na 3. a 4. místě si zahrají stejným systémem o bronz.

Průběžné výsledky můžete sledovat ZDE.

Kwoky

Chcete, aby byl na DH blogu uveřejněn i váš článek? Pošlete nám ho na e-mail clanky@databaze-her.cz.


Diskuze ke článku

@Kwoky (01.09.2017 20:48): to vedet, zak jsem mohl hrat na notasu ve vlaku:D jste se na to pekne vrhli. a gariin zatim opravdu na crashe ztraci...ale nic jeste neni hotovo. a jsem zvedavy na Erua a jeho pilovani strategie do posledni chvile. doufam ze zase bude nejake video a komentatem. a P.S. nemeli byste byt tak oslivi na lauronu nebo vam to vrati v CSku
Zatim diky vsem za hry :) Karty obecne nehraju, coz ma urcite vliv na moje skore, ale teda kdyz v cca polovine zapasu zahraje protihrac pana bestii v 2. nebo 3. kole, neda se s tim prakticky nic delat :)
Oficiálně začínáme až zítra, ale většina se do toho již pustila s vervou, takže máme cca polovinu všech zápasů za sebou. Ve vedení je zatím Fatality, ale těsně za ním jsou Psyx s Terienem. Uvidíme, co přinesou další zápasy.

Velké problémy působí, pokud má soupeř hned od začátku jednoho nebo dokonce dva pány bestií. Právě tahle karta často převáží misku vah ve prospěch svého majitele. Tak pozor na ně :)
@Kunick (01.09.2017 13:47): No aspoň si na mňa niekto spomenul :D Ale je to tak, tento rok som už dopredu avizoval, že nemám záujem pokračovať, a jedine prvé kolo ma zaujalo vybranou hrou, tak som do toho pre zábavu išiel. Tie ďalšie vrátane Faerie už nie, takže to siliť nebudem a ako vravíš, Drekt aj Fatality to no-lifujú na kosť a to mne sa už nechcelo. Prvé kolo som vyhral, takže som si dokázal, že to tam furt je, ale mne to stačilo :D

Ale želám vám príjemné hranie a aj keď sa toho aktívne nezúčastňujem, zodpovedne sledujem priebeh každého turnaja a všetky príspevky si starostlivo čítam, lebo sledovať ten priebeh je stále celkom zaujímavé :)
Tak už jsem taky připraven, takže dnes klidně odehraju s kýmkoliv, kdo bude mít zájem.
Dnes mě prosím nevyzívejte, i kdybyste mě viděli přímo ve Faerii. Ale zítra a pozítří tu budu po většinu dne. Mé západy můžete sledovat všechny, nemám s tím problém.
Tak to byl jen takový malý předturnajový rozbor kdo a kam to může dotáhnout :D
Až Kwoky zřídí na stránkách medailonky jednotlivých hráčů tak můžeme vypsat kurzy a udělat z toho i gambling a vyhrávat speciální DH masters avatary :D
jinak bych zmínil že Faeria moc nespoluipracuje se Steamem (alespoň mě :) asi rukama) a nejde fotit klasický steam screenyshoty. fotí mi to jen přes tlačítko print screen na klávesnici :)
@Kunick (01.09.2017 13:47): No ted jsem v TOP3(5), ale za mnou jsou Crash i Karasman hodne tesne, takze zadne zarucene udrzeni v TOP tam nevidim, navic k tomu v kartach, ktere tak nejak z principu nehraju :)
spíš je divné, že opět chybí piraten - takhle si myslím, že asi už neobhájí. Drekt i Fatality jsou nolifeři, kteří si nejspíš nenechají ujít žádný turnaj.
A vzhledem k H34Dově omezené množině her které hraje si myslím, že by si Garion neměl stěžovat ale být rád :D
Ještě mě napadl jeden dotaz. Jak se bude postupovat v situaci, že nastane remíza? Uznávám, je to velmi krajní záležitost obzvlášť s tímto balíčkem, ale možné to zřejmě je (když mají oba hráči 1 život a prázdný balíček a aktivní hráč zabije svého stařešinu o soupeřova stařešinu (bytosti 1/1 s Last words: Draw a card), oba si líznou kartu, ale nemají z čeho, takže dostanou 1 zranění a je remíza). :-D
@Terien (01.09.2017 10:25): Hrajeme každý s každým, tedy když je vás 9, odehraje každý celkem 8 zápasů na 1 vítězství.

Abychom to nějak rovnoměrně rozdělili a aby se vám lépe domlouvaly termíny, rozhodil jsem účastníky do dvou "skupin". Není důležité, jestli odehraješ nejdřív zápasy ze své skupiny a pak až s ostatními - je to úplně fuk. Můžeš třeba odehrát v sobotu 7 zápasů (3 se soupeři ze své skupiny, 4 z druhé) a v neděli jen jeden. Skupiny jsou pouze orientační.

Už můžete začít hrát. Pokud mě uvidíte online na Steamu, tak mi můžete napsat, abych mohl kontrolovat splnění pravidel (použití povolených karet).

