Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Vylepšení domovské stránky, nový systém podporovatelství

Jsme si dobře vědomi toho, že DH 2.2 byla do značné míry kontroverzní. Pro nás to byla velká výzva, z uživatelského i technologického hlediska, a ačkoli se výsledek neobešel bez chyb, stále si za ním stojíme. Podařilo se nám nastřelit nový koncept a funkčně jej realizovat. Předcházelo tomu několik let tápání a bádání, kdy se vzhled domovské stránky měnil v podstatě neustále a krátce po vytvoření první funkční verze jsme navíc vyměnili i framework (zažitý, ale těžkopádný Angular ustoupil lehčímu a rychlejšímu React), což znamenalo naprogramovat to celé od začátku. Každopádně výsledkem je, že domovskou stránku už máte z podstatné části vždycky načtenou a uloženou v paměti prohlížeče a jediné, co k vám putuje, jsou samotná data, která se následně vykreslí během zlomku sekundy. Když jsme dělali DH 2.0, nic tak mocného a zároveň použitelného neexistovalo.

Při vývoji téhle menší verze jsme měli podstatně jistější ruku; bylo nám jasné už před vydáním, že 2.2 není finální stav, ale před dalšími úpravami bylo žádoucí znát zpětnou vazbu podstatně širšího okruhu uživatelů a především si to vyzkoušet při ostrém provozu. Na výsledku jsme si dali patřičně záležet, takže doufáme, že se vám znovu-aktualizovaná domovská stránka a pár dalších věcí budou líbit. Abychom předešli případným problémům, vaše osobní nastavení bylo navráceno do výchozího stavu. A ještě poznámka – vzhledem k tomu, že se hlavní stránka automaticky obnovuje, není úplně snadné vymyslet systém rozklikávání a následného hodnocení komentářů nebo zajímavostí a v této aktualizaci jej tedy nenaleznete.

Novinky, změny a tak dál

  • Domovská stránka:
    • Na velkých obrazovkách (šířka minimálně 1500 pixelů) lze stránku roztáhnout přes celou šířku a získat tak třetí sloupec
    • V nastavení uspořádání lze modulům nastavit jejich preferované umístění v závislosti na celkovém množství sloupců, případně je nechat skrýt, pořadí lze měnit i na dotykových obrazovkách
    • U vybraných modulů (komentáře, diskuze atd.) přidáno nastavení rozvržení
    • Profilovou hlavičku lze minimalizovat, nastavení funguje i na všech stránkách vlastního profilu
    • Přidán modul Doporučujeme, ve kterém se budou jednou za čas objevovat naše tipy na méně známé hry
    • U většiny modulů zrušen pohled Sledované a volba "Pouze nepřečtené" – místo toho přidána volba pro upřednostnění sledovaných v aktuálním pohledu
    • Opraveny nefunkční popisky přepínačů pohledů v Mozilla Firefox
    • Načtený stav se ukládá do paměti prohlížeče, takže při dalším příchodu na stránku se obsah obnoví rychleji (třeba při navigaci zpět-vpřed)
  • Podporovatelství:
    • Přechod na Patreon
    • Více úrovní podporovatelství, každá s unikátními odměnami
    • Váha hodnocení podporovatelů je vždy 1
    • Nový achievement (obrázek dodal Say), podporovatelé získají i první odměnu (rozšířenou správu obsahu)
  • Mobilní verze:
    • Do navigace přidáno počítadlo přihlášených uživatelů
    • Vyjma hlavní stránky profilu se již na ostatních včetně homepage nezobrazuje profilová hlavička
    • Navigační panel lze otevřít a zavřít i pomocí tzv. swipe směrem vlevo, resp. vpravo
    • Dialogy "Hodnotitelé komentáře" a "Kdo mě má mezi oblíbenými?" konečně fungují správně
  • Do hlavičky přidán přehled nových záznamů u sledovaných her
  • U pošty se v konverzaci zobrazuje profilová hlavička
  • Výběr vzhledu poličky zařazen jako další odměna, přidán nový vzhled (moderní)
  • Upraveno značení a pozicování cílových příspěvků, komentářů atd.
  • Přeuspořádán formulář pro nastavení uživatelských preferencí (zrušeny pokročilé, zavedena sekce vzhled), přidána nová volba pro menší vertikální mezery
  • Optimalizace UI: rychlejší náhledy obrázků na více místech (logo vývojáře, diskutující), nová načítací ikona
  • Opraveno filtrování neokomentovaných her
  • Opraveno celkové hodnocení komentářů neignorující body zablokovaných uživatelů
  • Uživatelské jméno v přihlašovacím formuláři (opět) nerozlišuje velká a malá písmena
  • Opera 12 vyřazena z podporovaných prohlížečů (DH by měla stále rozumně fungovat, vzhledem k stáří prohlížeče jej však nadále nedoporučujeme, tudíž se zobrazí varování)
Jak jsme už zmiňovali dříve, rozhodli jsme se omezit velikost a především čekání na nové aktualizace Databáze a spolu s tím upravit i způsob jejich pojmenování. Interní označení této verze je tak sice 2.3, nicméně vzhledem k plánované častější frekvenci updatů si myslíme, že toto číslo pro uživatele pozbylo významu.

Další vývoj

Důležitá věc, co bychom také rádi vyřešili, je financování a spolu s tím i koncept podporovatelství. Předně je třeba napsat, že oceňujeme všechny, kdo se podílejí (nebo podíleli) na spolufinancování chodu Databáze. Na druhou stranu si už delší dobu uvědomujeme, že pokrývat pouze náklady na provoz nestačí a rádi bychom pojali budoucí vývoj webu více profesionálně.

