02.10.2011 19:50 USER47: mě třeba hra hry od City připomělo hrozně - chování zbraní, tupost nepřátel především. Gangsteři mi taky nevaděj, ale prakticky…
Call of Juarez: The Cartel
- Vývojáři:
- Techland
- Oficiální stránky:
- http://callofjuarez.ubi.com/the-cartel/en-GB/home/
V pořadí třetí díl westernově laděné FPSky, tentokrát s podtitulem The Cartel. Velkou a zásadní změnu oproti předešlým dílům přináší nový příběh (zasazený do nového prostředí) a přidání jedné postavy na výběr navíc. Děj je situován do moderního prostředí města Los Angeles, kde je největším problémem drogová závislost části jeho obyvatel a obchodování nekalých živlů s tímto ilegálním artiklem. Hra začíná ve chvíli výbuchu v protidrogové centrále, kdy je zabit vyšetřovatel Patrick Stone a hlavními podezřelými se stávají Juan Mendoza a Antonio Alvarez, jejichž kartel sídlí v městě Juarez.
Vy v kůži jednoho ze třech strážců zákona (člen protidrogové brigády Edie Guerra, agentka FBI Kimberly Evans a městský kovboj Ben McCall – prapotomek Raye McCalla) s vlastním příběhovým pozadím musíte toto “andělské“ město očistit od výrobců a překupníků narkotik. Postupovat budete nejen skrz přestřelky (při užití rozmanitého arzenálu - pistole, brokovnice, samopaly, kulomety atd.), dojde řada také na špehování, odcizování důkazů, podplácení a další policejní techniky v praxi. To vše v různém prostředí interiérů (bary) a exteriérů (kopce, městská zástavba) na americko-mexické hranici.
Hra obsahuje kooperativní multiplayer, deathmatch (obdoba hry na policajty a zloděje) až pro 12 hráčů s možností odemykání nových zbraní.
Nástěnka
Hratelný charakter - Eddie
Indian, 255 dní0 (0/0)
Poslední diskuzní příspěvek
Odkaz 02.10.2011 19:27
Opět jedna nepochopitelná a určitě i nevysvětlitelná ... proč někdo opouští herní období, které má minimální konkurenci a ve kterém je toho stále tolik neukázaného?! Mno, každopádně The Cartel byl sekundární titul a určitě více potenciálu Techland vkládal do Dead Island. Dost mých hypotéz!
Třetí Call of Juarez je zklamání! Velké! Hráli jste nějakou hru od CITY interactive? Ano, tak určitě budete vědět, co se tím snažím naznačit! Čest památce předchozích dílů, tohle dělali nějací šumaři! Nevadí mi přetvoření na "současný western", ale spíše spousta chyb, které by se daly zmírnit, či odstranit, a přitom by stačilo si nad to ještě chvilku sednout, ale páni testeři asi měli jinou práci ... někde v knajpě!
Technických chyb je bohužel spousta, hratelnost je mizerná, i když se pořádně zadíváte, jde vidět něco dobrého, ale všechno to potápí nevybalancovanost a tupost všeho okolo. Projížďka autem je fajn, jen si to nesmíte zkrátit polní cestou, se kterou tvůrci nepočítali. Nesmíte jít jinam než připraveným koridorem. Nesmíte ... no, zkrátka cestička ala CoDčka. Jsem pedant na chování zbraní ve hře a The Cartel ukazuje nevýslovnou hnusotu. Z Cartelu mám podobný pocit jako tehdy z El Matadora.
Dost hanění! Atmosféra je chvílemi adekvátní, potěší navštívení lokací z předchozích dílů, hudba se příjemně poslouchá i bez hry a hlavně se to dá dohrát – trvalo to docela dlouho. Jen doufám, že v Techlandu pochopili, že tohle byla špatná ulička. Takže zpátky a do té správné ...
