06.01.2012 14:20 Já to kupoval za 5€, odjel asi půlku GRID World a došla mi trpělivost kvůli neustálým srážkám, později to je nehorázný opruz, snad nejhorší…
Race Driver: GRID
- Datum vydání:
- 30.05.2008
- Vývojáři:
- Codemasters
GRID se odehrává na třech kontinentech - Evropa, Amerika, Japonsko, které jsou specifické různým stylem závodění. V Evropě se jezdí hlavně klasické závody v cesťácích nebo formulích na licencovaných okruzích. V Americe jsou oblíbené závody na okruzích vybudovaných v ulicích měst a v Japonsku jde samozřejmě hlavně o driftování. Celkově ve hře najdeme okolo 50 aut a 15 okruhů (s různými verzemi).
Hra běží na modifikovaném enginu z Colin McRae: DiRT a tak nabízí perfektní grafiku a hlavně dosud nevídaný detailní model poškození.
Nástěnka
VideoVideo
Prasklá pneumatika
Jirka82, 128 dní-1 (0/-1) -
VideoGameplay
Sestřih z několika závodů z CZ verze
Jirka82, 351 dní0 (0/0) -
VideoVideorecenze
Videorecenze - Gamesweasel.com (EN)
DoomCZE, 1 rok a 3 dny0 (0/0)
Poslední diskuzní příspěvek
Grafická stránka hry je velmi povedená, takřka dokonalá na svojí dobu. Dnes ještě rozhodně se nemá za co stydět a stále patří mezi špičku. Hru jsem oprášil někdy před rokem a půl a zahrál si ji na svém tehda vylepšeném PC, při maximálních detailech a rozlišení mi hodnota FPS ukazovala hodně přes 100 a hra šla jako po másle. Nádherné stíny, nasvícení, detailnost tratě i aut, interiéru, krásnej dým, tvořící se na základě smykování od vašich pneumatik, to vše je prostě tak jak má být a já byl velmi spokojen.
Zvuková stránka hry už není taková lahoda, jako grafika. Čekal jsem realističtější zvuky aut. Něco, co mi nažene husí kůži. Tady v této hře se to nekoná. Škoda. Špičkové zvuky se spojením špičkové grafiky by byla šupa. Takto auta jen podivně pískají, zdánlivě připomínají reálný zvuk aut. Snad jen formule ujdou, dají se poslouchat.
Nyní k hratelnosti samotné hry. Kampaň hry je dost dlouhá, než jsem ji prošel, zabralo mi to dost dnů. Závodí se ve 3 oblastech, každá je jinak dobrá a aby nedošlo k nějakému stereotypu, je dobré je střídat. Když jsem se rozhodl projít nejprve celou Evropu, po pár závodech jsem své rozhodnutí změnil. Tratí je málo, často se opakují, hra tak může leckomu upadat do stereotypu, mě osobně to až tak nevadilo a hraní Gridu mě nijak neomrzelo. Rozhodně bych přidal i na výběru aut. Druhy závodů jsou různé, od těch klasických, jako je jízda na okruhu ve snaze být na prvním místě, až po driftování z kopce dolů, nebo jízda nočním japonským městem plná adrenalinu. Taková specialitka je potom možnost zajetí si závodu LeMans v rámci ukončení závodní sezony. Ze začátku jsem si LeMans zajel, ale rozhodně jsem tento závod nepodstoupil po každém ukončení sezony, je to přeci jen závod na dlouho a přestával mě pak bavit.
Celkově bych osobně zhodnotil tuto závodní hru jako výbornou. I přes moje výhrady, jako je málo druhů aut a tratí, slabší zvuky aut, jsem si tuto hru velmi oblíbil, na jednu stranu je možná stereotypní, na tu druhou vás ale nutí jít dál a dál a dokončit kampaň.
GRID jsem si zahrál poprvé před lety, kdy šlo o čerstvou novinku. Z nepochopitelných důvodů jsem tehdy nebyl schopen hru ovládat na klávesnici. Zpětně už opravdu neurčím, zda šlo o mou naprostou neschopnost, či nějaký technický problém, ale tehdy jsem byl touto věcí značně frustrován a hru tak ani zdaleka nedohrál. Od té doby uplynulo pár DIRTů, NFSpeedů, FlatOutů, Test Driverů, Fuelů a Bornoutů. Předevčírem mě sucho donutilo sáhnout do archivu, nahmatat GRID a dát mu další příležitost. Kletba byla zřejmě prolomena, protože od první chvíle se mi vozidla ve hře řídila (na klávesnici) naprosto fantasticky a tak jsem se dal do kariéry.
První plus – grafika. Světla sice stejně přepálený jako u prvního DIRTu, ale stále jde o nex-gen podpořený opravdu kvalitními efekty. Hezké tratě, nablýskané káry, spousta kouře a jisker, co víc chtít? Hudební rockovou nálož jsem sice příliš neregistroval, ale to není dobře ani špatně. Zvukové efekty jsou vcelku ucházející, oproti grafice tedy nejde a ani nešlo právě o orgie. Vám anglofilům to přijde možná jako nicotné plus, ale mě, zaostalému člověku co mluví pouze svou mateřštinou, a to ještě špatně, se docela líbil český dabing. Je příjemné poslouchat postavy v zákulisí závodů, jak se vám snaží sdělovat užitečné informace, což se jim stejně moc nedaří :).
