Pro přístup k pokročilým funkcím se musíte přihlásit / zaregistrovat

Portal

09.10.2007
Vývojáři:
Valve Software
Oficiální stránky:
Portal od Valve, který je součástí kompilace her Orange Box, představuje prakticky žánr sám pro sebe: first-person logickou/skákací hru.

V kůži hlavní hrdinky Chell se podílíte na testování vynálezu korporace Aperture Science - portal gunu. Tato hračka vytváří portály pro rychlé cestování v prostoru a technologie byla původně vyvinuta jako náhrada za sprchové závěsy.

Herní doba je pouhé 3 hodiny. Portal je plný zajímavých puzzlů a kvalitního suchého humoru. Tříhodinovou hratelnost značně rozšiřují advanced a challenge mapy, které už zdaleka nejsou tak jednoduché, jako samotná hlavní hra.
Portal získal řadu ocenění jako Hra Roku 2007.

Nástěnka

Poslední diskuzní příspěvek

Aj tak, tým pár vetám, čo tam je rozumiem =) Ešte že dvojka má oficiálnu češtinu...

Dohráno90

V dnešní době, kdy si vyvojářská studia nemohou dovolit přílišné experimentování a riskantní vedlejší projekty, které by se nemusely vyplatit (nejen v penězích, ale také z pohledu ztraceného času), představuje Portal svěží vánek, nebo přesněji blesk z čistého nebe na poli logických akčních her.

Portal je osvěžující, vtipný, příjemný, vhodný na odreagování i zamyšlení nad logickými rébusy. Nejedná se o hardcore zápřah na mozek, abyste u něj rozbili 3 klávesnice během jednoho levelu, Portal se dá projet na jeden zátah a fakt, že ke konci začne být už trochu stereotypní (ocenil bych více levelů a méně herní délky pro "závěrečný" útěk), ale i tak je to úžasný projekt, který se v záplavě dnešních her rozhodně neztratí.

PS: Kulometná hnízda bych za ten jejich roztomilý hlásek mnohem raději pohladil, než zničil :)

HW: Minimum: 1,2 GHZ CPU, 512 MB RAM, GF 4MX/Radeon 7000 / Doporučeno: 2.4 GHZ CPU, 512 MB RAM, GF 5800/Radeon 9700

Pro: Inovace, originalita, zábavné, vtipné, obtížné tak akorát pro pohodové hraní.

Proti: Později stereotypní.

Celkové hodnocení komentáře: +16 (+16/0)
Dohráno95

Také přidám svůj názor, k Portalu jsem se bohužel (a zároveń i bohudík) dostal teprve nedávno. A to mě vlastně žene k tomuto komentáři.

Probouzíte se v rozsáhlých místech velkého komplexu Aperture Science. Stejně tak jako v rivalské společnosti Black Mesa jde o jakýsi test, při kterém vás provází hlas z audia vysoce vyspělého počítače. Dostáváte do rukou portal gun a jak postupujete dál, dostáváte se od primitivních úkonů až k těm těžším a těžším. To ovšem neznamená, že to pro vás bude nějaký problém. Já jsem si z nějakého důvodu pořád myslel, že si s něčím nebudu moct poradit. K nějakému zádrhelu jsem došel někdy ve 3/4 hry, jinak na tom nebylo nic nezvladatelného.

Jako takový příjemný vtípek mi přišly věžicky s tím dětským hláskem a pár skrytých hlášek, ovšem co bylo párádní, byla závěrečná mise, kterou jsem si naprosto vychutnal a o to větší bylo překvapení v podobě finální scénky.

Celé to na mě udělalo strašně silný dojem. Nevím, jak se to stalo.. ale celý Half-Life na mě vždy působil tak živě, silně a chytlavě. V závěru mohu říci, že Portal není vyjímkou, jako logická hra to není žádný zápřah, ale pokud jste fanoušci Valve, nesmíte si Portal nechat ujít!

Celkové hodnocení komentáře: +15 (+16/-1)
Dohráno85

Skutočne príjemné prekvapenie, tak by som mohol nazvať Portal a ukončiť komentár. Lenže inovatívne hry si zaslúžia trochu viac pozornosti. Portal som rozohral ako poslednú hru z Orange Boxu a viacmenej som aj po dobrých ohlasoch nič extra nečakal. Asi to nebola chyba, lebo pre to ma Portal na tie štyri hodiny uchvátil a ponúkol kvalitnú zábavu, vyšperkovanú skvelým suchým humorom a neobyčajným námetom. Prvé, čo vás na hre isto zaujme, je neobvyklé prostredie. Laboratória korporácie Aperture Science sú na prvý pohľad zaujímavé, no tak trochu sterilné a pri poslednych testovacích komorách aj trochu stereotypné. Mierna zmena prostredia a zvrat v príbehu však našťastie rýchlo prekryjú nastupujúcu jednotvárnosť. Portálovú pušku si osvojíte a obľúbite veľmi rýchlo, nemenej zaujímavá je aj hláškujúca GLaDOS ako hlavný zloduch. Škoda len krátkosti hry, tri-štyri hodiny preletia veľmi rýchlo.

Pro: inovatívnosť, hrateľnosť, humor, grafika, GLaDOS, Still Alive, achievementy

Proti: mierny stereotyp (zarazený zmenou prostredia), krátkosť

Celkové hodnocení komentáře: +13 (+13/0)
Dohráno80

Logické FPS (zajímavá kombinace) Portal je velmi zajímavý kousek. Hra se opravdu dobře hraje, neobsahuje žádná hluchá místa, svižně utíká, snad jen co nejvíce potrapí jsou některé hádanky.

Osobně jsem se zasekl v testovací místnostni 15 a 18, zde jsem chtě nechtě musel sáhnout po videu na youtube. Jinak portal gun a celý koncept hry je velmi svěží a jen tak se nevidí.

Navíc provázanost se světem dalo by se říct až s Universem Half Life je příjemná a rozhodně fanoušky potěší.

Příběh má dokonce i zvraty a není jen tak do počtu. Grafický engine Source stále vypadá slušně a navíc je velmi plynulý v plných detailech a nastavení.

Výborný dabing který vás provází celou hru taktéž potěší a finální song je prostě skvělý. Takže po těch zhruba 3-4 hodinách hraní jsem se parádně bavil.

Pro: Originalita, portal gun, dabing a hudba, logická FPS

Proti: Někdy se hráč může zaseknout a musí sáhnout po videu jak na to

Celkové hodnocení komentáře: +13 (+13/0)
Dohráno80

Budu asi jediný kdo napíše, že ho Portal nepřekvapil, ale je to opravdu tak. Přesně co jsem od něj čekal a co bylo prezentováno ve videích, jsem také dostal - společně s pár hláškama a veselým závěrečným bossem. Ideální hra pro koncept "hra ke hře" - dostáváte pocit že je Portal zdarma, ale přitom si za něj zaplatíte...:) Skvěle dotváří pestrost celého Orange Box, ale přesto jsem měl pocit, že místností by mohlo být ještě víc a ještě víc úchylnější - nechtěl jsem to, ale lehký pocit nevyužitého potenciálu se u mě dostavil. Ten však můžou zahnat fanouškovské mapy, ke kterým jsem se už bohužel nedostal, snad to ještě napravím.

Celkové hodnocení komentáře: +11 (+14/-3)