Nemáme přehnaná očekávání, že by Databáze měla nějaký ziskový potenciál (pokud pomineme prodej – i takové nabídky už mimochodem padly), bylo by ale příjemné, kdybychom byli za naši práci alespoň trochu odměňováni, což by obratem vedlo k lepší pracovní morálce – nevedli bychom tak vývoj pouze jako volnočasovou aktivitu, ale částečně i jako součást naší pracovní doby, tudíž by se výrazně omezila období, kdy na DH ani nesáhneme, která občas trvají i několik měsíců. Krátká poznámka k občas padajícím návrhům na rozšíření vývojového týmu – pokud nemáme dostatek času na samotný vývoj, který nás baví, nebudeme jej mít ani na zaučování a organizaci dalších lidí, takže tudy cesta nevede.

Naprosto ideální by byl provizní systém napojený na velké prodejce her, především z řad digitální distribuce, nicméně třeba Steam nic takového nevede. Dalším návrhem byly reklamy, avšak v takovém případě bychom je v zájmu použitelnosti Databáze stejně omezili na nějaké rozumné množství, což by znatelně snížilo jakýkoliv příjem. Nevylučujeme tedy, že se někdy jedna nebo obě dvě varianty objeví, ale vzhledem k poměru cena/výkon to zatím nemá takovou prioritu.

Dospěli jsme tedy k závěru, že nám systém podporovatelství dává pro web typu DH stále největší smysl. Rozhodli jsme se jej proto zjednodušit, více zviditelnit a zkusit dosáhnout vyšší pravidelné částky, jejíž základ pokryje náklady na provoz a vše nad ním pak urychlí další vývoj. Zároveň budeme více informovat o tom, co je vlastně momentálně ve vývoji. Pro nový systém jsme se rozhodli využít platformy Patreon, která je na tyhle záležitosti jako dělaná a najdete na ní všechny potřebné informace (stránka Podpořte nás nyní vede přímo tam).


Stránka Databáze-her na Patreonu
Patreon umožňuje platbu přes PayPal nebo přímo pomocí platební karty, s čímž souvisí i skutečnost, že jsme se rozhodli nezachovat dosavadní možnost platby převodem na bankovní účet – jednak kvůli přehlednosti (aby zobrazená vybíraná částka a dosažené cíle odpovídaly skutečnosti), ale také vašemu i našemu pohodlí (samotná aktivace podporovatelství na webu jde lépe automatizovat). Pokud jste tedy měli nastaven trvalý platební příkaz, je třeba jej zrušit a po jeho vypršení podporovatelství obnovit už na Patreonu. Děkujeme za pochopení.

To je pro dnešek vše. Věříme, že vám nový update zase o něco zpříjemní chvíle strávené na Databázi – vaše dojmy a připomínky nám jako obvykle můžete psát do diskuze níže.

MCZ & Memphis

Diskuze ke článku

Jakmile narazíte na nějakou zautomatizovanou non-patreonskou možnost podporovatelsví, dejte vědět. Stále nějak nekvetu z toho platit procenta službě, která s DBH nemá nic společného. Trochu se bojím, zda ten krok zjednodušení, zpřehlednění a zautomatizování plateb podporovatelů (ačkoliv jej chápu) bude ve výsledku skutečným plusem a přínosem. Z nějakých aktuálních 20+ žlutohvězdičkářů aktuálně patreonuje 15 lidí a blíží se "конец месяца", příčemž průměrné pledge odpovídají cca předpatreonovským hodnotám, z čehož laicky, a uznávám že tedy i možná chybně, vyplývá v tuhle chvíli, nezmění-li se počet a příspěvky již aktuálně zapsaných přispěvatelů, nižší příjem v součtu za 6 měsíců/rok.

Uvidíme, uvidí se.
Základní podporovatelský tier na Patreonu byl snížen ze $3 na $2. Rozhodli jsme se tak hlavně kvůli diskutované DPH, která uměle výši příspěvku zvedá (o čemž jsme před spuštěním nevěděli). Tato částka je na úrovni původního podporovatelství a je konečná.

K odesílání prvních příspěvků dojde až na konci měsíce, všichni na původním tieru $3 tak máte čas výši příspěvku upravit. Děkujeme za pochopení.
@ugraugra (15.11.2015 12:46): Vsak za 3 dolary muze zustat, jen by se nejake vyhody presunuly na 1 dolar (pravdepodobne hvezda, achievement a modul). Hvezda muze mit i vice barev (bronzova, stribrna a zlata treba za 1, 3 a 5 dolaru). Aby se teda zachovala ta tvoje prestiz, kdyz ti jde hlavne o ni :)
@Gordon (15.11.2015 11:28): Jenže já bych si pak mohl říct "Proč mám přispívat 3 dolary, když ostatní přispívají dolar a maj taky odměny."

Takže bych to snížil na dolar a vybralo by se stejně jako kdyby byla hranice na 3 dolarech, akorát by se tu pohybovalo víc lidí s hvězdičkou a nemělo by to takovou prestiž. Čili podle mě špatné řešení.

Já pro vás nevidím východisko. Bud přispějete 3 dolary a budete mít výhody, nebo přispějete dolar a bude vás hřát u srdce, že jste podporovatelé i bez hvězdiček. Snižování hranice není řešení.
@Aaron_Hill (14.11.2015 23:53): proste je tak nastavena hranice. Kdyby byla hvezdicka za dolar, tak zas prijde nejakej brblal a bude se ptat proc neni hranice 1 cent. Vzdyt prece i to se pocita a odlisuje ho to od ostatnich uzivatelu. Na kickstarteru taky za dolar nic nedostanes, digitalni kopie je az treba za 5 dolacu. Jeden dolar klidne prispej, budes porad podporovatel ale nedosahl si na hranici - nedostanes odmenu. Kdyz to nedokazes skousnout, tak se neda nic delat.
@leebigh (14.11.2015 23:31): O to ale jde. Proč bez odměny? Když už se odlišuji od ostatních stovek uživatelů tím, že něco přispěji, proč mě tak neodliší i DH? Proč se dočkám poděkování až od vyšších částek? Nechci přece hory doly, ale DH neni charita, nepřispívám na pomoc lidem zasaženým tornádem, abych se těšil z pocitu, že jsem lepší člověk.