@Fatality (01.09.2017 10:27): V takovém případě o postupu do finále rozhodne výsledek už dříve odehraného vzájemného zápasu.
jak to teda je? zatím mě to hlava nebere:
když skupiny nejsou závazné a můžu vyzvat i z té druhé skupiny?
a zatímco ten co bude hrát jen se skupinou tak muze ziskat max 5(4) bodů a ten co si dá práci a bude hrát se všema tak 9 bodů?

btw začít hrát můžu už dnes odpoledne i večír

zítra budu odpo pryč tak buď dopolko nebo večer
@Fatality (01.09.2017 09:54): V původní verzi s pavoukem to bylo tak, že kdybys dvakrát prohrál v pavoukovi, tak končíš. Teď je to tak, že když dvakrát prohraješ, tak teoreticky skončíš třetí. To je ten hlavní důvod, proč jsem se přiklonil k novému systému.

Jestli to chápu správně, tak ti vadí, že když jednou náhodou prohraješ kvůli horším kartám, tak už nemůžeš vyhrát celkově. To ale není pravda. Záleží na tom, jak budou hrát ostatní. A taky proto je tam na konci ten zápas o celkové vítězství.

@Garion (01.09.2017 09:59): Single elimination pavouk na konec mě taky napadl, ale to už jsme zase u toho random elementu, co na začátku. Muselo by se to hrát ideálně BO5, což bychom hráli do noci. Tedy raději ne. Ale v principu souhlasím.

@Fatality (01.09.2017 09:57): Swiss systém jsem taky zvažoval (a to hodně), ale musel bych mít neustále aktuální informace o všech zápasech a stačil by jeden "hříšník" a celý systém by se mohl rozsypat. Tedy z organizátorského pohledu to na online turnaje není moc vhodné. Offline by to byla výrazně lepší volba.
@Garion (01.09.2017 09:56): No, to ne, ale když já porazím díky štěstí lepšího hráče a pak mě všichni porazí, protože jsem nejhorší, tak má smůlu ten, kterého jsem porazil jen díky štěstí.

Tím italic textem jsem parafrázoval Drektovo vyjádření ke změně systému.

To už by byl spravedlivější swiss-systém, ale s pavoukem. Bez pavouka a jen tabulka na počet výher, to je podle mě nic moc systém :(
Tento formát je o dost horší, než původní. Stačí, aby i tomu nejhoršímu hráči došly dvakrát po sobě dobré karty a skončí první. No, asi ne první, ale když díky štěstí porazí lepšího hráče, tak už si ten lepší nemůže dovolit znova prohrát :)

Dnes můžu tak od čtyř hodin.
TLDR: Každý s každým a nakonec rozhodující zápasy o medaile.

Po usilovném zvažování jsem se rozhodl vyzkoušet systém, ke kterému mě inspiroval Drekt. Budeme hrát všichni proti všem.

Zápasy se odehrají na 1 vítězství a nebude se hrát žádný vyřazovací pavouk. Potkáte se tedy se všemi zaregistrovanými soupeři.

Navrhl jsem dvě doporučené skupiny, které by spolu měly odehrát všechny zápasy během soboty. Není to ale závazné, můžete vyzvat i soupeře z druhé skupiny. Abychom všechno stihli, tak prosím během pátku a soboty odehrajte všechny zápasy ze své skupiny a jeden navíc.

Doporučená skupina 1:
Karasman
Laurona
Fatality
Ronik

Doporučená skupina 2:
Terien
Drekt
Garion
Psyx
Eru

Na konci sečteme počet výher a určíme pořadí. Hráči na 1. a 2. místě si to rozdají o vítězství v zápase BO3 (na 2 vítězství), hráči na 3. a 4. místě si zahrají stejným systémem o bronz.

Round 1. Fight! :)
@Kwoky (31.08.2017 23:33): Jo no, větší počet zápasů by byl asi jedinou nevýhodou. Na druhou stranu to ale nevyžaduje ty skupiny, takže by na to, aby to odehrál každý z každým byli celé dva dny (možná i tři, pokud bude zas možno začít už i v pátek).

No je to na tobě, záleží asi hlavně na tom, kolik je nakonec celkem hráčů a jestli by to všichni stihli. Každopádně u těchto her fakt řekne více celkových počet výher, než jednotlivé zápasy, které prostě někdy můžou být jen takový "fancy coin flip" :D
@Kwoky (31.08.2017 15:37): Jelikož je tohle zatím nejvíc random-based hra DH masters, doporučuji před výběrem systému turnaje kouknout na Tohle video a zvážit třeba zmíněný Round-robin na dvě výhry.

Protože, přece jen, pokud se bude double-elimination pavouk hrát zezačátku na jednu výhru, stačí aby i tomu nejlepšímu hráči došli dvakrát po sobě špatné karty a skončí poslední :D
Jedna důležitá úprava pravidel: Účastník turnaje se může připojit do hry jako divák pouze se souhlasem obou hráčů. Pokud s tím alespoň jeden z hráčů nesouhlasí, musí divák místnost neprodleně opustit.

Systém hry ještě není známý (ještě se může někdo přihlásit). Ale dá se čekat, že budeme mít opět skupiny a poté pavouka s double-elimination.
Zápasy, ve kterých se bude hrát o postup mezi nejlepší 4, chci sledovat live. Tedy prosím účastníky, aby mi před zápasem napsali na Steamu. Které přesně zápasy to budou, se dozvíte zítra.
Během tréninku jsem ztratil spojení na Faeria server a hra mě odpojila. Po opětovném připojení se mi znovu automaticky načetla rozehraná "partie". Zkusí někdo (např. se mnou) co by to udělalo při PvP? Jestli by se hra také obnovila nebo by bylo nutné začít od znovu od začátku?
Já to zatím pustil asi na 10 minut a projel ten tutoriál, víc jsem se k tomu nedostal... :(