Jak už to tak bývá, ke konci dochází k náhlému ochlazení a přicházející fronta stereotypu může kdekomu zkazit náladu. Polovina hry vás zahrnuje novinkami, druhá pak deptá svou repetivností a umělým protahováním herní doby. Tratě začnou být stejné, vozidla stejná, šampionáty stejné s výjimkou toho, že jsou dvakrát tak delší, ovšem na stále stejných tratích. 24 Hodin Le Mans po každých 3 odjetých šampionátech přestává být zábavné už po druhém odjetí, naštěstí vás ale hra nenutí ten trýznivě dlouhý okruh povinně podstupovat. Nakonec zamrzí i dabing. Týmoví kolegové jsou nadabovaní všichni jedním hlasem a říkají pořád to samé, šéf týmu říká pořád to samé a dokonce i ta ze začátku ukecaná asistentka se sexy hlasem začne časem dokola mlít to stejný.
Po té špíně z předchozího odstavce to s titulem asi moc nadějně nevypadá, ale opak je spíše pravdou. V celkovém kontextu nejsou chyby až tak výrazné nebo neočekávané, klady silně převažují. Nemá smysl se ke každému z mnoha z nich jednotlivě vyjadřovat, ale rozhodně je zmíním v plusech pod tímto textem. Stručně řečeno, GRID mi v mnohém dal to, po čem jsem již léta toužil a o čem jsem psal v prvním odstavci. Na druhou stranu, pořád to není takové, jaké by to mohlo být, tentokrát už stačilo k dokonalosti opravdu nemnoho. Možná, že je i dobře, že ta rezerva tu je a tím pádem snad i důvod mít se ještě na co těšit.
Pro: nex-gen grafika, fyzikální model, ovládání, flashbacky, výběr obtížnosti před každým šampionátem, rychlé loadingy, licence, zpracování tratí a vozidel, sponzoři, jejich aplikace, vlastní tým - včetně názvu, barev a týmového kolegy, český dabing, Ravenwest
Proti: přepálená světla, v druhé půli repetivnost plynoucí z nedostatku novinek, přehnané využití licence 24 Hodin Le Mans, žádný setup, upgrade a tuning vozidel, po čase repetivnost dabingu, relativně krátké, statistiky?, aspoň malý příběh by nebyl na škodu :)
Pro: skvělá akční hratelnost, auta, výborná ovladatelnost, grafika, optimalizace
Proti: v pozdějších fázích singleplayeru bohužel nastupuje nuda, relativně málo okruhů
Základní info:
"Hra běží na Neon enginu z Colin McRae: DiRT. Je zaměřená čistě na požitek ze závodění, takže např. zcela odpadne přizpůsobování si vozidla a namísto toho si užijete rivalitu mezi jezdci nebo srážky vozů. Budete mít na výběr z celé řady licencovaných aut, samotná hra však nebude spočívat jen v závodění se po světě, nýbrž komplexním kariérním módu.
Ten začnete pěkně od nuly coby nájemný řidič, vydělávající si na živobytí v demolition derby. Vaším cílem bude prosadit se mezi těžkou konkurencí, stát se řidičem prestižního týmu a později se na celou věc podívat z druhé strany: založit vlastní značku, najmout ty nejlepší jezdce a sehnat sponzory. Závody se budou odehrávat ve třech regionech: Evropě (podíváte se např. do Nurburgringu), Severní Americe (San Francisco, Detroit, Long Beach, Washington) a Japonsku, kde se budou konat nelegální pouliční závody. Jezdecká sezóna přitom poběží nezávisle na tom, zdali se jednotlivých jízd zúčastníte.
Cílem vývojářů je, abyste cestování po světě skutečně pocítili: proto jakmile přijedete do Japonska, dostanete příležitost si vyzkoušet driftování ve stylu D1 Grand Prix, kdy jsou řidiči bodově hodnoceni za úhel a rychlost svých skluzů. Ještě zajímavěji vypadá mód Touge neboli vlastně ilegální souboje dvou aut, předjíždějících se v úzkých horských serpentinách (zde autoři přiznávají zase inspiraci japonským manga Initial D).
Vrcholem závodění po Japonsku pak budou městské závody, alespoň po vizuální stránce prý zcela ohromující a ještě lepší než Project Gotham Racing: ať už díky špičkovému nasvícení, davům nadšených fanoušků mávajícím vlajkami či lampionům zavěšeným nad tratí ..."
Porstředí: Závody se budou odehrávat ve třech regionech: Evropě (podíváte se např. do Nurburgringu), Severní Americe (San Francisco, Detroit, Long Beach, Washington) a Japonsku,v každém regionu jsou jiné disciplíny např. v Japonsku budou nelegální pouliční závody .
Ovladatelnost :
Co se týče ovladatelnosti je hra velmi dobře provedená auta se chovají jako v reálu.Smyky jsou také hezky provedené .Neni k tomu moc co dodat jednoduše se ovladatelnost Codemasteru povedla.
Grafika : Graficky se také hra povedla co se týče enginu který je stejný jako v ColinMcRea : DiRT nebo modelu poškození který se dobře povedl jenom slabé následky při nabourání na vlastnosti vozu . Grafické stránce hry skoro není co vytknout.
Pro: grafika, spousta typů aut, pocit z jízdy,pohled z kokpitu, návykoví multiplayer
Proti: poměrně málo tratí, poškození má jen malé důsledky
Na Athlon64 X2 6000+ / 2GB RAM / Radeon HD3870 běhá vše v 1280x1024 na plné detaily.
Pro: Grafika, model požkození, jízdní model (arkáda), navykový multiplayer
Proti: Wrecker hráči (není chyba hry)

Pro: grafika, kouř, dlouhá herní doba (což může být i jako proti vzhledem k málo druhů tratí)
Proti: zvuky, mohlo být více typů aut a tratí