Smysl podporovatelství tak jak je nastaveno teď, je takový, že 10 -15 lidí, kteří přispívali doteď, bude přispívat dál akorat sáhne hlouběji do kapsi, aby neztratili svou odměnu. A to mi, zvláště při přechodu na systém Patreon, přijde hloupé a krátkozraké.
Já bych se rád dočkal odpovědi na otázku, proč je ze strany administrátorů nastaven první příspěvek od tří dolarů. Proč jsou jeden nebo dva dolary ignorovány? Jde přece o pravidelný příspěvek, u nižší částky je větší pravděpodobnost, že přispěje víc uživatelů než 10. Ztráta 25 korun z účtu měsíčně je přeci nenápadnější a určitě by nevyvolávala podobné diskuze o opodstatnělosti příspěvků.
DH pro mě má hodnotu, jinak bych sem přece nechodil.

Ne naschvál někam skáču nebo překrucuju, podle mě si každej meleme to svoje, protože podporovatelství vidíme jinak. Neumím to popsat lépe, než jsem to zkoušel minulé 4 dny :)
@Walome (14.11.2015 20:03): A zapomněl jsem dodat - Poněkud překrucuješ, co jsem napsal. Netvrdím, že nic nevlastníme, mluvím o tom, že vlastnictví je jen prostředkem k užívání. Ale budiž, to nemá smysl rozebírat, vidíme to oba jinak. Teď už se jen snažím přijít na to, proč pro tebe DH nemá hodnotu.
@Walome (14.11.2015 20:03): A tak skáčeš zase na jiný argument... Aha, takže ty máš problém s obojím, jak s formou financování (podporovatelství), tak i s tím, že někdo chce peníze zrovna za DH. A DH ti nepřijde jako dostatečně konkrétní služba? Když někdo něco vytváří, tak ho to nesmí bavit, aby to podle tebe mělo hodnotu?
@Daemon (14.11.2015 19:37): No tak pokud to bereš takhle, tak se skutečně nemáme o čem bavit :) já vidím rozdíl mezi platbou za konkrétní službu / produkt a mezi věnováním se něčemu, co mě baví a poté natahováním ruky. Ale pokud žijeme ve filosofické rovině, ve kterém nic nevlastníme a pouze platíme za pronájem prožitků, pak ano, je to to samé ;)
@Walome (14.11.2015 18:15): Mně to nesrovnatelné nepřijde. Hra ti taky není k ničemu na pořád, dohraješ jí, omrzí tě. Ve výsledku platíš za čas, který s webem/hrou strávíš. Nebo když platíš za vstup na koncert nebo za lístek do kina. Všechno to vyjde nastejno (samozřejmě akorát samotná finanční hodnota je různá). A vždy si tvůrci můžou udělat s penězma, co chtějí. U čeho jim můžeš přikazovat, jak naložit s penězma, které jsi jim odevzdal?

Nijak neházím zodpovědnost na uživatele, kdyby snad web zanikl kvůli jejich neplacení. To je na tvůrcích poskytnout něco, za co budou lidi ochotni zaplatit, aby se to uživilo. A nijak to nemění zodpovědnost, ať už je ten model placení jakýkoli. Já se tě nesnažím přesvědčit, že máš přispívat nebo že by bylo něco špatného na tom, že nepřispíváš.
@účet smazán (14.11.2015 14:07): Neni treba, hvezdu mam a i kdybych nemel, ty dva radky nebo kolik do TamperMonkey si umim napsat sam :) Byl to spis takovy napad, ktery by mozna trochu vylepsil prezentaci napadu (podporovatelstvi) zdejsim kmetum.
@Daemon (14.11.2015 16:32): prostě to vidím jinak.

A na KS ze zasády nepřispívám ze stejného důvodu... samozřejmě jsem tu zásadu porušil v momentě, kdy jsem věděl co kupuju (deskovku, kterou jsem před tím hrál a Vávru, kterýho bych si stejně koupil ať to dopadne jakkoli), ale vždycky jsem jim dal jen tu částku, kterou bych za produkt nakonec stejně dal. Nějaké "bonusy" ať si strčí někam.

Humble jsem si koupil čistě ze sobeckých důvodů (chtěl jsem ty hry, byly za dolar, takže jsem si je koupil). Pořád mícháš nesrovnatelný věci, protože když si něco koupím, tak tu věc pak mám. Když přispěju na nějaký web, můžou se ty peníze vrazit do webu (z čehož já osobně mám to samé, ať už přispěju či nikoli), nebo jeho majitelé mohou jít na pivo :)

Pokud, jak píšeš, by měl web zaniknout, tak to není zodpovědnost uživatelů, ale zodpovědnost vlastníků.

@Danny (14.11.2015 18:05): Sakra, kde knihovníš? :) v Prahe stojí průkazka 60,-!
Možná by se hodilo, abych přiblížil, co mi přijde adekvátní z DH. No to, co mi nabízí je u mě srovnatelné s knihovnou a knihovna vyjde ročně na cca 200,-, takže asi tak.
@ugraugra (14.11.2015 09:39): No a já bych třeba v KFC a podobných sračkách nikdy ani nejedl. Ale koupit si za 140,- dobrou večeři je zase úplně něco jiného, to se mi jeví jako adekvátní částka. Ale dávat 75,- za databázi, kterou člověk používá jen sporadicky tak to mi jako adekvátní nepřijde. Tak jak jsou částky nastavené teď mi to připadá, že se tu počítá s tím, že základna podporovatelů bude stejně max. do 10 kusů, tak z nich prostě musíme vytřískat co nejvíc. No a co takhle vzít v potaz i ty uživatele, kteří tu chodí jednou z týden/měsíc apod. U těch s podporovatelstvím nepočítáme?
@Walome (14.11.2015 14:54): Pořád spojuješ různé výtvory s formou, jakou se vybírají peníze. Každý tvůrce (a nebavíme se o obchodnících, kteří jen přeprodávaj) na sebe bere riziko, jeho produkt musí být zajímavý pro lidi, aby o něj stáli. Je jedno, jestli je to web, hra nebo bota. A vedle toho jsou možnosti, jak může vybrat peníze. Může si nechat platit reklamou, může vybírat peníze jako podmínku přístupu, může vybírat peníze na dobrovolné bázi, může spoustu dalších věcí. Nebo tobě by snad vadilo dobrovolné placení u čekoholi? Ty sis snad nikdy nekoupil pay what you want bundle nebo nepřispěl na Kickstarter project?