Odkaz 11.03.2012 19:33
Úvodem budiž řečeno, že tuto hru jsem dohrál před asi deseti minutami, tudíž jsou mé dojmy z ní ještě čerstvé. Faktem, který mě nicméně přiměl k napsání komentáře je to, že hra má zde na DH podle mého mínění zbytečně nízké hodnocení. Ale vezmu to raději popořadě. První dva díly CJ jsem hrá a taky s chutí dohrál. Druhý díl jsem dokonce dohrál několikrát a patří mezi mé oblíbené FPS (i díky výbornému příběhu). Takže si jistě dovedete představit s jakou chutí jsem ke Cartelu přistoupil. Co mě zpočátku trochu mrzelo byl fakt, že hra se z krásně vykresleného divokého západu z prvních dvou dílů přesunula do součastnosti a navíc do velkoměstského LA, které ani zdaleka nenabízí takové krásné grafické orgie jako pouštní městečka ve dvojce. Sotva jsem si ale na tuto podstatnou změnu zvykl, hra mě chytla a pocelých 15 kapitol mě nepustila. A nakonec doopravdy lituji, že nebyla ještě o chlup delší, i když díky třem hratelným postavám, z nichž každá má během hry své vlastní příběhy a boční úkoly a nakonec i rozdílný průběh misí, tu je celkem vysoká znovuhratelnost, takže by bylo slušné můj čas hraní (+- 8 hodin) vynásobit třemi. Tož, chváli bylo dost, je načase hodit na hru trochu bláta. 1) - chybí krycí systém. Krycí systém byl ve druhém dílu výborný a skvěle funkční. Nechápu proč jej autoři nezakomponovali i sem. Sice je většina přestřelek v pohodě i bez něj, ale najde se pár vyjímek (zejména v poslední kapitole) kde je jeho absence hodně cítit. Další věc, kterou bych chtěl zkritizovat jsou přechody hudby. Hudba je sice stejně jako v předchozích dílech výborná, jenže její využití ve hře mi přijde ne zrovna šťastné. Jednoduše- když se nepřátelé spawnou, začne zprudka "bojové téma" a vy už víte, že je načase se někam zašít a připravit se na boj. Tím ze hry odpadají "momenty překvapení" a s nimi spojené humorné situace. Další věc, která mě štvala asi nejvíc z celé hry je AI počítačem ovládaných spolubojovníků. Nezvykle často jsem je viděl jak střílejí do zdi, jak ztřílejí do prázdna zatímco jim nějaký gangster střílí do zad a hlavně při krytí byli naprosto nepoužitelní. Co bylo rovněž ne zcela v pořádku bylo spawnování nepřátel - byl jsem dokonce svědkem několika narození "ze vzduchu". Ale jinak - u Cartelu jsem se dobře bavil a doufám, že co nejdřív vyjde další díl CJ - ale raději zase z prostředí divokého západu...
Pro: hudba, dabing, příběh, svižnost, hratelnost, rozmanitost postav
Proti: AI, spawnování postav, systém ukládání, vedlejší mise mohli být propracovanější, absence krycího systému
Odkaz 22.09.2011 16:40
Zžírala vás někdy zvědavost, jak by asi vypadal akční a ryze béčkový film ve vyblité grafice, který by vás sem tam zapojil do děje trochou toho takřka on-rails střílení? Mě taky ne, a přesto se sósedi z Techlandu rozhodli zpotvořit právě to (předpokládám, že tím pár měsíců zabíjeli nudu o pauzách na oběd), a ještě na to vlepit název vlastní značky (což jim ale počítám ve finále stejně prd pomohlo). Jelikož se na mé zprasené lenosti od posledně nezměnilo ani bď, tak opět v bodech -
To přijatelné:
- Nedá se říct, že by to vyloženě nudilo.
- Lokace samy o sobě jsou fajn.
- Auta maj fajn fyziku.
- Má to asi nejlepší danceclub, který jsem kdy ve hře viděl.
- V singlu se parťáci automaticky teleportujou podle potřeby, což je sice místy komické, ale aspoň se nezasekávaj a člověk nemusí vynervovaně čekat.
- Coop by mohl slušně zabavit.
Veškerej zbytek:
- Pajduláci kolikrát splývají s prostředím, takže mnohé přestřelky jsou doslova gunsblazing v tom smyslu, že člověk fakt nemá nejmenší tušení, kam vlastně míří.
- To ale vůbec nevadí, protože i na Hard stačí každýho trefit jednou dvakrát a hned je z toho great success. Nemluvě o tom, že snad každej materiál se tu dá prostřelit.
- Hlášky zdejšího tria patrně psal 12tiletý odkojenec GTA:SA a podobných ultramegagangsta ptákovin. Je jich málo, oposlouchají se během první mise, a pak už jenom vyloženě serou.
- Mobil. V GTA čtyřce naprosto parádní přírustek do technologické rodiny, tady nekonečnej zdroj frustrace. I uprostřed té nejšílenější válečné vřavy si postavy s přehledem a bez mrknutí s oblibou vyřizují telefonáty, přičemž si asi nasazují zelené shades, bo jinak si tu změnu obrazu neumím vysvětlit. Kdyby tak měly handsfree, neřekl bych půl slova, ale ti šulini developéři jim je holt nedali, a tak kdykoliv si někdo vzpomene a ozve se, já musím prostě sedět a čumět do zelenýho prostoru a čekat, než se hrdina uráčí dožvanit, a ještě do toho doufat, že mi mezitím nepřistane kulka v hlavě.