Tak jako tak ve výsledku platíš tvůrci za čas, který tvorbě věnoval, ať už si určí cenu on sám nebo jí určuješ ty. Citově vydírán rozhodně nejsi, to je problém na tvé straně. To nejspíš proto, že v případě podporovatelství jsi lépe informován, co všechno za tvorbou stojí. Zato když si někdo určí cenu sám, nemusíš přemýšlet nad tím, co jeho to stálo. Nebo ti prostě vadí, že využíváš zadarmo něco, za co se platí. Nemusí, to je model, kteří si tvůrci sami vybrali a akceptovali tím, že většina lidí jim nepřispěje. A jak nic z toho nemít? Máš z toho existenci DH, máš z toho možnost lepší DH, bez toho to taky být nemusí nebo to může být horší.
@Daemon (14.11.2015 14:04): V úplném úvodu jsem si nestěžoval, jen jsem se na to ptal. Já byl dalek toho stěžovat si :)

Tak na to asi neumím odpovědět, protože jsou to přece úplně rozdílný věci. Ale asi chápu jak to myslíš - jakože oba tábory něco tvoří a oba za to chtějí peníze, ačkoli každý jinou formou. To přece nejde srovnat. Hlavně právě ta forma je to, v čem vidím problém.

Obchodník jako takovej na sebe bere riziko. Musí prodat produkt. A ten produkt musí být zajímavý, aby si ho člověk koupil.

Podporovatelství pracuje na principu "a tak víte co, my na tom děláme ve volným čase, děláme to pro vás, nechcete to ocenit nějakou tou kačkou?". A to se mi nelíbí. Jde to prostě proti mýmu uvažování. Když to hodně přeženu, tak mě tu někdo citově vydírá. Což samozřejmě není jen DH, myslím to obecně.

Nevidím tedy rozdíl v tomto a hození mince do klobouku hudebníkovi, který hraje na housle písničku (ve svém volném čase), která se mi líbí a kterou si užívám. Teď to myslím čistě principielně, ne tak, že jsou kluci z DH žebráci, ale z mého pohledu člověka, který má někam hodit peníz a nic z toho nemít.
@Walome (14.11.2015 13:05): Neboj, panel jsem viděl a vím, že s ní nejde hýbat. Není to tak dávno, co jsi nemohl hýbat s žádný panelem na DH ;) Ten panel byla jedna z prvních věcí, na které sis tu stěžoval ještě před tím, co jsem psal já.

Ptám se, proč nemáš problém s placením za jiné věci, které by také mohli být zdarma a fungovat na reklamě díky zájmu lidí (například hry)? Jestli teda všechno v životě nezískáváš nějakým reklamním systémem :-)
@Daemon (14.11.2015 12:11): Ne, o panelu to nebylo, jen jsem to zmínil v souvislosti jak jsi nějak psal, že neplatič není trestán nebo tak nějak :) Každopádně s ním nejde hýbat jako s ostatními kategoriemi, což Ty nemůžeš vidět :)

Počkej, teď nechápu. Ptáš se mě v čem je rozdíl mezi podporovatelstvím a normálním obchodováním nebo jak?

@Daemon (14.11.2015 12:20): To u blogu nikdy nešlo pokud se nepletu.
Obecně člověk má prostě pocit, že žádat o peníze za něco, co je nabízeno zadarmo, je špatné, máme pocit, že je to žebrota. To je ale jen jakýsi psychický blok. Stačí se nad tím trochu víc zamyslet. Oni nám něco dávají, takže žebrota to není. My jen máme to štěstí, že je můžeme za to podpořit, jak uznáme za vhodné a jak můžeme. Třeba i vůbec ne a je to taky OK.


btw. pro adminy: Tady nemůžu editovat svůj příspěvek, když je poslední? Nikde jsem tu možnost teď neviděl. Nebo je na to nějaký časový limit?
@Walome (14.11.2015 10:21): Malý panel, který je součástí designu stránky, to není žádný trest. To je fakt směšný, že to vůbec zmiňuješ. A celou diskuzi jsi tím začal, tak netvrď, že jsem to vytáhnul já.

Jak my? Ty nic neplatíš a nemusíš. A proč bychom měli sledovat reklamy? I to, že konzumuješ reklamu je forma placení, kterou jsou pak vystavení všichni.

Nevyjádřil ses pořád, proč ti vadí chtít peníze přímo za web a přijde ti OK chtít přímo peníze za něco jiného (jestli ti to přijde vůbec OK).

@Aaron_Hill (14.11.2015 10:15): Přispíváš jak na provoz, tak na to aby se DH dál vyvíjela. Rozhodně to nevidím jako nějakou snahu na DH vydělat, to by se jim evidentně moc nedařilo. S takovým cílem by to tu spíš zaplácali reklamou.
@Gordon (14.11.2015 10:12): Tak samozřejmě, pokud na tom nejseš finančně nejlépe, tak priority jsou jinde.

@Aaron_Hill (14.11.2015 10:15): Jak to myslíš, do ničeho? Bylo jasně řečeno, že čím víc se vybere, tím budou kluci věnovat vývoji více času. A já chci aby to šlo dopředu rychleji, tak přispívám.

Ono nejde přispět dolar? Sice pak nedostaneš fancy hvězdičku, ale o to snad nejde. Podporovatel budeš i tak. Znáš to, kdyby každej dal i ten blbej dolar, tak bude veselo a konzole tu jsou do konce roku přidané :P (a ano, já už ted konzole netrpělivě vyhlížím, protože chci začít přidávat hry na iOS).
@Eru (13.11.2015 07:03): i když si ho vypnu, pořád tu figuruje nějaký aspekt, který mě "trestá" za to, že nepřispívám. Ale aby bylo jasno, já už si svoje řekl, s okýnkem jsem odpovídal na Daemonovu ukázku.

@Daemon (12.11.2015 18:14): ať je to živí, ale proč bychom je měli živit my?

@ugraugra (14.11.2015 09:39): to nemá nic společnýho s částkou jako takovou. Ale i kdyby, je moje věc komu dám svoje peníze. Není lepší nebo horší utracení.

@Daemon (12.11.2015 18:14): já už se vyjádřil, líp to nemumím :)
@ugraugra (14.11.2015 09:39): Jenže ten mizerný kus kuřete je stále věc, kterou si koupíš a něco z ní máš. Platit podporovatelství webu, který jako uživatel podporuješ už jen svou aktivitou, je jako charita. Můžeš z něho mít dobrý pocit, ale to je tak vše, nic konkrétního si nekupuješ. Když jsem přispěl dříve, udělal jsem to z důvodu, že mi záleželo na chodu webu, zkrátka nechtěl jsem, aby došlo k jeho konci. Teď mám dojem, že projekt udržet chod webu se trochu zvrtl na vydělat na tom prachy od uživatelů. Nejde o to vložit 75 Kč do svého koníčku (za ten jsem ochoten dávat o mnoho větší částky), jde o to vložit 75 Kč do ničeho.

Pár projektů na patreon.com jsem si prošel a neviděl jsme žádný jiný, který by si nastavil pledge až od tří dolarů. Souhlasím s Dannym, proti jednomu dolaru za měsíc nic nemám. V tom případě se podporovatelem stanu rád a budu si opravdu připadat jako podporovatel a ne blb, co vyhazuje peníze oknem.
@Danny (13.11.2015 22:45): Mě vážně šokuje kolik lidí tu řeší 75 Kč měsíčně a přitom jakmile to dopíšou, tak jdou utratit 140 Kč do KFC za mizerný kus kuřete nebo otevřou steam a koupí si za €2.5 ve slevě nějakou hru, kterou stejně nikdy ani nenainstalují.
Tak musím ocenit, progres v homepage je znatelný, konečně je to použitelné tak jak jsem si to představoval.

Co se týče podporovatelství. Mě osobně přijde 75 Kč měsíčně (906 Kč ročně) jako moc vzhledem k tomu, že jde o databázi, kde si občas přečtu nějaký ten komentář apod. 75 Kč je u mě předplatné tištěného časopisu. Trochu se divím, že nejnižší příspěvek nebyl nastaven na dolar s tím, že uživatel dostane jen hvězdičku a odstranění tolik omílaného boxu.
Pokud si dám do modulu Diskuze "rozvžení"=seznam, mohl by se pak při mouse-overu zobrazit v tooltipu náhled posledního příspěvku. Maličkost, ale potěšila by...
Mě osobně ten boxík s podporou nijak nevadí a dokonce bych tam dal ikonky všech lidí, co jsou podporovateli. Chápu, že tvůrci chtějí nějaké finanční ohodnocení jejich práce a oni určitě chápou, že někdo přispěje a někdo ne. Kdybych měl přispívat na každou charitu, co mě zastaví na ulici, na každý web, který rád navštěvuji, na každou hru s mikrotransakcemi či free2play, tak brzy nebudu mít nic pro sebe. $3 není moc, ale jak se říká, dolar k dolaru (koruna ke koruně)...

Budu mít rád DH i jako nepodporovatel, i kdyby se tu objevila nějaká nerušivá reklama, i kdyby se ten box s podporovatelstvím dal jako první. Nejdůležitějším ukazatelem pro mě jsou lidi a jejich aktivita na webu.
Fascinují mě lidi, kteří ví jak bloknout reklamy, ale neví jak vypnout jedno okýnko.
Mozna by nebylo od veci udelat dalsi odmenu za body (treba od 3k nebo co ja vim) - moznost si ten box vypnout (nebo alespon presunout). Myslim si, ze uzivatele s tolika body vi, jak DH podporit, kdyz chteji, takze to nemusi mit stale na ocich.
@Walome (12.11.2015 17:10): A proč by DH nemohla někoho živit, kdyby se sehnalo dost peněz? I kdyby to mělo být jen částečně, DH by to akorát prospělo. Napsal jsi několik možností, jak by to mohli zaplatit a opět si bezdůvodně vynechal možnost podporovatelství. Je to stejně relevantní jako ostatní, co jsi napsal. Lidi dali webu sílu oslovit třetí stranu, stejně tak mu dali sílu použít Patreon. Přijde mi hloupé přizpůsobovat se a podbízet se třetí straně, když to není potřeba.

Jak už jsem psal, cokoli by nebylo bez lidí, nejenom web. Třeba takovou hru by nemělo smysl dělat, když by jí nikdo nehrál. Když jí bude hrát dost lidí, dají jí sílu a stejně za ní lidi platí. Nemáš snad problém zaplatit za hru, ne? Je to stejně relevantní jako kdyby se do ní nacpala reklama nebo mikrotransakce a nebo se prodávala jako za dobrovolný příspěvek.
@Walome (12.11.2015 17:10): A ty lidi když sem chodí a tvoří to, něchtěj aby to přece zaniklo, tudíž logicky něco přispějou aby to pokračovalo protože tvůrci z toho mají maximálně dobrý pocit a nemůžou to třeba finančně stíhat a ten uživatel je pak tak trochu taky tvůrce toho webu proto je logické že si tu funkčnost přece zaplatí.
@Daemon (12.11.2015 16:39): kdyzs to nadnesl... ale omezuje, ten panel, kvůli kterému si nemuzu nastavit hp jak chci :-) A DH snad nema nikoho uzivit. Nic není zadarmo, ale to tvurci webu vědí a musí to zainvestovat sami nebo sehnat sponzory či reklamu.