- Zbraně zní, jakoby jejich efekty vytáhli z devadesátkových stříleček a akorát je trochu proluftovali filtrama. Jejich feeling je též na pytel.
- Věřte mi nebo ne, je to příliš dlouhý. Těch 8 hodin bych normálně považoval za obyč, ale s tímhle obsahem je to kurevsky přestřelený (ergo napříč 15ti kapitolama člověk dělá přesně to samý v čím dál hnusivějších kulisách...představte si takový Virtua Cop s takovou délkou).
- Grafika je, jak už jsem zmínil, naprosto odporná a zejména pak zdejší voda je naprostá perla. To i z vlastní moči bych udělal něco pohlednějšího.
- Příběh je jak vystřižen z těch osmaždevadesátkových béček, a když nepočítám to střílení (odhadem tak 30-40% celý hry), je to fakt jakobych se čučel na osmihodinový Commando slash Walker Texas Ranger. Člověk se u toho nenudí, ale rovnou magoří, zatímco mu číselka z hodnoty IQ hezky pomalu prchaj pryč. Takže jo, je to mizerná hra, ale zase je to perfektní volba pro drunk/high (or both) playing.
To přijatelné:
- Nedá se říct, že by to vyloženě nudilo.
- Lokace samy o sobě jsou fajn.
- Auta maj fajn fyziku.
- Má to asi nejlepší danceclub, který jsem kdy ve hře viděl.
- Coop by mohl slušně zabavit.
Veškerej zbytek:
Odkaz 25.02.2012 16:36
Od Cartelu hráčská obec čekala hodně, možná až přehnané očekávání měla, a po jejím vydání se setkale spíše s negativnémi reakcemi a podprůměrnými recenzemi. Ale je to opravdu v jádru špatná hra?
Každý díl Call of Juarez šel svou cestou kdy první díl a Bound in Blood byla hratelnostně každá trochu jinde, a třetí kousek se taky vydal úplně jiným směrem, a to v duchu béčkových filmů. Opravdu si není třeba něco nalhávat, hra je béčko jak vyšitý, přesto to ale neznamená že je mizerná. Její tématika a příběh je jako balzám po všech těch ohraných klišé v podobě záchran světa, 2. světových válek, a amerických hrdinů ze kterých kape jejich patriotismus. Sice jsme v Los Angeles, dostáváme ale do ruky příběh tří poldů kteří nemají zrovna čistý štít a jsou tak trochu bastardi kteří hrají i na sebe. Tento příběh a téma války proti drogovému kartelu a pouličním gangům je poutavé, a hlavně působí sveže.
Přestřelky jsou fajn hlavně díky atmosféře prostředí, kdy se podíváme do zajímavých lokací, kde se protivníky stávají převážně pěšáci drogového kartelu a gangů. Absence krycího stylu, dává vzpomenout na klasickou hratelnost, a aby se hráč nepřejedl běžných přestřelek, jsou zde momenty kdy s parťákem rozkopnete dveře a vpadnete do místnosti a ve zpomaleném čase pošlete protivníky k zemi. Nebo situace kdy stojíte proti nepříteli který Vás potlačí těžkou palbou a vy se musíte pobyhovat pouze v době kdy parťáci poskytnou krycí palbu. Ale za nejzábavnější považu pasáže, kdy se ujmeme řízení vozidel, a někoho pronásledujeme nebo se případně snažíme někoho setřást, v kombinaci přestřelek za jízdy, to označuji za výborné zpestření hry. Co se týče plnění tajných úkolů a kradení předmětů, v tom vidím smysl pouze pokud hrajete v kooperaci s přáteli.
Grafická stránka hry mohla být lépe zvládnuta, přesto si myslím že hra je koukatelná, jinak soundtrack perfektně dokáže navodit atmosféru během honiček a přestřelek. Nadmíru se povedl. Jinak anglický dabing je taktéž na dobré úrovni.
Takže ve finále tu máme střílečku která je čisté béčko a na nic jiného si nehraje, a v tom je její síla a zábavnost. Pokud od hry čekáte něco jiného budete zklamáni. Odreagovačka jak má být. A nyní již za cenu která hře odpovídá, tak si tento kousek své hráče najde.
Pro: Atmosféra boje proti drogovému kartelu, přestřelky a honičky ve vozidlech, perfektní soundtrack
Proti: Grafika mohla být propracovanější, béčkovost nemusí být každému po chuti

Pro: akce/jízda, určitá filmovost, délka hry, volba na konci,
Proti: Al, zbraně,parta k ničemu, Chrome engine umí víc, koridorovost,