Ano, na tom systému mi vadí pozadovani peněz od lidí, bez kterých by to tady byla pustá stránka bez uživatelů a návštěvníků. Bez lidí není web. S lidma je web. A díky lidem můžeš oslovovat třetí strany, takže v tu chvíli už ti lidi web podpořili tím, že mu dali sílu k tomu oslovit další subjekt. Takhle to vnímám já.
@Walome (12.11.2015 16:02): A ti lidi pořád na stránky chodit můžou, nic jim v tom nebrání. Přispění není ničím podmíněno.

Dalo by se to rozšířit i mimo weby. Když cokoli vytvoříš a neděláš to jen pro sebe, chceš aby to lidi používali, ale to tě samo o sobě neuživí. Nic není zadarmo a v tomhle systému je super, že placení je dobrovolné, zaplatíš kolik sám uznáš za vhodné a když si to můžeš dovolit, a nijak to neomezuje ty co neplatí. To mi přijde lepší než aby to bylo omezené jen pro platící nebo se tvůrci museli přizpůsobovat třetí straně a otravovat lidi s reklamou. A tobě na tom systému vadí... Co vlastně? Že někdo žádá o peníze? Já pořád nerozumím, co je tvůj problém.
@Daemon (12.11.2015 15:47): No žádnej. Proto mi přijde zvláštní po nich chtít peníze. Taky v tom nevidím rozdíl, proto jsem o přidávání her nemluvil. A samozřejmě je za databází hodně práce, nikdy bych netvrdil opak.

Ale to nemyslím jen na DH, obecně je hodně webů, které mají nataženou ruku a chtějí peníze po lidech, kteří na jejich stránky chodí. Jenže bez těch lidí by ani nebyl ten web. Vždyť ty lidi podpořili web už tím, že na ten web chodí a užívaj si obsah, kterej jsem pro ně z vlastní vůle přichystal.

A teď zase k DH: Je jasný, že když do něčeho vrážíš čas a energii a peníze, tak chceš i nějakou hmotnou návratnost, tomu rozumím a cítím to stejně. Hlavně když nad tím kluci seděj už skoro deset let.
A evidentně neexistuje ideální systém, když část uživatelů tvrdí, že reklamy by tu nesnesli.
@Walome (12.11.2015 15:08): A která stránka má smysl bez lidí, kteří by na ní chodili? To přece platí o všech. Nevidím rozdíl v tom, že tu je obsah přidáván uživateli. Přece je to o tom, že Memphis a MCZ vytvářejí web, který to umožňuje, který je na uživatelské správě obsahu založený. To není malá věc. Když přidávám hru nebo komentář ke hře, nedělám to přece pro ně, nedělám to jako nějakou pomoc DH.
@ugraugra (12.11.2015 14:39): Jak jsem psal níže, přijde mi absurdní chtít peníze po lidech, bez kterých by databáze nemusela a vlastně ani nemohla existovat. Něco takového bych si já osobně nikdy nedovolil požadovat čistě z principu.

Rozumím tomu myšlení "mám to tady rád, chci tomu pomoct", však jsem taky v začátcích něco málo poslal. Ale dneska už to vidím jinak.
Mě osobně to přiijde jako absolutní prasárna, kurvit vzhled a prestiž webu jen pro pár kaček, navíc když je tu to promakané podporovatelství... myslím že by to možná nějakou tu padku/měsíc vyneslo, ovšem nápad to dát do každé hry jako novou kategorii a tam být banery na několik shopu/steam apod. které tu hru prodávají není špatný. Až budu výdělečně soběstačný tak mě láka vám přispívat, ale bez reklam.
@Walome (12.11.2015 11:54): Podporovatelství mi přijde jako úplně normální věc. Když využívám pravidelně nějakou službu a líbí se mi, tak nemám problém pustit pár korun, aby to fungovalo dál. Co je na tom absurdní?

Naprosto v pohodě by mi přišlo, kdyby se do každého profilu hry přidal banner s přímým odkazem na danou hru v nějakém e-shopu. A na HP nový modul přiměřené velikosti, který by se věnoval danému e-shopu a zobrazoval by nové hry na shopu.
@Walome (12.11.2015 12:08): Pekne a určite je podobných webov viac než dosť. Konkurencia je obrovská a mať reklamu na DH, čo je zamerané na hry (PC zostavy, za chvíľu konzoly) a chodí sem denne niekoľko stovák ľudí predsa musí niekoho zaujímavého nalákať a určite sa to dá spraviť tak, aby to tunajším užívateľom až tak nevadilo.

Ta ne? :)
Tak už mám jeden shop (konzolovej) kterej je ochotnej o formě reklamy komunikovat, tak mi v případě zájmu dejte vědět, kluci :) roztáhl jsem své sítě tak uvidíme, jestli se něco ještě chytí.
@Daemon (12.11.2015 11:49): mně přijde absurdní podporovatelství :) ale to, že mi vadí panel a to, že se snažím předat zkušenosti jsou dvě odlišný věci, na tom snad není nic špatnýho. Ale já už si řekl to svoje a jdu rozdávat moudra jinam :D
@Walome (12.11.2015 11:05): Když ti vadí podporovatelství (což mně osobně přijde absurdní, ale tvoje věc), tak neplať, OK, ale snad tě kvůli tomu nepohoršuje malý panel. Ber ho jako reklamu, jestli se budeš cítit líp :-)

@Maximus (12.11.2015 11:19): To myslíš vážně? Zrovna barevné panely po stranách jsou hnusná věc a rušivé jsou rozhodně dost. Jen proto, že je někde prázdné místo, neznamená, že se hned musí zaplácnout reklamou. A nevím proč by si měl člověk instalovat addblock, aby web vypadal dobře. To spoustu lidí nepoužívá nebo si to ani všude nainstalovat nemůže (například v práci), takže bys je akorát odrazoval. A taky uvědomuješ si, že když by všichni reklamu blokovali, tak by ztratilo smysl jí tu mít?

Já teda přispívání uživateli neberu jako něco z nouze. Je to prostě jen další model, jak web platit, který osobně preferuju víc než reklamu. A nejde jen o to zaplatit provoz, ale případně i zaplatit vývoj nových features.
No ja vám neviem, ale ako tu boli/sú 2 stĺpce a potom po bokoch prázdne miesto, tak to mohlo byť rozhodne zapratané reklamou, nevravím, že celá plocha, ale niečo tam miesto prázdnoty byť mohlo. Nechápem čo je na tom akože tak otravné, komu to vadí si to blokne.


Ja som DH finančne podporil, lebo to momentálne potrebuje a mám to tu rád.

To však neznamená, že tie peniaze by som nevedel použiť aj na niečo iné, ak by bola DH finančne zaistená a nepotrebovala by pomoc od užívateľov a myslím si, že tak je na tom každý kto prispel.
@Daemon (12.11.2015 10:53): to rozhodně jsou, to logicky souvisí (malý web, malá reklama, malé peníze). A to nejsou řeči, jen říkám, že možnosti tu jsou. Nevím co kluci zkoušeli, nezkoušeli, ale ze zkušenosti vím, že je prostě fajn se na férovku zeptat a lidsky se dohodnout :)

A no, ten panel mi vadí, s podporovatelstvím nesouhlasím, ale jak jsem psal níže, když to lidi platit chtěj, tak ať platěj.

@Memphis (12.11.2015 11:05): To bysme se museli bavit co znamená "slušná reklama", nevím jaké jsou náklady, jakou máte představu, což si ale samozřejmě necháte pro sebe. Každopádně to s xzone, co psal MCZ, zní dobře.

A jak někdo níže psal, že krabicovky neletí - neletí, ale sběratelky jsou pryč v cuku letu :)
@Daemon (12.11.2015 10:53): Právě. Pokud má reklama opravdu něco vydělat, musí už z principu být co nejvíce "otravná". Ta představa, že tu bude nějaká reklama, která vlastně nepůjde zase tak vidět a zároveň bude slušně vydělávat je podle mě hodně bláhová.
@Walome (12.11.2015 08:15): Hádám, že na tvůj malý web nejsou náklady tak vysoké jako na DH. Co řečí naděláš jen proto, že ti vadí malý panel o podporovatelství a přitom kdybys tam měl reklamu, byl by ten panel větší a rušivější.

Pokud to DH nepotřebuje, nevidím důvod proč reklamou návštěvníky otravovat. Snažit se tvrdit, jak jsou reklamy prospěšné i pro návštěvníky, je směšný. Pokud by byla reklama decentní a vydělala DH slušné peníze, pak bych pochopil, že do ní Memphis s MCZtem půjdou, ale hodně štěstí takovou najít.
@Gordon (11.11.2015 20:52): Já mám z reklamy dost na to, abych neprodělával na webu a zbylo ještě něco bokem, takže bych ji nezavrhoval :) si stáhni adblock a neřeš :)

@Kwoky (11.11.2015 21:58): přesně tak, třeba i oznámení o slevě apod., ideálně konkrétní reklama s konkrétní domluvou a odměnou, takovéty automatické co na komiksovej web hází garážový vrata jsou o ničem :)

edit: ovšem tohle je mega hnus, to je fakt
@Kwoky (11.11.2015 21:58): Reklamy jsou dneska ůplně všude, dokonce i na posraných záchodech najdeš reklamu, a jsem rád že je někde nevidím. U reklam se maximáně dozvím o novém produktu. Samozřejmně nepřispívám tak to není moje starost že... když už tak aspoň funkci jí v nastavení vypnout. (pro registrované samozřejmně).
Tak pokud vím, montana dělá v Xzone. V profilech her, které tento obchod nabízí, by mohlo být "Na Xzone za xxx Kč". Vím, že krabicovky už tolik nefrčí, ale teď už i tam lze sehnat digitální verze.
@mazar1234 (11.11.2015 15:16): Přesně. Ty lidi co nechtěj podpořit přes Podporovatelství třeba budou chtít aspoň něco koupit přes DH (já bych to tak třeba dělal). Ano, musej si vzpomenout a ano, ne každej na to bude myslet, ale co si budeme nalhávat, jsme komunitní web :) a určitě každej kdo si vzpomene rád touhle formou pomůže.

A takových bannerů může být víc, nebo fixní platby za reklamu jako takovou. Podle mě je nejlepší oslovit menší subjekty a chtít pár peněz, ale pravidelně. Nám se to na webu docela osvědčilo a to tam je menší návštěvnost a cílovka je mnohem menší a zdaleka toho nenabízí tolik co DH.
Možno by nebolo najhoršie dať sem aspoň GOG shopping banner, ako má na svojej stránke DJ. Každý kto na GOG vstúpi cez banner s určitým ID tak potom vlastník ID dostane nejaké (malé percento/promile) z hodnoty jeho nákupu.
Ako ostrov na Bahamách to nevynesie ale lepšie ako biely fosfor do rozkroku.

Ja osobne by som teda stále chodil cez ten Djov banner, ale myslím, že tu je veľa ľudí, ktorí nakupujú "na seba" a takto by mohli aspoň podporiť Vás, pretože ich to nič navyše nestojí a iba vy by ste získali.
@Walome (10.11.2015 21:22): Já ten rozdíl chápu, ale dívám se na to z trochu jiného pohledu a že je věc zadarmo neznamená, že to nikoho dalšího nic nestojí. Každopádně pokud se nepletu, konzolím zrovna nefandíš, takže i chápu, že ti pomalý vývoj může v tomto ohledu nakonec vyhovovat.

(Tohle už není k nikomu konkrétnímu.) Jen mě mrzí, že za tím hodně lidí nevidí tu hodnotu, aby přispěli (když můžou), ale přitom se tady nejeden uživatel dožaduje nějakých deadlines, co se nových featur týče a za pár měsíců se tady budou předhánět v boji, kdo utratil za vánoční slevy na Steamu/GoGu atd. víc...

@ugraugra (11.11.2015 11:01): Vzhledem k tomu flexibilnímu layoutu nebude.
@ugraugra (10.11.2015 12:24): Přesně tak, seřazování v pokročilém vyhledávání mi také chybí nejvíc. Ale třeba když budeme dostatečně dlouho a často prudit, tak se toho v dalším updatu dočkáme:).

Ale popravdě se imo jedná o vcelku zásadní featuru a docela mě překvapuje, že byla odstraněna a hlavně nechápu důvod. Vůbec by to chtělo to pokročilé vyhledávání poštelovat- třebas proč jde použít pouze při přihlášení?
Ale tak homepage už je funkční a musím uznat, že se nyní už povedla na jedničku, tak třebas jednou se dočkáme i toho vyhledávání...
a což takhle prostě přispět, protože to tady máte rádi a chcete aby to tu dál fungovalo? :-)
@Kwoky (10.11.2015 16:14): jo, to určitě ne.

@Garion (10.11.2015 17:11): to taky, ale ne úplně přesně.

@MCZ (10.11.2015 16:38): HW nebo hru si koupíš a pak tu věc máš. Z podporovatelství nemá podporovatel nic, krom dobrého pocitu (+ samozřejmě ony sranda bonusy). Podle mě to je nesrovnatelná věc.
A reklama na věci které mají něco společného s DH (zrovna ten HW a hry) by mi vůbec nevadily, pokud by to nebyly šílenosti jak píše Kwoky.
Chtěl jsem si to uspořádat jako u staré verze ale sloupec s podporovatelstvým nejde přesunout (to je jako trest za to že neplatím? :D) a sloupec s přidanými hrami bych chtěl přes všechny tři sloupce nahoře. (jako dřív) Jinak je to super!

Jinak bych ještě v další verzi opravdu ocenil odstraněnou funkci plusování zajímavostí atd. z HP. Jinak good job, teď to vypadá jako dřív.
@MCZ (10.11.2015 16:38): Myslim si, ze to bylo mysleno tak, ze obvykle nechces penize po lidech, kteri do tveho (rekneme verejneho) systemu dodavaji obsah (takovym lidem obvykle platis), chces penize po lidech, kteri obsah konzumuji.
@Walome (10.11.2015 09:48): "přijatelnější řešení než tenhle systém, kdy se chtějí peníze od lidí, bez kterých by existence dotyčné stránky neměla smysl."

Zatímco při koupi hry, hardware, čehokoli je to něco úplně jiného. Mohl bych se jen zeptat, v jakém odvětví pracuješ, že nejsi závislý na tom, zda bude poptávka po tvé práci přímo či nepřímo závislá na ostatních lidech?
A já nejsem škrt, tak jsem tam ty tři dolary měsíčně dal. A dnes přišel e-mail, že goal 29 amerických korun byl naplněn. Yay! \o/
Snad to pak nezapomenu zrušit, až tady dostanu ban :)

@Walome (10.11.2015 09:48): Reklamy by mi nevadily, ale prosím ne vyskakovací a řvací flashe přes celou obrazovku. To je hrozně "moderní" a agresivní nesmysl.

@Memphis (10.11.2015 06:38): Pouze sledované +1

@účet smazán (10.11.2015 10:36): Já naštěstí negativní zkušenost nemám. Teda kromě toho, že jsem kdysi poslal 20 tisíc zálohu a ty peníze jsem už nikdy neviděl. Nejdřív jsem měl nutkání vraždit, pak brečet. Pak jsem zaplatil advokáta a ten mi řekl, že je to nevymahatelné (firma v dluzích, fiktivní majitel i sídlo apod.).
@Eru (10.11.2015 15:33): To ne, tak jsou jen herní příspěvky. Vyřešil jsem to ale tak, že u diskuzí mám zatrženo "Obecné" a herní věci jsem skryl, protože se dají sledovat právě přes to oko.
@Memphis (10.11.2015 11:30): Tak to bohužel nemůžu sloužit. Tu kartu bych asi překousl, ale aby se mi odečítalo každý měsíc z účtu minimálně 75 Kč + nějaké procento Patreonu, to asi ne. Už tahkle se toho odečítá více než dost. Není to samozřejmě nijak závratná částka, ale radši bych upřednostnil podpoření DH nižší částkou jednorázově, což v současnosti nejde.
Super update

Pořád ale nemůžu vyfiltrovat např. všechny adventury co jsem hodnotil a seřadit je podle mého hodnocení. To mi tu chybí nejvíc, protože dycky když nějakou hru dohraju, tak koukám jak jsem hodnotil ostatní hry v žánru a podle toho udělím hodnocení :)
@Walome (10.11.2015 09:48): Taktiež príliš nechapem to vyhýbanie sa akýmkoľvek reklamám za každú cenu. S troškou reklamy by web pritom mohol fungovať lepšie a časom sa rozvinúť niekam inam, A nejaký Patreon popravde ide úplne mimo mňa, aj keby som rozmýšľal nad podporovateľstvom, pridávam sa k tým, ktorých niečo podobné skôr odrádza.
@Garion (10.11.2015 10:12): Já ti rozumím. Pošlu si tam jenom kolik zrovna potřebuju. Chápu, že většina nad ztrátou pětikila mávne rukou, ale pro mě je každá “koruna” drahá, já musím s prachama adekvátně hospodařit, abych nezůstala jen o chlebu a soli :D.

btw. s vracením zcizených peněz mám negativní zkušenost. Několik měsíců obstrukcí, než se někdo začal zajímat. >-< Tak nevim, jak si v tomhle PP stojí, zda-li ochotně refunduje.